Padomi, kā pieradināt pie podiņa

17. Jan 2013, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunās māmiņas nereti dzird ne visai patīkamus komentārus no kaimiņienēm vai vīramātes, kura pārmet, ka lūk, divgadīgais bērns neiet uz podiņa. Mamma apvainojas un tūliņ cenšas labot šo bērna "trūkumu", centīgi radinot bērnu pie podiņa. Bērns, protams, nesaprot, ko no viņa vēlas un pilnīgi gandrīz vai tīšuprāt nedara to, ko mamma gribētu.. Tā notiek tāpēc, ka līdz zināmam vecumam bērni NEJŪT VAJADZĪBU nokārtoties. Anālie muskuļi vēl nav nostiprinājušies, un bērns neprot aizturēt savas dabiskās vajadzības.

Vecums, no kura draudzība ar podiņu kļūst reāla

Gadās, ka īpaši centīgas māmiņas mēģina pieradināt bērnu pie podiņa jau pirms laika, un attiecīgi - negūst vēlamo rezultātu, vai arī par rezultātu uztver SAVU personīgo prasmi "noķert" bērna dabiskās vajadzības.

Te būs daži ieteikumi efektīvākai podiņmācības apguvei, šajā sakarā:

  • Nesteidzieties. Mūsdienu pediatri un ārsti uzskata, ka pieradināt pie podiņa bērnu ir vērts vien pēc 18 mēnešu vecuma. Ja jūsu kaimiņiene saka, ka viņas bērns jau 10 mēnešu vecumā prasījies uz podiņa, tas nozīmē, ka visdrīzāk viņai pašai ir izdevies savlaicīgi "noķert" bērna dabiskās vajadzības. Tātad - tas nav bērna panākums, un viņš NEPRASĀS pats vecumā, kad fiziski viņš vēl neprot runāt. Tas ir jāsaprot.
  • Starp diviem un trīs gadiem bērna urīnsistēma veidojas, un tas ir laiks, kad bērns pilnībā ir spējīgs PATS kontrolēt savas dabiskās vajadzības. Un arī, ja bērns iemācās to vēlāk par 3 gadu vecumu, tā nav nekāda traģēdija. Katrs bērns attīstas pēc sava individuālā attīstības grafika.
  • Nesēdiniet uz podiņa bērnu, kurš fiziski PATS neprot apsēsties vēl!
  • Nedariet neko tāpēc, ka "radiniecei", "kaimiņienei", "draudzenei" ir izdevies kaut kas tā vai citādāk. Iekausieties savā bērnā un atcerieties - fiziski bērns pirms 18 mēnešu vecuma patiešām ļoti retos gadījumos vien prot aizturēt savas dabiskās vajadzības.

Draudzība ar podiņu iespējama tikai tad, ja BĒRNS to vēlas

Vēlēšanās nokārtoties podiņā ir jābūt pašam bērnam, nevis jums. Delikāti atgādiniet bērnam par to, ka viņš var nokārtoties podiņā, paslavējiet viņu, bet nekādā gadījumā neuzspiediet viņam neko, sevišķi vecumā, kad viņš patiešām nesaprot, ko no viņa vēlaties. Pretējā gadījumā bērnam parādīsiet, ka esat spēcīga autoritāte un viņam pār šo procesu teikšanas nav. Līdz laikam, kad bērns nesaprot sava ķermeņa signālus, līdz laikam, kad viņš nespēj sajust nepieciešamību nokārtoties un nevēlas to darīt, jūs netiksiet pie cerētā rezultāta. Ar uzstājību jūs varat panākt tikai to, ka bērns tiek pie psiholoģiskām un fizioloģiskām problēmām. Tāpēc labāk tomēr ir nogaidīt. Te var salīdzināt ar runāšanas prasmēm - mēs varam bērnam palīdzēt vārdiņu apguvē, bet tas nenozīmē, ka 6 mēnešu vecumā viņš mums patiešām mutiski pateiks, ko vēlas, kāpēc vēlas, un kāpēc tieši tagad.

Nerājiet bērnu par neizdošanos. Ja bērns tiks regulāri rāts par slapjām biksītēm, viņš iegūs tikai negatīvas asociācijas saistībā ar savām dabiskajām vajadzībām. Kā arī - nepārspīlējiet ar slavēšanu, jo bērni ātri saprot, ja jūs par to, ka vinš kaut ko izdara, varētu viņam kaut ko iedot. Bērns var sākt ar jums manipulēt, un tomēr miegā, kad viņa apziņa atpūšas, viņš var turpināt slapināt gultiņā.

Kopā ar podiņmācību, apgūstam arī higiēnas nosacījumus!

Bērnam uzreiz ir jāiemāca arī elementāra higiēna: jānoslaukās pēc poda lietošanas, jānolaiž ūdens (vai, teiksim, jāizskalo podiņš) un jānomazgā rokas. Visas šīs procedūras ir jāveic pēc katras podiņa lietošanas reizes. Sistemātiski.

Sākumā vecākiem viss process ir jākontrolē, jāpalīdz bērnam. Bet ar laiku jums tomēr jāpaliek otrajā plānā, ļaujot bērnam pašam atcerēties, ka nu ir jānoslaukās, rociņas jāmazgā un tamlīdzīgi. Vēlāk bērnam nekas no tā visa nesagādās grūtības.

Esiet pacietīga māmiņa arī tualetes jautājumos, esiet mīļa un jauka. Ja kaut kas bērnam neizdodas, neuzspiediet, atlieciet uz laiku podiņmācību, un nepārmetiet viņam neizdošanos. Pēc laiciņa ar jaunu sparu visu var uzsākt atkal.

Neklausieties citu ieteikumos, ieklausieties savā bērnā, viņa vajadzībās un instinktos. Ļaujiet bērnam pašam attīstīties, ņemiet vērā viņa vēlmes un vajadzības. Tikt galā ar savām dabiskajām vajadzībām ir tikpat dabīgi kā staigāt, rāpot un sarunāties. Agri vai vēlu visi to iemācas.

Māmiņu Klubs

Huggies® Pull-Ups® autiņbiksītes- biksītes ir ideāls palīgs podiņmācības apgūšanai!

20121114110210-29692.jpg20121114110201-82498.jpg

annijalise annijalise 17. Jan 2013, 07:55

ļoti labi ieteikumi, paldies par tiem👍.