Skābpiena produktu nozīme bērnu uzturā: kad sākt piedāvāt un kāpēc?

10. Nov 2015, 12:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Un kā ir jāsāk rīts – protams ar brokastīm. Veselīgām un gardām! Un šajā rītā brokastu piedāvājumā mazajiem – skābpiena produkti. Tad par to labajām īpašībām un gardiem jaunumiem runājām ar ONLINE TV viešņām – Food Union Kvalitātes departamenta vadītāju Inesi Žēperi un uztura speciālisti Alisi Kindzuli.

Kas ir skābpiena produkti un kāpēc tie ir vērtīgi?

Alise Kindzule: Skābpiena produkti ir tie, kas ir pārraudzēti un satur īpašas baktēriju kultūras. Piens bērna uzturā satur daudz labo īpašību, kas skābpiena produktos ir vēl vairāk. Pirmkārt, tie ir proteīni, tad kalcijs, D vitamīns, kālijs un magnijs. Pienā ir vairāk kā 80 dažādi ķīmiski elementi, bet skābpiena produktos klāt vēl nāk arī labvēlīgās baktērijas. Tās noder imunitātes uzlabošanai un gremošanas trakta darbības veicināšanai.

Ražošanas process – kā tiek ražoti Rasēns jogurti? Ar ko tie atšķiras no parastajiem?

Inese Žēpere: Rasēns jogurtu pagatavošanas process ir šāds - vispirms, lai nevairotos nelabvēlīgās baktērijas, piens pāris minūšu garumā tiek pasterizēts pie 95 grādiem. Tad tiek pievienots ieraugs un sākas rūgšanas process, kas ilgst apmēram 4 stundas. Pēc produkta atdzesēšanas tam tiek pievienotas dabīgās augļu un ogu piedevas. Un, kad jogurts ir gatavs, tas tiek iepildīts trauciņos un sāk ceļu no ražotnes uz veikalu plauktiem pie pircējiem.

Rasēns jogurti no parastajiem atšķiras ar to, ka tie ir ne tikai garšīgi, bet arī satur vērtīgās pienskābās baktērijas, kuras veicina gremošanas sistēmas darbību, jo tie netiek termiski apstrādāti pie augstām temperatūrām. Jaunie jogurti pieejami īpaši bērniem piemērotā nelielā iepakojumā – tikai 110g, tāpēc tos var apēst vienā piegājienā, uzņemot visas labās uzturvērtības, kas nepieciešamas augošam organismam.

Kāpēc bērnam nepieciešami skābpiena produkti? Un kad tos sākt iekļaut ikdienas uzturā?

Alise Kindzule: Bērnu ēšanas paradumu pasaules tendences rāda, ka liela daļa jau no mazotnes dzer gāzētos un saldinātos dzērienus un sulas, kurās uzturvērtība ir ļoti niecīga. Taču svarīgi saprast, ka līdz divu gadu vecumam šādus produktus bērnu uzturā vispār nevajag iekļaut. Uzturvērtībām daudz bagātāks un piemērotākais dzēriens būtu ikviens skābpiena produkts. Līdz viena gada vecumam vēlams, lai bērniņa pamatēdienkarti veidotu māmiņas piens, taču pēc pediatra vai ģimenes ārsta ieteikuma ap pirmā gadiņa jubileju vai dažus mēnešus ātrāk mazulim var lēnām sākt piedāvāt skābpiena produktus – kefīru, jogurtu, Lakto u.c.

Kā Rasēns kļuva par pirmo Latvijā ražoto jogurtu bērniem?

Inese Žēpere: Līdz šim mūsu veikalos bija atrodami tikai importēti bērnu jogurti. Vienlaikus pētījums, kuru veicām kopā ar OMD Snapshots par bērnu pārtikas lietošanas paradumiem, parādīja, ka 40% Latvijas ģimeņu savu bērnu uzturā gribētu iekļaut Latvijā ražotus bērnu jogurtus. Ņemot vērā tirgus situāciju un pieprasījumu, nolēmām paplašināt bērnu iecienītā piena dzērienu zīmolu Rasēns ar jaunu jogurtu kategoriju. Abos Rasēns produktu veidos galvenā sastāvdaļa ir augstākās kvalitātes Latvijas gotiņu piens, kas ir lielisks kalcija avots. Jaunie Rasēns jogurti ir bagātināti ar tādiem bērnu veselībai un attīstībai nepieciešamajiem vitamīniem kā A, D, B6, B12 un folijskābi. Vienlaikus jogurti ir piemēroti visplašākajam bērnu lokam, jo nesatur konservantus, saldinātājus un glutēnu.

