Pirmie signāli – tavs bērns ir gatavs podiņmācībai

Pirmie signāli – tavs bērns ir gatavs podiņmācībai

08. May 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu klubā atklājam jaunu stāstu sēriju, kurai būs iespēja sekot līdzi vairāku mēnešu garumā – uzzināsim dažādus padomus, kā ātrāk un vieglāk palīdzēt bērnam apgūt podiņmācību.

Laiks patiesi lido vēja spārniem, vēl nesen savam maulītim vilkām pirmās autiņbiksītes, īsti nezinādami vai darām to pareizi un nu mūsu mazais ir kļuvis par dzīvespriecīgu, jautru un aizrautīgu bērnu un iespējams šis ir īstais laiks, lai domātu par to, ka viņš ir gatavs podiņmācības apguvei.

Vecāki, esiet gatavi! 

Lai gan, ja tā padomā, šim notikumam jābūt gatavam ne tikai bērnam, arī mums vecākiem!

Vispirms mammām un tētiem vēlams vienoties par to, kad mājās ienāks podiņmācība, nevis ļaut to izlemt vecmāmiņām, kaimiņienēm, draudzenēm vai vēl kādam no paziņu loka. Šis ir mūsu bērns un mēs pieņemam lēmumus, protams, atbalstot arī bērna vēlmes un iniciatīvu.

Izvērtējiet bērna gatavību 

Tā kā bērni attīstās ļoti dažādi, tad noteikt vecuma robežas, kad mazais varētu būt gatavs podiņmācībai, ir grūti, tāpēc vispirms jāņem vērā tas vai bērns ir gatavs šim notikumam, nevis mazuļa vecums.

Tik nez kā mums to saprast, ka mazais ir gatavs apgūt prasmes iet uz podiņa? Lūk, vairāki signāli, kurus vēlams ņemt vērā pirms mazo mudināt atteikties no autiņbiksītēm uz visiem laikiem.

Pazīmes bērna gatavībai podiņmācībai

Par bērna gatavību apgūt podiņmācību var liecināt sausas autiņbiksītes pēc diendusiņas. Arī tas, ja bērns saprot, ka ir pačurājis autiņbiksītēs ir zīme – laiks meklēt podiņu. Bērns nopietni koncentrējas un pēc brīža norāda uz autiņbiksītēm ar žestiem un skaņām, ka autiņbiksītes ir slapjas.

Ja mazais autiņbiksītēs jūtas neērti, viņš pats tās prot novilkt un labprāt piedalās autiņbiksīšu mainīšanā, priecājoties, ka tās ir novilktas.

Tāpat zīme par to, ka laiks uzsākt podiņmācību ir tā, ka bērns prot parādīt, vai pateikt, ka viņš vēlas doties uz tualeti. Arī tas, ja mazais prot veikt darbības pēc mūsu lūguma – atnes, lūdzu, man bumbiņu vai ieliec šo rotaļlietu kastē, norāda, ka viņam podiņmācība varētu padoties veikli. Bērna prasme norādīt ar pirkstiņu uz savām ķermeņa daļām, kad tās nosaucam, piemēram, kur ir tava nabiņa? Vai kur ir mazais deguntiņš? Tas nozīmē, ka bērns ir spēris nākamo soli savā attīstība.

Lai prasme iet uz podiņa mazajam nesagādātu grūtības, svarīgi, lai bērns prot staigāt, sēdēt un neiebilst pret podiņu kā tādu. Bērnam jāspēj mierīgi nosēdēt no piecām līdz desmit minūtēm, patstāvīgi rotaļāties vai pētīt grāmatiņu, lai mēs saprastu, ka viņam ir gana pacietības, lai apgūtu podiņmācību.

Tāpat mazajam jāsaprot atšķirība starp sauss un slapjš, viņam jāizrāda vēlme pēc patstāvības, darot daudzas lietas pašam.

Un visbeidzot pats svarīgākais: bērnam jāprot mums – mammām un tētiem jebkuriem līdzekļiem – ar skaņām, žestiem, vārdiem atklāt savas vēlmes! Ja mūsu mazais vismaz pusi no iepriekš minētajiem signāliem vēl neizrāda, visticamāk ar podiņmācību steigties nevajadzētu.

Tāpēc vērosim savus bērnus un tad pieņemsim lēmumu – jā, bērniņš ir gatavs vai nē – mēs vēl pagaidīsim. Un noteikti neaizmirsīsim pajautāt pašas sev – vai mēs, mīļās māmiņas, tam esam gatavas, jo laikā, kad bērns apgūs prasmes iet uz podiņa, mums būs jāvelta viņam nedalīta uzmanība.

Un tad, kad mēs pieņemsim lēmumu par to, ka podiņmācība tiks uzsākta tieši šodien, apbruņosimies ar pacietību un izturību, šīs īpašības mums noteikti noderēs. Un vēl, ja jūtat, ka jūsu mazie ir gatavi podiņam, pievienojieties Podiņmācības klubam- reģistrējieties, lai saņemtu padomus un dāvanas! Veiksmi visā jaunajā!

Māmiņu Klubs