Lai mazajam nekostu kukaiņi!

Lai mazajam nekostu kukaiņi!

28. Jul 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasarā bērniņam noteikti jānodrošina aizsardzība pret iespējamajiem kukaiņu kodumiem. Kas viņu pret tiem pasargās vislabāk, jautājām Māmiņu Kluba ekspertei, dermatoloģei Džuljetai Ulmanei. 

Veikalos un aptiekās nopērkami dažāda veida speciālie līdzekļi, kas pasargā no kukaiņu kodumiem (vienlaikus pat no vairākiem, piemēram, odiem un ērcēm). Pirms iegādāties kādu no tiem, dermatoloģe iesaka rūpīgi izlasīt anotāciju, kurā jābūt informācijai par to, no kāda vecuma konkrēto līdzekli drīkst lietot.

„Lai pasargātu bērnus no kukaiņu kodumiem, aerosola vietā labāk izvēlēties šķidros izsmidzināmos līdzekļus vai rullīšus. Tas tādēļ, lai samazinātu iespēju, ka aizsarglīdzeklis pret kukaiņu kodumiem nejauši varētu iekļūt bērniņam acīs,” skaidro dermatoloģe.

Bērniņam līdz gada vecumam

Ārste uzskata, ka dodoties ārā, ar aizsarglīdzekli var ieziest tās bērniņa ķermeņa daļas, kas ir atsegtas, piemēram, pēdiņas.

„Izvēloties aizsarglīdzekli mazulim līdz gada vecumam jāpārliecinās, ka tas nerada nekādas alerģiskas reakcijas. Tā kā šie līdzekļi ir ķīmiskas vielas, jūtīgākiem bērniņiem var veidoties arī kādas nevēlamas alerģiskas reakcijas,” brīdina Džuljeta Ulmane.

Dabīgākais no pieejamajiem aizsarglīdzekļiem pret kukaiņu kodumiem ir ēteriskās eļļas. Ja tava bērniņa ādai ir tendence uz alerģisku izsitumu veidošanos, labāk izvēlēties šādu aizsarglīdzekli!

Vēl viens risinājums, kā pasargāt mazuli no kukaiņu kodumiem, ir moskītu tīkla aizklāšana ratiņiem un arī gultiņai. 

Atceries!

Atceries, ka aizsarglīdzeklis pret kukaiņu kodumiem izgaro, tādēļ dienas laikā to vairakkārt jāatjauno.  

Kukaiņus spēcīgi pievilina sviedru smaka. Tādēļ pēc aktīvas kustēšanās vai kādām sportiskām aktivitātēm bērniņu no kukaiņiem jāuzmana vairāk.

Kukaiņu kodumi

Pirmie odu kodumi parasti ir ar visizteiktāko alerģisko reakciju. Parasti koduma vietās izveidojas lieli sarkani bumbuļi. Dermatoloģe atgādina, ka šajā gadījumā ļoti svarīgi ir pēc iespējas ātrāk sakostajai ķermeņa vietai uzziest pretiekaisuma ziedi, piemēram, „Fenistil”, kuru var lietot arī maziem bērniem.

Māmiņu Klubs

Kādas metodes tu izmanto, lai pasargātu bērniņu no kukaiņu kodumiem?