Mana izcilā atmiņa nekad vairs neatjaunojās. Kā mainās dzīve pēc ērču encefalīta

Mana izcilā atmiņa nekad vairs neatjaunojās. Kā mainās dzīve pēc ērču encefalīta

22. Mar 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kaut gan bērni ar ērču encefalītu slimo mazāk nekā pieaugušie, arī bērni nav pasargāti no smagām šīs slimības formām. Infekcijas sekas var apzīmogot visu turpmāko dzīvi - pārvilkt svītru mācībām, karjerai, ietekmēt fizisko un intelektuālo attīstību.

Aija ar ērču encefalītu saslima 12 gadu vecumā. Smagā slimošana un atveseļošanās vairāku gadu garumā palikusi atmiņā kā murgs, kaut pagājuši jau vairāk kā 40 gadi.

Divas nedēļas pa pusei bez samaņas

Vasaras beigās ģimene bija devusies pasēņot Pierīgas mežos. Ērce meitenei piesūcās gurna locītavā.

„Ērci nepratām izvilkt un raujot tā palika iekšā. Drīz sāka sāpēt galva, sacēlās temperatūra. Aizbraucām uz „traumām”, kur ērci man burtiski izgrieza ar griešanu, uzlīmēja plāksteri un pasmējās par mammas paniku. Bet man palika arvien sliktāk. Iecirkņa terapeits runāja par saaukstēšanos...Tajā brīdī jau biju ļengana, ar ļoti sāpošu galvu un augstu temperatūru. Par laimi, palīdzēja pazīstams neirologs, mani ievietoja Bērnu slimnīcā,” atceras Aija. Tolaik ērču encefalītu vēl nepazina, Aijai bijis viens no pirmajiem gadījumiem Latvijā.

Slimnīcā meitene pavadīja vairāk kā divas nedēļas, viena, bez tuvinieku atbalsta, slēgtā nodaļā, jo vecākus iekšā nelaida. „Visu laiku atrados pa pusei bezsamaņas stāvoklī, nemitīgi vemjot, ar galvassāpēm, temperatūru. Pēc slimnīcas, daudzajām zālēm mati sāka izkrist un manu garo bizi nogrieza, tādu īsu zēngalviņu. Tā man bija šausmīgā trauma,” atceras Aija.

Gadu nedrīkstēja lasīt

Bet ar matu nogriešanu mocības nebeidzās. Atveseļošanās ilga vairākus gadus. „6. klasi pabeidzu kā absolūta teicamniece, raudāju par četriniekiem piecu baļļu sistēmā. Pēc slimības gadu nedrīkstēju lasīt. 7.klasi nācās pabeigt sanatorijas tipa skolā, kurā mācījos vispār bez lasīšanas. 8. klasē atgriezos parastā skolā jau kā trijnieku karaliene. Pirms slimības man bija izcila fotogrāfiskā atmiņa. Ja citi mācījās Tālavas taurētāju no galvas, man atlika pārrakstīt un jau zināju. Man bija fantastiska atmiņa, bet pēc slimības tā nekad vairs neatjaunojās. Jutos dumja, baidījos iestāties universitātē. Beigās jau augstāko izglītību ieguvu, bet tā smagā pieredze, nevienam to nenovēlu... Nav tā, ka slimība atstāj tikai fiziskas ciešanas. Tā nes arī smagus psiholoģiskus zaudējumus. Un tie ir vēl ļaunāki par fiziskām sāpēm,” atzīst Aija.

Veselības traucējumi - trešdaļai saslimušo

Ērču encefalīts var noritēt divejādi. Vieglākos gadījums ir gripai līdzīgi simptomi - paaugstināta temperatūra, galvassāpes, kas turpinās apmēram vienu nedēļu. Pēc tam seko izveseļošanās, vai arī vīruss izplatās smadzenēs un smadzeņu apvalkos, un slimība norit smagi, kā tas bija Aijai. Šādos gadījumos novēro augstu temperatūru, stipras galvas sāpes, spranda stīvumu, vemšanu, reiboņus un smagu vispārējo stāvokli.

Aptuveni vienai trešdaļai cilvēku, kuri pārslimojuši ar ērču encefalītu, ir dažādi veselības traucējumi - galvassāpes, koncentrēšanās spēju samazināšanās, paralīzes u.c., informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Pēdējo desmit gadu laikā ar ērču encefalītu Latvijā saslimuši 2759 cilvēki, bet 19 cilvēki no šīs slimības miruši, liecina SPKC dati. Saslimušo vidū bijis arī 151 bērns vecumā līdz 17 gadiem.

Vakcinācija – efektīvākais aizsardzības veids

Pagājušā gadsimta 70.gados, kad slimoja Aija, vakcinācija pret ērču encefalītu nebija pieejama. Šodien vakcinācija gan bērniem, gan pieaugušajiem joprojām ir efektīvakā profilakse, jo zāļu pret ērču encefalītu nav. Ar Vācijā ražoto vakcīnu Encepur bērnus pret ērču encefalītu var vakcinēt no gada vecuma.

Pilns vakcinācijas kurss ietver trīs potes. Ja vakcinācija tiek veikta ziemā vai agrā pavasarī, kamēr ērces vēl guļ, ieteicams izvēlēties parasto vakcinācijas shēmu.

  • Pirmās divas potes tiek veiktas ar viena mēneša intervālu, kas nodrošina imunitāti uz vienu gadu jau divas nedēļas pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas.
  • Trešā pote jāveic 9-12 mēnešus pēc otrās vakcīnas devas, kas veido imunitāti uz trīs gadiem.
  • Turpmāk jāveic tikai revakcinācija - pirmā pēc trīs gadiem, tālāk – ik pēc pieciem gadiem, bet personām no 50 gadu vecuma – ik pēc trīs gadiem.

Jāatgādina, bērnus līdz divu gadu vecumam pret ērču encefalītu var vakcinēt ar 50% atlaidi, jo šī vakcīna – gan Vācijā ražotā Encepur, gan Austrijā ražotā Ticovax - ir iekļauta M sarakstā, kas nozīmē, ka valsts kompensē pusi no vakcīnas cenas. Abas vakcīnas ir vienlīdz efektīvas un savstarpēji aizvietojamas.

Savukārt 26  Latvijas republikas novados, kuros reģistrēta visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu,  šajā teritorijās deklarētajiem bērniem līdz 18 gadu vecumam vakcināciju apmaksā valsts. 

20160308121516-87206.jpg