Lieldienas - kas jāievēro, klājot svētku galdu

Lieldienas - kas jāievēro, klājot svētku galdu

31. Mar 2015, 15:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ēdienam svētkos ir ļoti liela nozīme, tāpēc daži ieteikumi svētku galdam. Ja latviešu tradīcijās Ziemassvētkos ir svarīgs ēdienu skaits, tad Lieldienās ēdienu daudzumam nav nozīmes. Lieldienās svarīgākais ir ēdiena un svētku galda noformējums.

Lieldienās brokastis ir svarīgākā ēdienreize, tām gatavojas ar īpašu rūpību.

Lieldienu galda noformējums

Lieldienu brokastu galdu raksturo divi svarīgi akcenti - krāsa un forma. Krāsu jāizvēlas pavasarīgu - zaļu vai dzeltenu, ēdienu formu - apaļu, par godu Saulei.

Svētku galda galdautam jābūt dzeltenā vai zaļā krāsā vai ar dzelteniem un zaļiem rakstiem rotātam, lai krāsas aicina ātrāku pavasara atnākšanu. Svarīgs galda klājuma noteikums ir dabas materiālu rotājums - uz galda jābūt pūpoliem, plaucētiem bērzu un alkšņu zariem, lazdu skarām zaļām mētrām. Ja iespējams, uz galda ir pirmās pavasara puķes.

Apaļas formas ēdieni

Lieldienās izvēlas veidot apaļas formas ēdienus, tā godinot Sauli un palīdzot tai ātrāk kāpt debesīs un atnest garāku dienu. Sieram, maizei, saldajām maizītēm, sviestam un smalkmaizītēm izvēlas apaļu formu. Uz galda liek tikai apaļas formas traukus.

Jāēd olas

Goda vieta Lieldienu brokastīs ir ierādīta krāsotām olām un dažādiem olu ēdieniem. Krāsotās olas liek māla traukos, groziņos, koka traukos. Olu traukus var izklāt ar zaļām sūnām, mētrām vai speciāli diedzētu rudzu zelmeni.

Zirņi, putraimi un žāvēta gaļa

Pirms Lieldienām ievēro gavēni. Senatnē, sākot gavēni, pannu nolika uz krāsns, lai visu gavēņa laiku to nelietotu. Viens no gavēņa uzdevumiem ir visai praktisks - taupīt produktus krāšņām un bagātām Lieldienām, jo pavasarī sevišķi liela produktu izvēle pēc garās ziemas nebija. Tāpēc Lieldienu ēdienos izmantoja zirņus, putraimus, žāvētu gaļu un citus produktus, kas pēc ziemas mājā bija pieejami.

Gatavo kuliču

Pēdējā laikā Lieldienu ēdienkartē ienāk citzemju ēdieni, viens no tiem - kuličs. Kuličs ir Lieldienu maize, ko gatavo no sviesta, olām, miltiem, cukura, žāvētiem augļiem, riekstiem un rauga. Kuliču rotā ar cukura glazūru. Šis ir Lieldienu ēdiens, ko esam aizguvuši no krievu tradīcijām, bet tas kļūst aizvien populārāks pie mums.

Lieldienu pasha

Arī pasha pie mums ienākusi no Krievzemes, lai gan biezpiena ēdieni ir populāri arī mūsu Lieldienu tradīcijās. Pasha ir salda biezpiena masa ar krējumu un žāvētiem augļiem, ko gatavo īpašas formas veidnē.

Seni latviešu ēdieni

Lieldienu brokastu galdam gatavoja sieru, apaļas formas maizi un dažādus raušus, pentogu, pankūkas, svīdeni, zirņus ar speķi, putraimu ēdienus ar speķi un sviestu, pirmo zaļumu - nātru, skābeņu zupu ar vārītām olām. Dzēra svaigu bērzu sulu vai kvasu.


TVNET/Apollo