Pirmie kārumi mazuļa ēdienkartē

Pirmie kārumi mazuļa ēdienkartē

26. Jun 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā zināt, ka ir pienācis laiks mazuli uzcienāt ar kādu kārumu? Cik bieži vispār var dot bērnam kārumus? Kā arī - kas vispār ir kārumi? Uz šiem kādas māmiņas jautājumiem atbildi sniedz uztura speciāliste Inese Siksna.

JAUTĀJUMS

Kādi varētu būt pirmie kārumi mazuļa ēdienkartē un kad tādus var sākt dot, kā arī - cik bieži to darīt?

Atbild uztura speciāliste Inese Siksna:

Katrs no mums saprot ar kārumu kaut ko citu. Vienam tie ir saldumi, citam augļi, citam riekstiņi utt. Pirmajā mazuļa gadā nepieciešamība pēc kārumiem nav. Būtībā tādas vajadzības vispār nav. Kārumi ļoti bieži kļūst par iemeslu, kāpēc mazulis maltītēs negrib ēst, jo ir pirms tam saēdies kaut ko citu gardu. 

No kārumiem es ieteiktu izmantot augļus vai kādus augļu desertus, arī sukādes, kad mazulis ar tām jau var tikt galā. Šokolādi neiesaka dot bērnam līdz 3 gadu vecumam, jo tā mākslīgi rada laimes sajūtu un mazam bērnam pēc tam var būt izteiktas vēlmes pēc šokolādes, jo tā liek justies tik īpaši labi. Arī manu paziņu vidū ir bērniņš, kurš šokolādes dēļ ir gatavs darīt jebko. 

Kārumi nekādā gadījumā nedrīkstētu būt kā apbalvojums par labu uzvedību vai kādu sāpi vai kādu citu lietu, jo vēlāk bērns kļūstot patstāvīgs var vēlēties sevi itin bieži apbalvot, un tad sanāk kā filmā "Bridžetas Džounsas dienasgrāmata", kur sieviete var izēst spainīti saldējumu uz bēdām pat nemanot. 

Kāds bija Tava mazuļa pirmais kārums?