Latvijā strauji pieaug liekā svara problēmas bērniem

Latvijā strauji pieaug liekā svara problēmas bērniem

11. Mar 2015, 16:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

13. martā no plkst. 12.00 līdz 18.00 Rīgas Stradiņa universitātes aulā notiks konference “Liekā svara problēmas bērniem”. Tās mērķis ir aktualizēt liekā svara problēmu valstī, informēt dažādu specialitāšu ārstus par lieko svaru bērniem un ar to saistītām veselības problēmām.

Liekā svara problēma iegūst epidēmijas apmērus ne tikai pieaugušo vidū, bet arī bērnu un pusaudžu vidū. Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem bērnu skaits ar lieko svaru pēdējo 30 gadu laikā (1980-2010) divkāršojies, taču pusaudžu skaits trīskāršojies. Liekais svars kļūst par vienu no biedējošākām veselības problēmām pasaulē, kas ietekmē cilvēku saslimstību ar hroniskām slimībām.

„Pašreizējā klīniskā pieredze Latvijā par strauji pieaugošo pusaudžu skaitu ar lieko svaru ir pamats šo problēmu izvirzīt valstiskā līmenī, jo aptaukošanās saistās ar nopietniem veselības traucējumiem, kas attīstās agrīni un noved pie dzīves kvalitātes pasliktināšanās, hronisku slimību attīstības un mirstības palielināšanās. Piemēram, 2.tipa cukura diabēts, kura biežums bērnu vecumā pēdējo 20 gadu laikā pieaudzis 10 reizes, paaugstināts arteriālais asinsspiediens, traucēta tauku vielu maiņa, kardiovaskulārā slimība, agrīna ateroskleroze, kas var novest pie agrīna infarkta u.c. Vēlos uzsvērt, ka saslimstība ar 2. tipa cukura diabētu pasaulē un Latvijā turpina pieaugt. Šobrīd cukura diabēts attīstīto valstu vidū ir ceturtais biežākais saslimstības un mirstības cēlonis. Taču tā ir novēršama slimība, ja bērna svars tiek kontrolēts, lai nepieļautu aptaukošanās rašanos”, uzsver Iveta Dzīvīte-Krišāne BKUS Bērnu slimību klīnikas virsārsts endokrinoloģijā.

Ir ļoti svarīgi savlaicīgi pamanīt un novērtēt lieko svaru bērniem un pusaudžiem, lai nepieļautu turpmāku strauju svara pieaugumu un ar to saistītu veselības problēmu rašanos. Tāpēc, cīnoties ar liekā svara epidēmiju, ir svarīga valsts attieksme un politika, kas veicina veselīgu dzīvesveidu. Taču, ne mazāk svarīga ir ģimenes, skolas, ka arī primāras veselības aprūpes ārstu loma, pievēršot uzmanību šai bērnu un pusaudžu veselības problēmai. Būtu svarīgi iemācīt bērnam būt atbildīgam par savu veselību.

BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītāja, RSU Medicīnas fakultātes Pediatrijas katedras vadītāja, profesore Dace Gardovska uzsver: "bērnu liekā svara problēmas novēršanā, liela loma ir jāuzņemas ģimenes ārstiem un pediatriem, kuriem ir iespēja iesaistīties vecāku izglītošanā. Tāpēc jau universitātes studiju procesa laikā tiek sniegta pēc iespējas plašāka un dziļāka informācija topošajiem ārstiem- gan par uztura saturu un fiziskajām aktivitātēm bērniem, gan par ārsta lomu sabiedrības izglītošanā. Neapšaubāmi, bērnu liekā svara pieaugums ir bērnu un vecāku attiecību spogulis, kas parāda, cik ļoti vecāki ir gatavi uzņemties atbildību un rūpes par bērnu aprūpi un audzināšanu. Vecākiem daudz vairāk būtu jāpievērš uzmanība gan bērnu uzturam, gan fiziskajām aktivitātēm. Tas nozīmē, ka arī viņiem pašiem ir jāmaina domāšana, piemēram, par brīvā laika pavadīšanu, kustoties un uzturoties vairāk svaigā gaisā, kā arī vairāk gatavojot veselīgas maltītes un izvairoties no krāsvielām, treknajām, cukura un sāls pārbagātām ātrajām uzkodām. Mums visiem ir lielas iespējas palīdzēt bērniem izaugt veseliem un laimīgiem.”

