Kukaiņu kodumi: viss, kas par tiem jāzina

Kukaiņu kodumi: viss, kas par tiem jāzina

23. May 2018, 12:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu sakož kukainis. Vai būtu jāuztraucas? Bērnus, patiesībā, samērā bieži sakož kukaiņi. Parasti uztraukumam nav pamata. Vairums kukaiņu kodumu izraisa tikai niezi, nelielu dedzināšanas sajūtu vai pietūkumu. Bišu, lapseņu kodumi var būt sāpīgi, bet arī tie lielākajai daļai bērnu nav bīstami.

Ļoti retos gadījumos bērnam var parādīties spēcīga alerģiska reakcija uz kāda kukaiņa kodumu. Pastāv arī tāds stāvoklis kā anafilaktiskais šoks, kas var būt pat nāvējošs.

Kā ārstēt kukaiņu kodumus?

Ja redzat, ka koduma vietā ir kukaiņa indes pilieni, tie jānotīra, lai bērna ķermenī neiekļūtu vēl vairāk indes. Rūpīgi koduma vieta jānomazgā ar ūdeni un ziepēm.

Kad tas izdarīts, kodumus ārstē vienādi visos gadījumos: nosakot tūskas apjomu, neļaujot tūskai palielināties, mazinot niezi. Kā to izdarīt? Koduma vietai pieliek vēsu kompresi, piemēram, mitru, vēsu auduma gabaliņu.

Ja bērns izjūt sāpes, varat iedot viņam pretsāpju līdzekli, kas satur paracetamolu un ir paredzēts bērniem. Izvēlieties zāļu devu, atkarībā no bērna vecuma un svara.

Var uzziest pretiekaisuma vai atsāpinošo krēmu, ziedi, lai sāpes apturētu tieši koduma vietā.

Antihistamīna preparāts palīdzēs bērnam tikt galā ar tūsku un niezi.

Lietojot krēmus un izedes, jāatceras, ka tos nevar lietot, ja koduma vietā ir brūce, kurā var iekļūt baktērijas un infekcijas. Pavērojiet, kāda ir āda ap koduma vietu. Dažu stundu laikā kā alerģiska reakcija var parādīties arī nātrenes veida izsitumi.

Ko darīt, ja bērnam ir alerģiska reakcija uz kodumiem?

Ja bērnam parādās izsitumi ap koduma vietu, tā ir pirmā pazīme, ka viņam ir alerģija pret kukaiņu kodumiem. Ja parādās kāds no citiem zemāk aprakstītajiem alerģijas simptomiem, jārīkojas nekavējoties:

  • aizdusa
  • lūpu, mēles, mutes dobuma, elpceļu pietūkums
  • apgrūtināta elpošana
  • paātrināta sirdsdarbība
  • auksti, lipīgi sviedri
  • samaņas zudums
  • vemšana un slikta dūša

Gaidot ātro palīdzību, bērnu nolieciet tā, lai koduma vieta būtu zemākā līmenī, kā sirds, ja tas ir iespējams. Nomieriniet bērnu, un apsedziet ar segu.

Vai koduma vietā var rasties infekcija?

Koduma vieta var būt inficēta, ja baktērijas iekļūst brūcē brīdī, kad iekož kukainis vai dažas dienas pēc tam, ja bērniņš ļoti sakasījis koduma vietu. Pārbaudiet, vai apsārtums ap koduma vietu nav palielinājies, vai koduma vieta palikusi cieta un bērnam nav paaugstināta ķermeņa temperatūra, kas var būt pat tikai vietā, kur iekodis kukainis. Ja ir aizdomas, ka brūce ir inficēta, sazinieties ar bērna pediatru, kas iespējams, piedāvās bērnam lietot antibiotikas. Ja bērnam iekodusi ērce, jāvēro arī, vai nav parādījušās Laima slimības pazīmes. Tāpat jāvēro arī, vai nav kādas citas nopietnas pazīmes, kas liecinātu par bakteriālu infekciju. Ja ap koduma vietu parādījušies izsitumi vai gredzenveida pleķi, bērns jāatrāda ārstam.

