Pirmais piebarojums. Kad un ar ko sākt?

18. Nov 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa piebarošanu var uzsākt jau no brīža, kad bērniņš sasniedzis 17 – 24 nedēļu vecumu, taču, neskatoties uz to, ka ikdienā mazais sāk iepazīt jaunas garšas, aizvien svarīga būs arī ekskluzīva barošana ar māmiņas pienu, norāda Rimi Bērniem bērnu veselības eksperte, pediatre Sanita Mitenberga.

Ārste norāda, ka tas attiecināms arī uz gadījumiem, kad mazulis tiek barots ar adaptēto maisījumu, jo arī šādā gadījumā, uzsākot bērniņa piebarošanu, tas saglabāsies kā mazuļa ēdienreizes galvenā sastāvdaļa.

Atceries, ka katram mazulim piebarošanas uzsākšanas vecums var būt atšķirīgs

Kad mazulis ir gatavs piebarojumam, ieteicams to sākotnēji ieviest otrajās brokastīs, kas parasti ir maltīte laika posmā no plkst. 9.00 līdz 11.00, jo tas ļaus turpmāko dienas daļu novērot, vai bērnam nerodas alerģiska reakcija un nesāp vēderiņš.

Kā pirmo piebarojumu pediatre Sanita Mitenberga iesaka dārzeņus, jo tie vieglāk sagremojas. “Parasti sāk ar vienu dārzeni, trīs dienas pēc kārtas dodot to pa karotītei. Pēc trim dienām var mēģināt bērnam piedāvāt citu dārzeni. Ja redzam, ka bērnam šie dārzeņi patīk, tos varam apvienot vienā ēdienreizē,” stāsta ārste, sakot, ka visiem dārzeņiem vajadzētu būt tvaicētiem un blenderētiem.

Kā pirmie dārzeņi mazulim ieteicami cukini un kabači, savukārt burkānus un kartupeļus bērnam var piedāvāt pēc 6 mēnešu vecuma

Ja mazulim ir liela interese par piebarojumu un arī nav novērotas nekādas alerģiskas reakcijas, pakāpeniski var palielināt ēdiena apjomu, pamazām no trim tējkarotēm pārejot uz trim ēdamkarotēm. Kad mazulis jau apēd lielāku porciju, tai var pievienot arī taukvielas, priekšroku dodot olīveļļai, bērnu uzturam speciāli paredzētai eļļai vai arī gī sviestam.

Piebarošanai jānotiek lēnām un bez uzspiešanas.

Kad bērniņš ir iepazinis dažādus dārzeņus, pediatre kā nākamo iesaka piedāvāt putru, to ieviešot brokastīs, savukārt dārzeņus turpmāk dodot pusdienās. “Protams, labi ir arī augļi, bet neiesaku ar tiem sākt, jo bērnam ir jāiepazīst dažādas garšas,” uzsver pediatre, tāpēc tos putrai pievieno tad, kad putra ēdienkartē ieviesta jau vairākas nedēļas. Rudens periodā ieteicamākie augļi ir vietējie āboli un bumbieri, taču tos pirms došanas bērnam ieteicams tvaicēt, lai būtu vieglāk sagremojami.