Kā jau minēju, biezpienu ēdam bieži-vismaz reizes 3-4 nedēļā. Un tā kā šobrīd ir arī tomātu laiks, izlēmu abas sastāvdaļas salikt kopā. Šo ēdienu var ēst gan brokastīs vienu pašu, var pasniegt pusdienās vai vakariņās, piedevās piedāvājot maizi, gaļas bumbiņas utt. Ēdiens ir dažādi variējams. Bet pamatu pamats ir tomāti un biezpiens-tas, kas garšo mums visiem.
Nepieciešams-5 lieli un stingri tomāti
Biezpiens-200 g
Ķiploks-3 daiviņas
Pētersīļi, baziliks, melnie pipari, sāls
Eļļa-apmēram 4 ēdamkarotes
Rieksti apmēram 50 g. Es liku zemesriestus šoreiz, bet var tos, kas labāk garšo.
Cietais siers-apmēram 50 g
Un tā: Terēze nomazgā tomātus, es tikmēr sagriežu zaļumus sīki un smaki. Tad meita traukā sajauc biezpienu ar garšvielām, eļļu un piespiež ķiploku. Viņai ļoti patīk lietot ķiploku spiedi. Nu jau ļauju ar to darboties. Līdz galam pilnīgi visu gan nesanāk izspiest, bet ļoti patīk tā skaņa, kad sadzird, ka ķiploks iešķīst.
Tad biezpienā iemaisa sasmalcinātus riekstus un zaļumus. Es nogriežu tomātiem virsējo kārtu un ar karoti izņemu sēklotni. Tā noderēs kaut vai tomātu mērces pagatavošanai pie pastas. Tad lieku tomātus ieeļļotā cepešveidnē, bet meitiņa tukšajos tomātos ar karoti liek pildījumu. Tādējādi bērns trenē gan roku veiklību, gan matemātisko jēdzienu izpratni par tukšs-pilnāks- pilns. Šoreiz gan to darīju pati, jo pēc pastaigas pa Rīgu bērns bija noguris. Pāri pildījumam vēl pārberu sarīvētu cieto sieru un lieku krāsnī 170 grādos uz minūtēm 20. Noteikti jāliek apakšējā līmenī, lai siers neapdegtu sākumā.
Kad māja sāk smaržot pēc ķiplokiem un gaisā virmo īsteni vasarīgs aromāts, tomāti ir gatavi.
Liek uz šķīvja un pasniedz. Bērniem ļoti garšo. Var ņemt rokās un ēst arī atdzisušus kā ābolus. Sezonāli, sātīgi un veselīgi!
Obligāti pamēğināšu!