Konferencē tiks apskatīti dažādi liekā svara problēmjautājumi, piemēram, „Psiholoģiskās problēmas bērniem ar lieko svaru”, “ Kā gēni ietekmē svaru”, ” Liekais svars – drauds bērna veselībai”, “ Fizisko aktivitāšu loma bērnu un pusaudžu ikdienas dzīvē šodien un nākotnē” un citas.

Konferenci organizē: Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Latvijas Pediatru asociācija, Latvijas Pediatru endokrinologu asociācija un Rīgas Stradiņa universitāte. Konferences programma pieejama www.bkus.lv.

11. Mar 2015, 20:14 antrux118

*pazinjo

11. Mar 2015, 20:13

Jasaak ar to ka jamaca berniem kas ir veseligs un kas nav. Un noteikti ir lietas jasauc istajos vardos un jaizstasta kad s sekas edot neveseligi.
Ja mamma neljauj est to un shito sakot ka nedrikst,bernam nepaskaidrojot kapeec. nevar,vinjs turpinas est cipsus un dzert kolu,Jo nebus motivacijas to nedarit,mans dels savos 6 gados var man noskaitit kas ir un kas nav veseligs un kad tetis atstiepj kolas pudeli lepni pazonjo ka nedzers o grib buut simtgadnieks.

kerstyna kerstyna 11. Mar 2015, 16:28

Nū... pie mums tādas cukuršausmas nenotiek. Skolas ēdnīca gatavo skolai, bērnudārzam un pansionātam. Ēdiens ir labs un garšīgs un veselīgs. Neko sliktu nevaru teikt. Lielais bērns nāk no skolas mājā paēdis.

cecii cecii 11. Mar 2015, 15:43 kerstyna

Diemžēl, arī laukos resnē. Un legāli. Daļēji vaina jāuzņemas bērnudārza pavāriem, kas sastāda ēdienkartes. Bērniem ikdienā dod bulkas, nevis pašu ceptas, bet rūpnieciski ražotās. Katru dienu ir apšaubāmi saldēdieni, saldas sulas, cukurotas tējas, kellogi, mannā putras ar putukrējumu, cepumi un klāt piedzerams saldais jogurts.
Teiksim es skaitu cukuru pēc ēdienkartes pati. Ja ir norma pārsniegta, tad tajā vakarā neko saldinātu savējiem nedodu. Bet cik ir tādu vecāku, kam vienalga Iedod vakariņās vēl vienu bulku vai mannā putru un miers màjās.

kerstyna kerstyna 11. Mar 2015, 14:15

Lauku bērni tik ļoti neresnē, kā pilsētas bērni....
Domāju, ka tā ir vecāku vaina vispirms. ir jādomā, ko tu bērnam dod ēst, un ko viņš var dabūt. Nav arī jāizdabā mazajiem jaukumiņiem, kuri niķojas - neēdīs to un neēdīs šito.... jo pie pilna katla neviens vēl nav badā nomiris.
Nē, es neesmu "karojošā zaļā", esmu mamma parastā, kura vienkārši nepērk izteikti un skaidri zināmas neveselīgas lietas, gatavojot nepeldina visu taukos un laiž savas atvases ārā dzīvoties. Mazais tik pie lieliem , lieliem mīnusiem ārā negāja.
Pārsmalcināta barošana un pārtuntulēšana arī ir kaitīgas bērnam, jo pārtuntulēts bērns nevar aktīvi jozt un darboties, kad ir ārā. Pārspīlēti veselīga barošana noved pie tā, ka bērns pa kluso tāpat iebauda visu, ko mamma nedod.