Pirmajam piebarojumam izvēlies dārzeņus, kas aug virs zemes

19. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tavs mazulis jau sāk izrādīt interesi par jaunām garšām un tava māmiņas intuīcija saka priekšā, ka viņš ir gatavs piebarojumam? Tad ieklausies ģimenes ārstes Dārtas Geižanes ieteikumos, ar ko sākt.

Ģimenes ārste norāda, ka nav viennozīmīgas atbildes, kurš vecums ir labākais, lai uzsāktu mazuļa piebarojumu, jo katrs bērniņš un katra ģimene ir atšķirīgi, taču pediatri rekomendē piebarošanu uzsākt 4 – 6 mēnešu vecumā.

Izvēloties produktus mazuļa pirmajam piebarojumam, priekšroku dod vietējiem un sezonālajiem dārzeņiem, vispirms bērnu iepazīstinot ar dārzeņiem, kas aug virs zemes, – kabaci, cukini, ķirbi, ziedkāpostu, brokoļiem. 

“Sākotnēji pirmais piebarojums bērnam būs kā izziņas process nevis ēdienreize. Kā ēdienreize saglabāsies māmiņas piens vai arī piena maisījums,” norāda ģimenes ārste Dārta Geižāne, piebilstot, ka sākotnēji bērnam tiek piedāvāta puse karotes jaunā produkta, lai pēc tam varētu novērot viņa organisma reakciju. Ja pēc pirmās dienas maltītes bērns jūtas labi, šo pašu produktu, tikai palielinot devu, bērnam var piedāvāt arī turpmākās dienas.

Atceries, ka bērna piebarojumam nepievieno sāli, garšvielas, eļļu vai sviestu.

Kad vienu produktu mazulis jau iepazinis, pēc nedēļas viņam var piedāvāt jau citu dārzeni. Ja arī uz to nav organisma reakcijas, abus dārzeņus var apvienot arī vienā ēdienreizē.

“Kad bērniņš ir pieradis pie dārzeņiem, var piedāvāt arī augļus, taču der atcerēties, ka augļi ir daudz saldāki, tāpēc ieteicams no tiem nedaudz atturēties, jo sevišķi nesezonā,” rekomendē ģimenes ārste. Kad tavs mazulis jau iepazinis dārzeņus un augļus, maltītei vari pievienot arī graudaugus.

Gatavojot bērnam maltīti, priekšroku dod mājās svaigi gatavotam ēdienam, gatavojot to nelielos apjomos uz konkrēto ēdienreizi nevis uzreiz vairākām dienām. Gadījumā, ja tev nav pieejams nepieciešamais aprīkojums vai arī atrodies ārpus mājām, vari izvēlēties arī speciāli bērniem sagatavotos ēdienus, jo bērniem ražotā pārtika tiek stingri uzraudzīta, tāpēc ir pilnībā droša tavam mazulim.

Põnn kontakti

www.facebook.com/ponnlatvia

 www.salvest.ee/en/ponn/