Ko darīt, ja mamma vēlas atradināt mazuli no zīšanas?

Ko darīt, ja mamma vēlas atradināt mazuli no zīšanas?

15. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa atradināšana no krūts ir temats, kas aktuāls ļoti daudzām mammām. Kad to darīt, kā to labāk darīt? Meklēsim atbildes uz šiem jautājumiem.

LEKCIJA PAR ATRADINĀŠANU NO KRŪTS

Nereti, pieņemot lēmumu par mazuļa atradināšanu no zīdīšanas, mammas ir neizpratnes priekšā, kā to realizēt. Kā atzīst Māmiņu Kluba Vecāku skolas eksperte, IBCLC zīdīšanas konsultante Sandra Lase, bērnu jāatradina no krūts vien tad, kad mamma ir pieņēmusi nelokāmu lēmumu, ka to vēlas darīt.

Bieži vien sarunās dzirdēti citu ieteikumi, ka visvieglāk bērniņu no zīšanas atradināt, ja krūts galus nosmērē ar ko rūgtu, taču speciāliste norāda, ka to nevajadzētu darīt, jo tas neveicina veselīgu bērna attīstību.

Bērniņu vēlams zīdīt ekskluzīvi ar mammas pienu līdz 6 mēnešu vecumam.

Tā vietā, ja mamma vēlas bērnu no krūts atradināt ātrāk, ieteicams pamazām samazināt zīdīšanas reižu skaitu. Tas nozīmē, ka atradināšanu ieteicams ieplānot savlaicīgi, lai to varētu darīt pakāpeniski, kas nozīmē, ka mazāks stress būs gan bērnam, gan ieguvēja būs arī māmiņa, jo piens samazināsies pakāpeniski. Pretējā gadījumā, ja zīdīšana tiek pārtraukta pārāk strauji, tas ir risks piena sastrēgumam un mastītam.

Sandra Lase iesaka kā pirmās atcelt haotiskās zīdīšanas reizes dienā. “Tas nozīmē, ka var zīdīt bērniņu pirms iemigšanas un pēc pamošanās, bet starp šīm reizēm zīdīšana tiek atcelta,” konsultē Māmiņu Kluba Vecāku skolas speciāliste. Viņa piebilst, ka var pastāvēt arī izņēmumi, kas ļauj pakāpties pāris soļus atpakaļ. Tas nozīmē, ka tad, ja bērnam, piemēram, ir slikta pašsajūta, mammas pienu var piedāvāt arī nomoda laikā, taču pēc tam šo zīdīšanas reizi atkal atcelt.

Ieteicams sākumā bērnu atradināt no zīšanas vakarā pirms gulētiešanas, norāda Sandra Lase: “Tāpēc būtu ļoti labi, ja var piesaistīt kādu palīgu, kas atradināšanas laikā var bērnu nolikt vakarā gulēt, piemēram, tēti. Ja tādas iespējas nav, tad ieteicams atdalīt zīšanas posmu no iemigšanas posma.” Speciāliste skaidro, ka tas nozīmē, ka tad, ja bērniņš ir pieradis aizmigt zīžot, mazulis tiek pazīdīts un pēc tam atsevišķi nolikts gulēt. Tāpēc ieteicams iekārtot speciālu zīdīšanas vietu,  kur bērniņš tiek pabarots, lai pēc tam viņu varētu savā gultiņā nolikt gulēt.

Bērns var atteikties no krūts ap 2 gadu vecumu, jo:

  • spēj nogulēt visu nakti;
  • pazūd zīšanas reflekss;
  • nobriedis urīnpūslis un nav nepieciešamības mosties naktī.

Bieži vien atradināšana no zīdīšanas ir mammas nevis bērna lēmums, tāpēc IBCLC zīdīšanas konsultante Sandra Lase norāda, ka šādos gadījumos bērniņš šādam lēmumam var vēl nebūt gatavs. Tas, savukārt, nozīmē, ka bērnam tiek atņemts kas svarīgs un tā vietā ir jādod kaut kas vietā, piemēram, vēl vairāk mīlestības, glāstu, ādas kontakts, lai sajūtas, kuras mazulis iepriekš saņēma caur zīšanu, tiktu kompensētas citā veidā.