Māmiņu Klubs pulcē vairāk kā 1000 vecāku trešajā Māmiņu Kongresā

Māmiņu Klubs pulcē vairāk kā 1000 vecāku trešajā Māmiņu Kongresā

25. Nov 2019, 18:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šajā nedēļas nogalē, 23.novembrī, vecāku apvienība un medijs “Māmiņu Klubs” pulcēja vairāk kā 1000 topošo un jauno vecāku jau trešajā Māmiņu Kongresā. Pasākums kā jauno ģimeņu veselības veicināšanas iniciatīva noritēja Jūrmalā un izcēla svarīgākās tēmas māšu, bērnu un ģimenes veselībā.

LEKCIJU VIDEOIERAKSTUS NOSKATIES ŠEIT->>>

Māmiņu Kongresā ar lekcijām, meistarklasēm un konsultācijām piedalījās vadošie mātes un bērna veselības eksperti – dūlas, vecmātes, ginekologi, pediatri, ģimenes terapeiti, bērnu attīstības speciālisti un citi. Klātienē Kongresu apmeklēja 1021 vecāks un divtik daudz bērnu. Vecāki ne tikai klausījās lekcijas un piedalījās semināros visas dienas garumā, bet arī izmantoja ārstu konsultācijas un ekspressdiagnostiku, ko nodrošināja MFD Veselības grupa speciālisti.

Māmiņu Kongresa mērķis ir pulcēt vienuviet vecākus un speciālistus, lai akcentētu pamata lietas, kuras jāzina ikvienai jaunajai ģimenei, kas gaida vai auklē mazuli. Plaša programma bija veltīta grūtniecības veselīgai norisei un dzemdībām. Par pozitīvām, aktīvām dzemdībām pieredzē dalījās Māmiņu Kluba Igaunijas filiāles vecmāte, dūla un psiholoģiskā atbalsta persona Mareta Voites (Maret Voites), kas akcentēja sievietes un pāra aktīvu līdzdalību dzemdību procesā: “Igaunijā pirms 10 gadiem dzemdības noritēja ierastā, standartizētā veidā, kā stacionāras dzemdības. Dzemdētājas pārsvarā izmantoja guļus pozīciju un dzemdību personāla palīdzību, taču arvien vairāk pēdējos gados Igaunijā ir prakse, kas paredz ļoti aktīvu dzemdētājas iesaisti - elpošanu, relaksāciju, aktīvas dzemdību pozas un no “horizontālām dzemdībām” esam pārgājuši uz “vertikālām” - bērniņam ir vieglāk piedzimt, ja māmiņa un tētis aktīvi iesaistās un ir gatavojušies  apzinātām dzemdībām.” Arī turpmāk Māmiņu Kluba Vecāku skola, kas organizē dzemdību sagatavošanas nodarbības topošajiem vecākiem, arvien vairāk apmācībās izmantos Igaunijas dzemdību aprūpes un pāru sagatvošanas ģimenes dzemdībām pieredzi.

Māmiņu Kongresa viena no galvenajām tēmām bija veselīga bērna attīstība - par bērnu psihomotoro attīstību stāstīja Emīlijas Pikleres metodes pedagoģe un Māmiņu Kluba fizioterapeite Klaudija Hēla, kas stāstīja par bērna agrīnām rotaļāšanās prasmēm un kustību attīstību “Bērns spēj pats būt aktīvs un radošs savās rotaļāšanās prasmēs un attīstībā. Vecāku uzdevums ir tikai atbalstīt bērnu un zināt, kā iekārtot aktīvu un rosinošu vidi mājas apstākļos. Tas nenozīmē iegādāties daudz rotaļlietu, tieši pretēji - būtiskāk ir iekārtot vidi, kas mazajiem nodrošina daudzveidīgu kustību brīvību.”

Kognitīvi biheivoriālā psihoterpeite un lektore Diāna Zande vecākiem stāstīja par pāru attiecībām pēc bērna piedzimšanas:”Ģimenes pieaugums var būt patīkams un ilgi gaidīts notikums, bet nereti arī var izraisīt krīzi pāra attiecībās. Gaidas ir, ka jaunie vecāki mīlēs viens otru mūžīgi un priecāsies par bērniņu, bet realitātē ir nogurums, grūtības un atbalsta trūkums vienam no otra. Būtiski ir pievērst uzmanību attiecībām pārī, izzinot vienam otru un saprotot, ka ģimenes pieaugums - tas nav viegli, tas ir darbs, pirmkārt, pašiem ar sevi.” Diāna Zande ikdienā palīdz psiholoģiski sagatavoties topošajiem vecākiem par savām jaunajām lomām Māmiņu Kluba Vecāku skolā.

Māmiņu Kongresā tika pievērsta uzmanība arī bērnu slimošanai un psihosomatikai; ģimenes veselībai un uzturam; bērnu drošībai internetā un daudzām citām tēmām. Lekciju ierakstus var aplūkot Maminuklubs.lv portālā.

Māmiņu Kluba TV raidījuma vadītāja, 2 meitu māmiņa, Rūta Dvinska jaunajiem vecākiem Kongresā veltīja sirsnīgu uzrunu un dalīšanos pieredzē: “Šajā informācijas pārbagātajā laikmetā vecākiem iesaku divas būtiskas lietas - no vienas puses, apgūt to, ko iesaka speciālisti, bet neaizmirst arī par savu - vecāku, intuīciju, jo akla sekošana rekomendācijām var novest pie tā, ka nejūtam savu bērnu, viņa vajadzības.”

Kamēr vecāki klausīsies lekcijas, bērniem Kongresa laikā sagatavota plaša izklaides programma - burbuļu šovs, radošās darbnīcas un iespēja izmēģināt Latvijā ražotas attīstošas rotaļlietas.

Māmiņu Kongress atkal notiks pēc gada, 2020.gada novembra mēnesī.

Pasākuma ģenerālsponsors - MFD Veselības grupa

Par “Māmiņu Klubu”:

Vecāku apvienība un medijs “Māmiņu Klubs” Baltijas valstīs; TV raidījums ģimenēm svētdienās “STV Pirmā!”. “Māmiņu Kluba Vecāku skola” - izglītojoši pasākumi ģimenēm. “Māmiņu Kluba Labdarības Fonds” - atbalsts māmiņām un bērniem krīzes situācijās.

LEKCIJU VIDEOIERAKSTUS NOSKATIES ŠEIT->>>