Rinīta veidi, simptomi, ārstēšanas metodes

Rinīta veidi, simptomi, ārstēšanas metodes

10. Dec 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rinīts ir viena no izplatītākajām augšējo elpceļu saslimšanām. Pārsvarā rinīts rodas tad, kad tiek izjauktas organisma aizsargspējas. Rinīts var būt pirmā zīme, ka sākusies kāda smagāka saslimšana vai alerģiska reakcija.

Rinīta veidi:

  • alerģisks rinīts
  • infekcijas izraisīts rinīts
  • nealerģisks, neinfekciozs rinīts
  • sezonālais - alerģiskais rinīts

Ja runājam par nealerģisku rinītu, te var būt tā, ka rinītu izraisa, piemēram, zāļu lietošana, hormonāli traucējumi utml.

Infekciozs rinīts ir apmēram pusei pieaugušo visā pasaulē. Bērniem, sevišķi agrīnā vecumā, infekciozais rinīts ir vēl biežāk sastopams kā pieaugušajiem. Rinītu var izraisīt arī infekciju izraisītās saslimšanas, piemēram, difterija, masalas, skarlatīna, tuberkuloze.

Bez tam, ir arī traumatiskais rinīts, kas rodas saistībā ar kādu deguna gļotādas vai deguna traumu, kas radusies dažādu iemeslu dēļ (ķirurģiska iejaukšanās, piededzināšana, svešķermenis degunā utt.), kā arī - rinītu var izraisīt apkārtējā vidē esošie faktori: putekļi, dūmi, ķīmiskas vielas gaisā.

Rinīta diagnostika

Klasiskās rinīta pazīmes: aizlikts deguns, šķaudīšana. Rinīts sākas ātri un ar vispārēju stāvokļa pasliktināšanos, var paaugstināties arī ķermeņa temperatūra, parādīties galvas sāpes, pasliktināties elpošana caur degunu. Degunā slimnieciņam var būt nepatīkamas sajūtas: kņudināšana, kutināšana, nieze. Pēc tam parādīties var deguna dobuma tūska, iesnu tecēšana.

Rinīts var kaitēt arī vidusausij, tāpēc ar to jābūt ļoti uzmanīgiem, vidusausī var izveidoties rinīta izraisīti bakteriālie sarežģījumi. Sākumā iesnas ir caurspīdīgas, tās ir lipīgas apmēram pirmās 3 diena, pēc tam tās kļūst biezākas, dzeltenīgas un zaļganas.

Slimnieciņa stāvoklis uzlabojas: samazinās galvassāpes, izdalījumu daudzums no deguna, izzūd nepatīkamās sajūtas degunā, bērniņš vairs nešķauda, uzlabojas elpošana caur degunu. Kopumā rinīts var ilgt no 7 līdz 14 dienām. Ja bērna imunitāte ir spēcīga, rinīts var pāriet arī 3 dienās, novājināta organisma gadījumā rinīts var ievilkties līdz pat 3-4 nedēļām.

Asākas rinīta formas zīdaiņa vecuma bērniem norit mazliet citādāk. Piemēram, rinofaringīts nereti izraisa iekaisuma procesu, kas izplatās aizdegunē, vidusausī, trahejā, bronhos un plaušās. Bērniņam tiek traucēts ēšanas process, miegs, un viņam ir grūti cīnīties ar šo saslimšanu.

Hronisks rinīts atšķiras ar savu ilgumu, aizlikts deguns ir ilgāku laiku, tāpat arī galvassāpes un iesnu tecēšana ir ilgāk. Deguna gļotāda hroniska rinīta gadījumā ir bāli-rozā vai zilgana.

Hroniska atrofiska rinīta gadījumā slimnieki sūdzas par sausuma sajūtu degunā, par cietu izdalījumu veidošanos, spiediena sajūtu un sāpēm galvā. Izdalījumi no deguna ir biezi, dzeltenzaļi. Izdalījumu ir krietni vairāk kā parastu iesnu gadījumā un tādēļ pastāv iespēja, ka sākas iekaisuma process deguna gļotādā vai aizdegunē.

