Pasaku stāstīšana var palīdzēt bērnu nomierināt un risināt konfliktus

17. Dec 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pasaku lasīšana un stāstīšana ir ne tikai lielisks kopīgā laika pavadīšanas veids, bet arī veids, kā bērnam palīdzēt rast mieru, izprast dažādu situāciju risināšanu.

Pasakas var palīdzēt dažādu situāciju risināšanā, piemēram:

  • nomierināt bērnu;
  • palīdzēt atrisināt konfliktu;
  • sagatavoties kādam notikumam, piemēram, vēl viena bērna ienākšanai ģimenē.

Daudziem vecākiem var rasties jautājums par to, kā vislabāk uzsākt pasaku veidošanu, domājot, ka tas ir sarezģīts un nopietns process, kas prasa speciālu sagatavošanos. Uz to psiholoģe Anna Kašina zina stāstīts, ka pasakas ir jāveido tad, kad pēc tām rodas nepieciešamība, kā piemēru minot situāciju, kad nākas gaidīt rindā un bērns kļūst niķīgs. Šādās situācijās, lai tiktu galā ar bērna trauksmi, varam sākt izdomāt stāstu, lai palīdzētu bērnam. Psiholoģe norāda, ka pasaka ir komunikācijas veids: “Svarīgs ir tonis, ar kuru sākam stāstīt, sakot pirmos vārdus “reiz”, kas liek bērnam ieklausīties un pat vēlēties pasaku dzirdēt atkārtoti.” Anna Kašina norāda, ka pasaka var raisīt jautājumus, tāpēc var izdomāt arī dažādus sižetus, par to galveno varoni attīstot mūsu bērnam līdzīgu tēlu.

Pasakām nav jābūt literārām

Svarīgi, ka pasakām, kuras stāstām bērnam, nevajadzētu būt ļoti literārām. “Protams, ir labi, ja mamma prot stāstīt gluži kā no grāmatas, taču bērnam tas nav tik svarīgi kā pašas pasakas galvenā doma,” piebilst A. Kašina, norādot, ka viņa pasaku laikā nekad neuzsver, kas ir labi vai slikti, vienkārši bērnam sniedzot dažādu situāciju piemērus, lai mazais klausītājs pats varētu izdarīt nepieciešamos secinājumu.

Dažkārt varētu šķist, ka pasakas ir domātas tikai lielākiem bērniem, kuri jau spēj izprast stāstītā sižetu, taču psiholoģe norāda uz pretējo: “Pasaku mazākiem bērniem var ne tikai stāstīt, bet arī izspēlēt, pievēršot mazuļa uzmanību ar dažādām rotaļlietām. “

Pasaku stāstīšana jaunākiem bērniem ir svarīga, lai mazuli pieradinātu pie tās ritma, kā arī veicinātu uzmanības noturību. “Lai klausītos pasaku, vajadzīga uzmanība, laiks, kā arī jāpierod pie tā, ka nevis notiek aktīva darbība, bet gan vienkārši jāklausās,” skaidro psiholoģe, sakot, ka tas ir tāpat kā ar dziedāšanu, kad bērns varbūt vēl nesaprot dziesmas vārdus, taču iepazīstas ar tempu un ritmu.

Stāstiet bērniem pasakas jau no mazām dienām, jo tādējādi mazulis pie klausīšanās pierod un tas izveidojas par ikvakara rituālu!