Mazu zēnu dzimumaudzināšana

Mazu zēnu dzimumaudzināšana

21. Mar 2016, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņa, kuri ir divi dēli 3 un 6 gadu vecumā, jautā Māmiņu klubam par dēlu dzimumaudzināšanu:

gribētu dzirdēt ekspertu viedokli par bučošanos, jo mani zēni to ir mēģinājuši darīt kā pieaugušie, par dzimumlocekļa aiztikšanu, kā arī tā sacelšanos it kā no nekā, tā kopšanu; par mīļošanos ar mammu un interesi par sieviešu ķermeņa uzbūvi.

Atbild psihoterapeite, Māmiņu kluba eksperte Diāna Zande:

No īsā situācijas izklāsta nav iespējams secināt, cik bieži bērnam ir interese par savu intīmo vietu, tomēr ja vien šī interese nav būtībā visu laiku, tad tas nav nekas ārkārtējs un notiek dabiska sava ķermeņa izzināšana. Reti ir izņēmumi, ko noteikti vecāki pamanītu. 

Mēs visi esam seksuālas būtnes, zēniem pat māmiņas puncī mēdz būt erekcija. Tikai maziem bērniem interese par savu ķermeni ir daļa no viņu attīstības, nevis seksuālu domu vadīta. Zēni par savu ķermeni un arī dzimulocekli interesējas tāpat kā par to, kā betona maisītājs jauc betonu, kā var iesist naglu sienā, no kā ir izgatavota skābu kāpostu zupa vai kāpēc gliemezis slīd tik lēnām.

Bērni pirmsskolas vecumā jau labi saprot, ka meiteņu un zēnu ķermeņi ir atšķirīgi, ka pieaugušām sievietēm ir krūtis, savukārt zēniem un vīriešiem ir krāniņš. Tāpēc bērna interese ir dabiska, viņš vēlas spēlēt seksuālās spēles un dakterus, lai izpētītu atšķirības, kā arī atdarinātu pieaugušos vai to, ko kaut kur ir redzējis. Bērni joko par čuriņām un kakiņām, mēģina iebāzt pirkstu dupsī un paostīt, tā visa ir dabiska, šim vecumposmam piederīga izpēte. Bērns vēlas iepazīt savu ķermeni, pārbauda, kādas sajūtas rodas, kas rada labpatiku kas nē, bet tajā nav seksuālu domu. Pieaugušie mēdz viens otram pieskarties ar seksuālu mērķi, bet bērnam nav apzinātu seksuālo mērķu. Tajā nav nekā tikumiska vai netikumiska, tā vienkārši ir attīstība un izpēte.

Ķermeņa iepazīšana – dabiska attīstība

Puišiem no rīta ir erekcija, par ko viņi priecājas un ko ar prieku izstāsta mammai vai tētim. Svarīgi, ka vecāki šādā brīdi nesāk satraukties un lieki nervozēt. Tajā pašā laikā vecāki šādā gadījumā varam izskaidrot, kas notiek, kā arī to, ka par šiem jautājumiem varam runāt ģimenē un ka krāniņu publiski neaiztiekam, jo tas nav pieklājīgi, tāpat kā pieklājīgi nav cilvēkos staigāt kailam. Bērnam noteikti jāmāca arī par personīgo higiēnu, pirmsskolas vecumposms ir laiks, kad bērnam izveidojas higiēnas paradumi. Var paskaidrot, ka tāpat kā ir svarīgi tīrīts zobiņus, nomazgāt seju, ir jānomazgā arī savs krāniņš. Nav nepieciešamas speciālas ziepes un īpaša uzmanība tam, galvenais, lai tas vienmēr būtu tīrs.