Vazomotorais rinīts - saslimšana, kuras gadījumā novērojams paaugstināts organisma jutīgums, tā ir iesnu alerģiskā forma vai arī neiroveģetatīva tipa traucējumie. Abām formām raksturīga šķaudīšana, aizlikts deguns, šķidri izdalījumi no deguna.

Alerģiska rinīta gadījumā novērojama biež šķaudīšana, ūdeņaini izdalījumi no deguna un apgrūtināta elpošana caur degunu, izdalījumi var izraidīt niezi deguna rajonā.

Kā redzams, ļoti daudz kas visiem rinīta veidiem sakrīt, tāpēc dažkārt ar klīniskiem novērojumiem vien nepietiek, nepieciešami ir laboratoriski izmeklējumi, citoloģiskā aina, asins analīžu rezultāti, virusoloģiskie testi utml.

Rinīta ārstēšana

Ja vien nav paaugstināta ķermeņa temperatūra, bērniņš var palikt mājās un viņam nav jāievēro gultas režīms, jādzer silta tēja, jāmērcē kājas siltās vanniņās un jāliek siltas kompreses. Galvenais ir pareizi izšņaukt degunu, lai iesnu izdalījumi neiekļūtu deguna dobumos un vidusausī. Jāšņauc deguns ir bez piepūles, ar pusatvērtu muti, atbrīvojot katru nāsi no iesnām atsevišķi, pēc kārtas jāpiespiež viena nāss, otra jāizšņauc. Sausas deguna gļotādas gadījumā, iesnu cietos izdalījumus, kā arī pašu gļotādu var mitrināt ar jūras ūdens palīdzību.

Ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra - virs 38 grādiem, var lietot pretdrudža preparātus. Lai gan, jāņem vērā, ka šie līdzekļi pastiprina svīšanu un var izraisīt arī sarežģījumus, pasliktinot slimības gaitu, jo tiek pazemināta organisma noturīga pret infekciju.

Vīrusu izraisītu infekciju gadījumā degunā jāpilina speciāli pilieni, ko izrakstījis tieši ārsts.

Dažādu rinītu gadījumā var izmantot vienus un tos pašus medikamentus: pilienus, ziedes, sīrupus. Tikai jāatceras, nevienā no gadījumiem nevajadzētu nodarboties ar pašdarbību, par zāļu lietošanu vienmēr ir jākonsultējas ar sava bērna pediatru.

Ja iesnas ir ilgstošas, bērnam var ieteikt arī apmeklēt dažādas procedūras, tāpat, ja tavi vecvecāki iesaka ķerties pie tautas metodēm, vispirms vienmēr ir par tām jāaprunājas ar bērna pediatru, lai saprastu, vai konkrētajā gadījumā ko tādu vari darīt.

Pats svarīgākais: rinīta gadījumā ārstēšanai ir jābūt kompleksai un mērķtiecīgai. Veiksme un ātra izveseļošanās atkarīga no tā, ar kādiem līdzekļiem un kā tiek ārstēts pats rinīts.

Bet vienmēr jābūt gataviem sastapties ar atziņu: gadījumā, ja dažādas ārstniecības metodes, terapijas, nerada nekādu efektu, var būt nepieciešama pat neliela ķirurģiska iejaukšanās.

Alerģiska rinīta gadījumā vislabākā ārstēšanās metode ir vienkārši kontakta pārtraukšana ar alergēnu. It kā nekā sarežģīta, un tai pat laikā - ne vienmēr tas ir viegli. Zālēm katru reizi jābūt pa rokai.

Katrā gadījumā: diagnosticē ārsts, zāles iesaka - ārsts, ārstējam kopā ar ārstu!

Lai skaists un veselības pilns rudens!

Māmiņu Klubs

20130919103449-28627.jpg