Ko dāvināt bērnam, kam "viss jau ir"?

Ko dāvināt bērnam, kam "viss jau ir"?

19. Dec 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja vēl pirms desmit gadiem bērni nevarēja iemigt Ziemassvētku rīta gaidās, minot, ko tad šoreiz Ziemassvētku vecītis atnesīs, tad tagad situācija ir mainījusies, jo mūsdienu bērnus ir grūti ar kaut ko pārsteigt. Galvenais iemesls ir tas, ka "viņiem jau viss ir". Tagad vecākiem nākas ilgi pirms svētkiem lauzīt galvu un uzdot bērnam jautājumus par to, ko tad viņš vēlētos saņemt svētkos.

Praktiska, uzticama, ērta, daudzfunkcionāla, kvalitatīva - tādai jābūt dāvanai no pieaugušā skatu punkta raugoties. Gribat pārsteigt bērnu? Dariet tieši otrādi - dāvanai jābūt ilgi gaidītai, emocionālai, burvestību pilnai, oriģinālai, varbūt mazliet bezjēdzīgai un spilgtai! Un vēl - svilpojošai, vizošai, mirguļojošai utt. Bet drēbes, kancelejas piederumi, dažkārt arī grāmatas - tās var gan kādu iepriecināt, gan arī bērnam likt vilties.

Ir vairāki veidi, kā noskaidrot, ko bērns gribētu svētkos saņemt:

  • Var padomāt. Galu galā, kurš labāk par jums zin, kādas rotaļlietas jūsu bērnam patīk, un kuri ir viņa mīļākie multfilmu varoņi?
  • Var iepriekš ar bērnu aiziet uz veikalu vai ļaut viņam ieskatīties rotaļlietu katalogā un ļaut pastāstīt, kas viņam patīk vislabāk
  • Var rakstīt vēstuli Ziemassvētku vecītim. Lielisks risinājums, kas ne tikai palīdzēs jums sasniegt mērķi, bet arī bērnam sagādās lielu pārsteigumu. Vienīgi, jālūdz bērnam vēstulē pieminēt vairākas lietas, jo var gadīties, ka tomēr veikalos nav atrodams tas, ko bērns vēlas.

Dāvana ir viens no veidiem, kā parādīt mīlestību pret bērnu, tas nav līdzeklis, kā bērnam likt klausīt vai kontrolēt viņu, tāpēc neiejauciet Ziemassvētku vecīti savā audzināšanas procesā.

Pērkot dāvanu atcerieties, ka pērkat dāvanu BĒRNAM, nevis sev.

Jāņem vērā bērna vecums

Līdz gada vecumam bērniņam vecāki izvēlas rotaļlietas. Jāņem labāk tādas, kas ir attīstošas, kādi kubi, bumbas, vannas rotaļlietas.

No gada līdz trim - te jau parādās pirmie multfilmu, pasaku varoņi, kas bērnam patīk, bet galvenais - labāk vienu, nekā vairākas, ko bērns izmētās un tas arī būs viss.

No trim līdz sešiem gadiem bērni ļaujas lomu spēlēm, kurās var izmantot visas iespējamās motorās iemaņas. Bērniem šajā vecumā ir jau individuālās rakstura iezīmes. Veidojas arī priekšstats par daudz ko, ļoti daudz kas sāk patīk. Te var jau pajautāt, kas bērnam patīk, ko viņš gribētu saņemt.  Te var derēt LEGO  klucīši, dažādi komplekti ar plastilīnu, pērlītēm, zīmēšanas piederumiem, galda spēles - viss, kas piemērots konkrētā vecuma bērniem.

Jāņem vērā bērna dzimums

Protams, arī tam ir nozīme, lai gan divu gadu vecumā puika droši vien ar prieku rotaļātos ar lellīti un meitene ar kādu auto, vēlāk tomēr šīs intereses mainās.

Meitenēm populārākās dāvanas ir lelles, ar kuru palīdzību viņas var izteikt savas domas, jūtas un pat identificēt sevi ar lellīti.

Puikām populārāko dāvanu vidū ir konstruktori, automašīnas ar pulti vai rotaļu šaujamieroči. Izvēle ir vecāku ziņā, vadoties no tā, kas mājās jau ir.

Jāņēm vērā arī bērna temperaments

Te jau runa būs par 3-4 gadus veciem bērniem.

Holēriķi nespēs noskatīties mulfilmu līdz galam, noklausīties pasaku vai mierīgi pasēdēt un palīmēt kaut ko. Tādam bērnam vajag pastāvīgi mainīgu vidi. Kā dāvana der konstruktors vai šķirošanai piemērota rotaļlieta ar vairākiem elementiem. Tāpat der arī kāds no pārvietošanās līdzekļiem, papīra lelles ar apģērbiem un rotaļlietas spēlēm gaisā.

Sangvīniķis ir visu pirmais - mājās, dārziņā, smilškastē. Viņam patīk eksperimentēt, un patīk aktīvas rotaļas. Kā dāvana derēs bumba, ķegļi, pasakas par spēka vīriem, bruņiniekiem, dzelzceļš, sacīkšu trase.

Flegmātiķis nesteidzas piedalīties it visur, viņš sākumā paskatās, tad padomā un tad, varbūt, izlemj kādā rotaļā iesaistīties. Viņam patīk mierīga darbošanās, tāpēc dāvanai derēs mozaīka, puzle, mazā dārznieka komplekti, galda futbols vai hokejs, pirkstiņlellītes, grāmatas ar lieliem putnu un dzīvnieku attēliem.

Melanholiķis ir smalka būtne. Viņš ir jūtīgs pret visu negatīvo, var sākt raudāt, ja viņam ko bargāk aizrāda. Šķiet, ka viņš visu laiku raud un čīkst un pīkst. Bet tas tā nav. Viņš ir ļoti uzmanīgs, un viņam ir ļoti labi attīstīta intuīcija, patīk darboties ar rokām. Kā dāvana derēs plastilīns, krāsas, flomasteri, gleznošanas piederumi, origami, lupa, skaists kalendārs, bērnu mugursoma.

Jāpadomā arī par to, kā bērnu pārsteigt ar dāvanas pasniegšanu

Iesaiņojiet dāvanu interesanti un neļaujiet uzreiz taisīt vaļā visas dāvanas, kas zem egles. Lūdziet pirms saņemšanas paveikt kādu uzdevumu, uzzīmēt kaut ko, sarīkot dāvanu meklēšanas spēli vai ko tādu.

Pārsteidziet bērnu - varbūt kādu dāvanu bērniem jau var palikt naktī zem spilvena, lai pārsteigums būtu jau no paša rīta.  Tāpat var uztaisīt pārsteigumu ar vecīti, kas it kā aiz durvīm atstājis dāvanas.

Saglabājiet svētku burvību!

Māmiņu Klubs

21. Dec 2017, 23:04

Liels paldies par vērtīgo rakstu!