Kur mammas uz produkta iepakojuma var atrast kvalitātes zīmes? Kas regulē to izvietošanu? Ražotāja iniciatīva vai obligāta prasība?

Inese Žēpere: Mēs vēlamies piedāvāt patērētājiem kvalitatīvus un drošus produktus, tāpēc esam ieviesuši un sertificējuši pasaulē atzītas kvalitātes un pārtikas drošības vadības sistēmas ISO 9001, ISO22000 un FSSC 22000. To atpazīstamības zīmes ir redzamas uz jauno jogurtu iepakojumiem, lai vecākiem būtu vieglāk šos produktus atšķirt no citiem.

Bērns un alerģija – cik ļoti tas attiecas uz skābpiena produktiem?

Māmiņa jautā: Bērnam alerģija – lietojot piena produktus metas sausi pleķi. Vai tas varētu būt arī no skābpiena produktiem? Ir lietots gan govs piens, gan dažādi jogurti. No kā vajadzētu izvairīties?

A.Kindzule: Vispirms ir jādodas pie alergologa, lai noskaidrotu alerģijas cēloni. Ja tā ir laktozes nepanesība, tad tieši skābpiena produktus bērns panesīs labāk. Attiecīgi, jogurtus, kefīrus, sierus bērnam būs vienkāršāk sagremot, grūtāk būs ar pašu pienu. Bet, ja ir piena olbaltuma alerģija, tad nedrīkst lietot arī skābpiena produktus.

Dzīvesveids un uzturs arī ir tas, kas nereti rada bērna alerģijas. Katra produkta piedeva var būt gan kaitīga, gan nekaitīga. Dienas laikā mēs apēdam daudz un dažādu lietu, tajā skaitā arī krāsvielas un konservantus. Un pārtikas piedevas ir tās, kas pastiprina alerģisku reakciju veidošanos.

Vai taisnība, ka lietojot skābpiena produktus, tajā esošie mikroorganismi pasargā no saaukstēšanās?

A.Kindzule: Tā tas patiesībā ir, jo saaukstēšanās ir imūnās sistēmas novārgums, attiecīgi, ar skābpiena produktiem var stiprināt imūnsistēmu.

Kādus skābpiena produktus izvēlēties, ja bieži pūšas vēders - ir dzirdēts, ka skābpiena labās baktērijas var cīnīties ar vēdera problēmām

A.Kindzule: Ja bērnam ir vēdervīruss, vemšana, caureja, organisms pretī neko neņem, bet kaut kas tomēr ir jāēd, tāpat kā pie vēdersāpēm, bērnam var droši dot skābpiena produktus, piemēram, jogurtu. Šādās reizēs vēlams, lai tas būtu bez piedevām. Bērna puncītī ir baktēriju disbalanss un šādās reizēs tieši skābpiena produkti var būt kā lielisks palīgs, jo tajos esošās labās baktērijas var normalizēt gremošanas trakta darbību un mazināt vēdera pūšanos.

Probiotiskie produkti uzlabo gremošanas trakta darbību, taču svarīgi tos sākt ēst  nelielās porcijās no pašas bērnības. Ja liksim bērniņam tos ēst pēkšņi un daudz, viņa organisms šos produktus var fiziski neatpazīt.

Pētījumi ir pierādījuši, ka labākā brokastu kombinācija gan maziem, gan lieliem ēdājiem ir skābpiena produkts kopā ar pilngraudu produktu (putra, nesaldinātas pārslas un musli), jo pirmais stimulēs imūnsistēmas darbību, bet otrais – ražos enerģiju.

Rasēns – gardākā izvēle katram, kurš aug!

Māmiņu Klubs

20151019130748-34989.jpg

20151109102402-86774.jpg