Mazulis pludmalē- katastrofa vai burvīgi pavadīts laiks?

Mazulis pludmalē- katastrofa vai burvīgi pavadīts laiks?

17. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā bērnam palīdzēt iejusties jaunajā pasaulē, no kuras paveras skats uz jūru? Visapkārt saule, ūdens un smiltis - tas viss viņam vēl jauns. Vai esi kādreiz sapņojusi par to, kā kopā ar mazuli baudīsi atpūtu pie jūras?

Svešā pasaule

Pirmo reizi pludmalē bērns var sabīties un atteikties no visa, ko viņam piedāvāsi. Viņam tā ir pilnīgi jauna vieta, te viss ir neierasts un svešs. Un pilnīgi dabīgi, ja tādā situācijā mazulis jūt pat bailes. Iespējams, viņš jūtas pavisam maziņš, salīdzinot ar milzīgo jūru pludmalē, nemaz nerunājot par cilvēku skaitu, kas tur apgrozās. Kā lai nekrīt panikā?

Lai bērns justos mierīgāk, izvēlies klusāku vietiņu, iekārto tur saulessardziņu, sedziņu. Nemaini vietu, bērni ciena patstāvību un paredzamību. Neiekārtojies arī pārāk tuvu ūdenim, bērnu var sabiedēt virsū skrienošie vilnīši. Samitrini dvielīti un laiku pa laikam mazuli apslauki ar to. Liec priekšā rotaļlietas, atnes ūdentiņu spainītī.

Mazulis vēlas būt tev rokās? Neatsaki viņam. Dod iespēju sajust, ka esi blakus un neesi vīlusies tāpēc, ka viņš neizrāda sajūsmu par brīnišķīgo pludmali. Pastāsti viņam, ka esat kopā tagad zem saulessardziņa, ka blakus ir ūdens, un te būs jūsu atpūtas vietiņa. Nesteidzini bērnu, viņam priekšā vēl daudz laika, lai pagūtu nopeldēties. Ja nesatrauksies un neizrādīsi nepacietību, bērns ātrāk iejutīsies un sāks gūt baudu no rotaļām smiltīs un ūdenī.

Cepina!

Ja vēl vakar viss bija kārtībā, bet šodien, atnākot uz pludmali bērns uzreiz rāda, ka viņam te nepatīk, ir vērts aizdomāties par to, ka, iespējams, viņam ir palicis slikts iespaids par vakardienu. Iespējams, viņam bija pārāk karsti, vai arī viņš nogura un nejutās labi?

Centies cienīt bērna vajadzības. Neej uz pludmali laikā, kad saule ir īpaši aktīva (11:00 - 16:00). Uzvelc mazulim vieglu apģērbu vai slēgto peldkostīmu. Sandales, kas pasargā kājiņas no karstajām smiltīm un cepurīti ar platām malām. Neaizmirsti arī par autiņbiksītēm un maiņas peldkostīmu vai peldbiksēm. Ņem līdzi arī vēsu dzeramo ūdeni un dod bērnam padzerties laiku pa laikam.

Bērni reizēm neizprot, ka viņu diskomforta iemesls ir slāpes. Autiņbiksīšu maiņas laikā katru reizi iezied mazuli ar saules aizsardzības krēmu. To visu var pasniegt rotaļas veidā, ļaujot procesā piedalīties arī pašam mazulim. Krēms jāsmērē regulāri - ik pēc divām stundām. Un vecākiem jāatceras, ka mazuļiem, kas jaunāki par 3 gadiem, pamatā laiks jāpavada ēnā.

Hei, uz kurieni tu?

Bērns ir jau neslikti iejuties pludmalē, bet tu gribētu, ka viņš klusītēm spēlējas blakus. Tiklīdz viņš sper pāris soļus tālāk no saulessarga, tu sāc uztraukties un apturi viņu. Viņam kļūst garlaicīgi iekarotā teritorijā un viņš ir gatavs jauniem, nelieliem piedzīvojumiem, bet ir spiests palikt kopā ar tevi.

Nekontrolē mazuli tik daudz, viņam tas nepatīk un rezultātā bērns kļūst kaprīzs. Ļauj bērnam mierīgi rotaļāties, vienkārši neizlaid viņu no acīm. Ja bērns vēlas doties pie ūdens, ej viņam līdzi, ļauj uzmanīgi pamērcēt kājas, lai viņš arī atsvaidzinās. Ja bērns vēlas brist dziļāk, turi viņu pie rokas. Noderēt var arī ūdens rotaļām paredzētās rotaļlietas - kuģīši, laiviņas, kuru peldēšanu var vērot arī esot pie jūras.

Nodarbini bērnu arī pie jūras tā, lai viņam nebūtu garlaicīgi!

Mazajiem cilvēciņiem ir 4 iemesli, lai nemīlētu jūru: saule, smiltis, viļņi, cilvēki... Tie ir tie paši iemesli, kas tevi šurp atveduši, un tev tas viss sagādā prieku, jo tev atrašanās pie jūras ir atpūta, bet bērnam tas tā var nebūt. Nedusmojies uz viņu, ja viņš neizrāda sajūsmu. Gan pieradīs pie visa, iejutīsies, un vēlāk nemaz negribēs braukt prom no jūras!

Māmiņu Klubs