Bērnam var ierosināt uz lielas papīra loksnes apgulties, apvilkt viņa ķermeņa kontūru un tad kopīgi iezīmēt, kur atrodas acis, deguns, ausis, sirds, plaušas, barības vads, kā arī dzimumorgāni, kā tos sauc, var izstāstīt, kas ķermenī notiek, piemēram, kas organismā notiek, kad apēd ābolu. Līdz ar to stāsts ir nevis par seksualitāti, bet par ķermeni, tā uzbūvi un nozīmi, bērnam vienkāršā un viņam saprotamā veidā izskaidrojot, kas notiek viņa organismā. Tāpat, ja māmiņa gaida mazuli, var zīmēt, kā bērniņš aug mammas vēderā, tādējādi viņa ziņkāri apmierinot bērnam atbilstošā formā. Protams, var lasīt arī piemērotas grāmatas vai žurnālus, atkarībā no tā, kā bērnam labāk patīk uztvert informāciju. Tieši tāpat var izskaidrot par pretējo dzimumu, salīdzinot ar piemēriem dzīvnieku pasaulē, ka ir vista un gailis, gotiņa un bullītis, āzis un kaza un tāpat ir tētis un mamma un puikas un meitenes. Ja bērna interese ir apmierināta, tā zūd, jo kad bērns ir apmierinājis savu ziņkāri, viņam tas vairs nav aktuāli līdz laikam, kad sākas pubertātes vecums.

Pieskārieni pretējam dzimumam

Pirmsskolas vecumposmā, trīs līdz sešu gadu vecumā bērniem rodas milzīga interese par pretējo dzimumu – puikas grib precēt mammas un ir greizsirdīgi uz tētiem un otrādi, grib glāstīt un bučot savas mammas. Tas ir normāli. Vecāku uzdevums ir novilkt robežas, ko dara bērni un ko pieaugušie – bērni ar pieaugušajiem samīļojās, iedod bučiņu uz vaidziņa vai pat vieglu buču uz lūpām, bet skūpstās tikai pieaugušie. Ir intīmās vietas, kur mēs negribam, lai citi pieskaras – stop. Tad var paskaidrot arī bērnam, ka arī viņam ir intīmās vietas, ko citiem cilvēkiem nav jāaiztiek, ka viņš var teikt - nē, es negribu, ka tu man te pieskaries.

Ja bērni savā starpā skūpstās kā lielie – tās ir pieaugušo lomu spēles, ko viņi atdarina un tādā veidā mācās sociālās lomas. Pirms četrdesmit gadiem mēs neredzējām ne kā pieaugušie skūpstās, ne filmas, kur tā notiek, tāpēc mēs kā bērni tā nedarījām. Bet mūsdienu bērni redz daudz ko un to atdarina, tas ir normāli, ar viņu viss ir kārtībā.

Bērna uzvedībai noteikti jāpievērš uzmanība tad, ja viņš ļoti intensīvi un bieži interesējas par citu bērnu vai pieaugušo ķermeni, pieskaras citiem intīmās vietās, ir uzmācīgs, vārdu sakot, ja seksualitātes jautājumi viņu nodarbina gandrīz nepārtraukti. 

Vecāki kā piemērs seksualitātei

Lekcijās par seksualitāti es skaidroju, ka šī ir tā joma, kur svarīgi, ka iesaistās arī tēti, ne tikai mammas. Puisis kopē tēta modeli un ir svarīgi, ka tētis droši par šiem jautājumiem var runāt, izskaidrot, tādējādi veicinot, ka izaugs seksuāli atbildīgs puika. Un tāpat meitenes, redzot tēta uzvedību, kad izaug lielas, izvēlas seksuāli atbildīgu partneri. Kādreiz vecākiem ir mulsinoša bērnības pieredze, nav skaidrs, kā par to runāt, bet tāpēc arī vecākiem ir iespējams apmeklēt šādas lekcijas, kur tikt pāri savam mulsumam, saprast, ka vārdi dzimuloceklis un vagīna ir tādi paši vārdi kā sirds un pirksti, ka ir svarīgi droši ar bērniem par to runāt un skaidrot. 

Būtiskākais, lai bērni jūt, ka ar saviem jautājumiem var vērsties pie vecākiem, ka viņi atbildēs, tādējādi viņos saglabājas drošība un tuvība. Bērns apjauš, ka cilvēks ir seksuāla būtne un to atcerēsies, kad kļūs pieaudzis un tas ietekmēs viņa izturēšanos gan pret sevi, gan pret pretējo dzimumu un noteiks, kā viņš jūtas kā vīrietis vai kā sieviete.  

Kā runāt ar bērnu par intīmiem jautājumiem jeb Bērna dzimumaudzināšana

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā