Mazuļa pirmais piebarojums. Kad un ar ko sākt?

22. Feb 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Eiropas Bērnu gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura biedrības (ESPGHAN) vadlīnijās atrodami ieteikumi par zīdaiņa papilduzturu. Sarunā ar Māmiņu Klubu pediatre Daira Brenča norāda, ka, balstoties uz rekomendācijām, piebarojumu var uzsākt, kad bērns sasniedzis pilnus 4 – 5 mēnešus.

“Balstoties uz ieteikumiem, vēlamākais pirmais piebarojums ir dārzeņi, piemēram ķirbis vai saldais kartupelis, kabacis,” skaidro pediatre Daira Brenča. Viņa uzsver, ka sākotnēji bērns ar piebarojumu un jebkuru jaunu produktu jāiepazīstina pamazām: “Jāsāk ar vienu produktu pavisam nelielā devā, lai bērns to nogaršotu. Pirmajā dienā pilnībā pietiekami ir ar ½ tējkaroti.” Ieteicams piebarojumu bērnam piedāvāt pirms krūts barošanas, kad mazajam ir apetīte, savukārt mammas piens seko “saldajā”.

Jaunu produktu bērnam vienmēr vajag piedāvāt kādā no dienas pirmās puses ēdienreizēm.

Dārzeņi kā pirmais piebarojums ir pateicīgi arī tāpēc, ka palīdz stimulēt un veidot bērna labo mikrobiotu, dažādot mikrofloru. “Dārzeņi ir kā prebiotiķis, kas patīk jaunajai mikroflorai un palīdz sekmēt bērna imunitāti,” uzsver pediatre. Viņa norāda, ka tad, kad mazulis jau ir iemācījies ēst dārzeņus, kā nākamo piebarojumu var ieviest graudaugu putras vai sezonai atbilstošus augļus.

Izvēloties veikalā nopērkamus jau gatavus biezeņus, pievērs uzmanību, lai produkts būtu kvalitatīvs, tā ražotājs zināms un varētu izsekot, no kādām sastāvdaļām tas ražots.

Gunta Kursiša-Butkāne Gunta Kursiša-Butkāne 23. Feb 2023, 08:49

Vai dr. Branca varētu padalīties, kas ir šīs "rekomendācijas", uz kurām tiek sniegti šie padomi. Konkrētu pētījumu, konkrētu avotu? Cik zināms, PVO iesaka piebarojumu sākt no 6 mēnešu vecuma... Ļoti interesētu avots, kurš iesaka 4 mēnešus kā piebarojuma sākumu.