Lai gan tādi gadījumi ir reti, bērni tomēr var sirgt arī ar encefalītu un citām saslimšanām, ko izraisa baktērijas, ko pārnēsā kukaiņi. Ja jūsu bērns ir miegins, viņam parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra vai muskuļu krampji, izsauciet ātro palīdzību.

Bērnam piesūkusies ērce. Ko darīt?

Ērce ir mazs, apaļš kukainītis bez spārniem. Ērces parasti piesūcas dzīvniekiem, lai barotos ar viņu asinīm. Dažkārt tās nogaršo arī cilvēku asinis. Sākotnēji ērces ir maziņas, tās ir grūti ieraugāmas. Tās var izaugt pat līdz 1cm, kad kļūst ļoti labi pamanāmas. Ja pamanat savam bērnam piesūkušos ērci, no ērces jātiek vaļā pēc iespējas ātrāk. Savas rokas varat pasargāt ar auduma vai cimdu palīdzību, lai izvairītos no saskares ar ērci, izmantojiet pinceti, lai ērci izvilktu:

  1. Satveriet ērci pēc iespējas tuvāk ādai
  2. Uzmanīgi pavelciet uz augšu, līdz viss ērces ķermenis ir izvilkts no bērna ādas un ir redzams
  3. Pēc ērces noņemšanas nomazgājiet rokas ar ūdeni un ziepēm
  4. Attīriet koduma vietu ar antiseptiķi vai ūdeni un ziepēm
  5. Ērces izvilkšanas procesā negroziet un neraujiet ērci strauji, jo kukainim var noraut daļu ķermeņa un daļa var palikt zem ādas bērnam
  6. Necentieties izvilkt ērci, izmantojot vazelīnu, spirtu vai aizdedzinātu sērkociņu, jo tas būs neefektīvi.

Ērces izvilkšanu vislabāk tomēr uzticēt jūsu pediatram vai ātrās palīdzības darbiniekiem.

Ceļošana un citu valstu kukaiņi

Dažās valstīs odi, mušas un blusas un citi kukaiņi pārnēsā nopietnas saslimšanas, tādas kā malārija, dzeltenais drudzis. Apmēram trīs mēnešus pirms ceļojuma palūdziet savam ārstam, kādas vakcīnas nepieciešamas, lai pasargātu ģimeni no kukaiņu kodumu izraisītām saslimšanām.

Ir daudz līdzekļu, kas nopērkami aptiekās un ir pret dažādiem kukaiņiem, odiem. Atrodiet līdzekli, kas piemērots jūsu bērniem. Ja bērnam tiek vilktas garās bikses, jaka ar garām piedurknēm un slēgtie apavi, līdzekli var pūst arī uz apģērba, pasargājot bērnu pastaigas vai piknika laikā.

Un vēl - jāparūpējas, lai jūsu mājdzīvniekiem nebūtu blusu, jo arī blusu kodumi var izraisīt alerģisku reakciju.

Māmiņu Klubs,2018

lauvinja lauvinja 23. May 2018, 14:17 Liene Krúza

Nokonsultējies ar ārstu, bet ja ir šāda reakcija, varbūt ir vērts padot kaut ko no pretalerģijas līdzekļiem - zyrtek vai nu ko ārsts iesaka. Un uz kodumiem var pasmērēt Fenistil gel, kas noņem pampumu un niezi.

Liene Krúza Liene Krúza 11. Aug 2014, 12:03

Sogad knisli koz nezeligi,es pat nezinu,kas sogad ta koz,ka meita patstavigi ir sapampusi,nevis mazliet,betnu ta,ja kajinaiekots,tad kurpes nevar uzvilkt,tpat rocinas,tad pirkstini aizpampusi kapalocit nevr. bija ari pamatigi celgals sapampis,bija grutibas pietupties........ lai,ka tas pampums stav tik 2dienas