Sveiki,mēs vēlētos ar Jums visiem padalīties ar savu vitamīnu bumbu,par to,ko lietojam,lai būtu pasargāti no vīrusiem,ko gatavojam un tas,kas mums ir svarīgi,lai mēs būtu pasargāti gan iekšēji gan ārēji.
Sāksim ar to,ko tad mēs esam darījuši savas veselības labā,lai mūsu organisms tā vien priecātos no vitamīnu devas,ko mums ir sniegusi vasara.Tad nu sāksim no iekšienes-Tātad ēdiens.
Mūsu vasaras TOP saraksts,ko ēdām,lai uzņemtu vitamīnus un būtu sagatavoti rudenim:
*Ogas
Mūsu mājas dārziņā aug jāņogas,upenes,ērkšķojas,avenes,plūmes,ķirši,zemenes,ābolus,kā arī nepiemirsīsim par rabarberiem-Tās visas ēdām cik vien vēderā rūmes un uzkrājām dažādus vitamīnus,lai mūsu organismi būtu veseli un spēcīgi.Jāsaka ka ogas ēdām ar īstu baudu,jo tās bija patiesi gardas un saldas-raža bija padevusies laba,vienīgi par ķiršiem to gan nevarētu teikt.
*Zaļumi
Mūsu vasaras zaļumi bija Dilles,sīpolociņi,salātu lapas,rukola-gardi,piepildīti ar daudz un dažādiem vitamīniem.Gatavojām salātus ar olīveļu un citrona suliņu,ēdām zaļumus svaigā veidā.It īpaši vīrs ar meitu abi kā trusīši grauza sīpolociņus uz nebēdu.Tā kā vitamīnu deva tika tiešām liela.
*Dārzeņi
Vasaras dārzeņu tops bija gurķi,tomāti,šobrīd tie ir izaudzētie burkāni no kuriem var izspiest sulu vai grauzt tāpat kā garauši,vasarā kārojāmies ar zirnīšiem un kabačiem.
Bet ārēji mēs sevi lutinājām ar svaigām pastaigām pa meža takām,pa jūras krastiem,priežu pamalēm,ar siltiem saules stariem uzņemot D vitamīnu kā arī siltām ūdens peldēm,protams neaizmirsām par sauļošanās krēmiem un cepurītēm uz galvas.
Vasara ir tas laiks,kad varam uzņemt vitamīnus tik daudz,cik vien varam apēst,lai jau būtu gatavi rudenim,dzīvespriecīgi,smaidīgi un nesaguruši.
Vasaras labumus arī saglabājam uz ziemu,lai vitamīna devu varētu baudīt ziemas laikā.
Sasaldējām:
Upenes,zemenes,avenes,ērkšķogas,jāņogas,mellenes,rabarberi.
Ziemā ļoti labi un ātri pagatavot dažādus ēdienus un dzērienus.It īpaši upenes-ber vārošā ūdenī un uzvāra,atdzesē,klāt pievieno medu-ļoti labi palīdz drudža un saslimšanas gadījumā,kā arī lielisks dzēriens profilakses uzturēšanai.Jāņogas varam pievienot kūkās,uspūteņos,saldajos,morsos u.tt.Pielietojums ir plaš,kas nu kuram garšo un ko nu katrs prot pagatavot.
Sasaldējam arī dilles,kuras izmantojam visu ziemu.
Ievārījumi
Šajā gadā esam tikuši pe dažādiem ievārījumiem,melleņu,zemeņu,ķirbju biezenīšiem pašai mazākajai atvasītei,marinētiem ķirbīšiem,kurus esam saglabājuši burciņās,ķirbju vitamīnu Bumbu,kas ir mūsu atklājums un ar kuru recepti padalīsimies.
Tējas
Esam tikuši arī pie tējām-piparmētras,pelašķu un liepziedu.Pagāšgad savācu arī mālēpeņu ziedus,bet šogad noslinkoju.No pagājušā gada vēl saglabājies pašu gatavotais pieneņu medus,kas sanāca ļoti gards,mmmmm...Pieliekot klāt tējai sanāk neticama fantāzija un īsts vitamīnu gardums.ļoti labi palīdz kaklam,tāpat kā pelašķu tēju ieteicams lietot,ja ir sāpoš kakls un klepus.
Esam sagatavojuši dzērvenes,kuras iztīrītas,bez gružiem beram izkarsētās burkās un vākojam ciet-uzglabājam pagrabā.
Šogad tika izmēģinātas arī ķirbju sukādes.
Kā jau katru gadu priekš ziemas tiek izaudzēti sīpoli un ķiploki,kas ir neatņemama mūsu ģimenes sastāvdaļa,jo ķiploki un sīpoli tiek likti klāt visur kur vien var.ķiplokus gripas laikā saspiežam uz šķīvīša,lai iznīcina visus baceļus,vēdinām telpas,bet pašai mazākajai atkal gatavosim ķiploka krelles virs gultiņas.
Mūsu vitamīnu bumbas recepte būs ķirbju un aprikožu ievārījums.
Lai pagatavotu divas porcijas būs nepieciešams:
paldies 😇