Ausu sāpes nav nolemtība, kas jāpacieš. Palīdzēt var vakcinācija

Ausu sāpes nav nolemtība, kas jāpacieš. Palīdzēt var vakcinācija

30. Mar 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ausu sāpes ir grūti paciešamas jebkurā vecumā, bet īpaši mokošas tās ir mazam bērnam. Turklāt bieži austiņas sāk sāpēt tieši brīvdienās vai atvaļinājumu laikā, kad ģimenes ārsta palīdzība ir ierobežota. Kā mazulim palīdzēt?

“Līdz 2-3 gadu vecumam ar puiku uz Bērnu slimnīcas uzņemšanas nodaļu devāmies vairākas reizes gadā, jo ausis viņam sāpēja tiešām bieži. Turklāt slimošana vienmēr sākās brīvdienu naktīs – ar augstu temperatūru, asām sāpēm, skaļu raudāšanu,” atceras mazā Mikus mamma Laura. Scenārijs vienmēr bijis līdzīgs – sāpēs pavadīta negulēta nakts, ko nespēja remdēt pat pretsāpju līdzekļi, rīta pusē brauciens uz slimnīcu, kur pēc ilgas gaidīšanas un ārsta apskates parasti noteikta diagnoze – akūts vidusauss iekaisums, un izrakstītas antibiotikas. “Atveseļošanās parasti notika diezgan ātri, bet tas slimības sākums, kad bērnam sāp, viņš cieš, bet nevari palīdzēt, bija ļoti smags,” atceras Laura.

Līdzīgi kā mazajam Mikum, akūts vidusauss iekaisums maziem bērniem ir ļoti biežs ārsta apmeklējuma iemesls visā pasaulē. ASV ik gadu tiek reģistrēti vairāk nekā 350 miljoni akūtu vidusauss iekaisuma gadījumu bērniem vecumā līdz 5 gadiem.[1] Māmiņām par lielām bažām, bieži šīs slimības ārstēšanai mediķi izraksta antibiotikas, jo infekcijas izraisītājs visbiežāk ir baktērija Streptococcus pneumoniae jeb pneimokoks.

Akūta vidusauss iekaisuma simptomi bērniem var attīstīties ļoti strauji un var būt šādi - sāpes ausīs, aizkaitināmība, drudzis, dzirdes zudums, izdalījumi no ausīm. Ja akūti vidusauss iekaisumi atkārtojas bieži, dzirdes zuduma dēļ var aizkavēties runas attīstība. Tā rezultātā var veidoties uzvedības traucējumi, sliktas sekmes skolā – tiek kavēta bērna fiziskā un intelektuālā attīstība, kas var atstāt sekas uz visu turpmāko dzīvi.

Atkārtotu vidusauss iekaisumu gadījumā var būt nepieciešama ķirurģiska ārstēšana, kas var būt sāpīga. Savukārt vecākiem bērna slimības dēļ nākas kavēt vai pārkārtot savu darba grafiku. Tās ir negulētas naktis, kavētas darba dienas un, protams, arī potenciāls finansiāls slogs.

Streptococcus pneumoniae var izraisīt ne tikai akūtu vidusauss iekaisumu, bet arī pneimoniju, septicēmiju, meningītu un citas invazīvas pneimokoku slimības. 

Lai izvarītos no pneimokoku infekcijām, tai skaitā akūta vidusauss iekaisuma, Latvijā jau kopš 2010.gada, līdzīgi kā daudzās citās valstīs, ir ieviesta valsts apmaksāta vakcinācija pret pneimokoku infekciju.

Vakcīnas kurss sastāv no trīs potēm, kas tiek veiktas divu, četru, kā arī 12-15 mēnešu vecumā, nodrošinot imunitāti pirmajos dzīves gados, kad saslimšanas, komplikāciju un arī mirstības risks bērniem ir visaugstākais. Valsts apmaksātā vakcinācija tiek veikta līdz 5 gadu vecumam, bet vēlāk pret pneimokoku infekciju var potēties par maksu.c

Pirms vakcinācijas konsultējieties ar ārstu un izlasiet lietošanas instrukciju.

Sagatavošanas datums: 03.2016; ZINC Nr: LV/SYN/0002/16

 20160329191348-44567.jpg


[1] World Health Organization. Pneumococcal vaccines WHO position paper – 2012.

Weekly epidemiological record 2012; 87:129-44.