Ko bērns var iemācīties no dabas? Krāsas, figūras un jaunas skaņas!

Ko bērns var iemācīties no dabas? Krāsas, figūras un jaunas skaņas!

05. Sep 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daba ir parūpējusies, lai būtu bērnam vislabākā skolotāja. Dodoties laukā, vari palīdzēt savam mazulim apgūt krāsas, iepazīt figūras un atvērt brīnumaino dabas skaņu pasauli. Atliek vien turēt acis plaši vaļā un ieklausīties!

Paverieties apkārt un padomājiet, cik gan daudz dažādas ģeometriskās formas, krāsas un virsmas jūs spējat saskatīt! Ikdienā mēs tam nepievēršam uzmanību, taču viss dabā sastopamais var kalpot par lielisku skolotāju bērnam.

Vai jūs kādreiz esat skaitījuši pakāpienus, ejot pa kāpnēm, vai arī logus kādam no namiem, kam ejat katru dienu garām? Vai esat pievērsuši uzmanību, kāda forma ir pretējās mājas jumtam? Nē? Tad izmēģiniet to kopā ar bērnu! Tā vienlaikus būs ne tikai jautra rotaļa, bet arī ļaus trenēt bērna loģisko domāšanu un vienlaikus apgūt algebras un ģeometrijas pamatus.

Lūk, idejas jūsu kopīgajām pastaigām, kas bērnam ļaus apgūt arī daudzas jaunas zināšanas

Mācīsimies krāsas!

Pastaigu laikā vari bērnam norādīt uz dažādiem dabas priekšmetiem, vaicājot, lai bērns nosauc tā krāsu. Piemēram, kādā krāsā ir debesis? Kad saņemta atbilde, kopīgi meklējiet dabā arī citas lietas, augus un priekšmetus šajā krāsā. Piemēram, kas vēl ir zilā krāsā? Lūk, pretējās mājas jumts, pie vārtiņiem stāvošā mašīna un tepat ceļa malā augošā rudzupuķe.

Ja bērns ir jau lielāks, varat pārmaiņus saukt attiecīgajā krāsā dabā sastopamās lietas. Kurš spēj nosaukt visvairāk lietu, ir rotaļas uzvarētājs!

Mācīsimies grupēšanu!

Šī spēle lieliski attīstīs bērna loģisko domāšanu. Princips pavisam vienkāršs: mamma vai tētis nosauc augu, un bērnam jāpasaka, vai tā ir puķe, vai arī koks? Ar grupām varat neierobežoti variēt. Piemēram, tādējādi mācot bērnam pēc nosaukumiem apgūt arī sēnes, ogas, dārzeņus, augļus. Ierobežojumu nav! Varat droši interpretēt, un tieši jūsu interpretācija padarīs rotaļu aizraujošu un bērnam tā vienmēr būs kā pārsteigums.

Piemēram: Mellene ir sēne vai oga? Zemene ir oga vai sēne? Gailene ir sēne vai oga?

Kur dzīvo?

Bērnam ieraugot putnu būrīti vai arī alu, noteikti radīsies jautājums, kas gan tur dzīvo? Turpini viņa iesākto tēmu un kopīgi pārrunājiet, kuri vēl dzīvnieki dzīvo alās, ūdenī, vij ligzdas u.tml.

20170712075418-41531.jpg

Liels, vidējs, mazs!

Esot laukā, vari palīdzēt bērnam iepazīt atšķirību starp lielumiem. Piemēram, norādi savam bērnam uz kādu lietu (tas var būt jebkas - gan priede, gan pienene, gan ceļa malā esošs soliņš) un lūdz, lai viņš parāda kādu lietu, kas ir mazāka vai arī lielāka par Tevis nosaukto.

Mācīsimies ģeometriskās figūras!

Ja labi ieskatās, tad daba ir īstena ģeogrāfijas skolotāja. Jums atliek pastaigu laikā vien turēt acis plaši vaļā un meklēt visapkārt esošās figūras. Ļauj bērnam tās ieraudzīt arī pašam! Iesākumā pavaicā, piemēram, kādu figūru viņam atgādina kaimiņu mājas logs? Taisnstūri? Pareizi! Lai bērns apkārtnē sameklē vēl divus taisnstūrus! Piemēram, mājas durvis un daudzstāvu māja taču arī atgādina taisnstūrus!

Kas tā par skaņu?

Pat ja šķiet, ka laukā valda klusums, ja kārtīgi ieklausās, varam dzirdēt sienāžu sisināšanu, kamenes dūkšanu mežrozīšu krūmā un reizi pa reizei par sevi liek manīt arī priedes galotnē esošais dzenis. Atver savam bērnam šo fantastisko skaņu pasauli! Kopīgi ieklausieties dabas skaņās, ļauj bērnam atšķetināt, kādas skaņas viņš sadzird! Kad saklausīta kāda konkrēta skaņa, pārrunājiet, kas ir tās avots. Ja tā ir putna dziesma, pārrunājiet, kā izskatās putns, cik tas ir liels, vai ziemās lido uz siltajām zemēm, ja kukainis - mēģiniet to saskatīt, pārrunāt, ko kukainītis ēd, kur dzīvo

Skaitīsim!

Saskaitīt var jebko. Sākot no soļiem, beidzot ar priekšā redzamajiem kokiem vai arī akmentiņiem. Atliek tikai izvēlēties saskaitāmos un sākt!

Mācīsimies atpazīt smaržas!

Esot parkā, mežā vai dārzā, nekautrējieties pasmaržot tur augošos augus. Lai bērns sajūt, kā smaržo jasmīni, liepas vai lilijas un mežrozītes. Nākamreiz pastaigas būs vēl interesantākas, jo, neredzot vēl jasmīna krūmu, vari savam mazajam zinātkārajam bērnam pavaicāt, vai viņš spēj pateikt, kāds augs tuvumā smaržo? Ja smarža vēl nešķiet atpazīstama, dodieties pie jasmīnu krūma un to atkārtoti izsmaržojat!

Pievēršot uzmanību apkārt esošajām lietām, pārsteigts būs par jaunatklāto pasauli ne tikai bērns, bet arī Tu pati, jo ikdienas skrējienā nepamanām tik daudzas sev apkārt esošās lietas!

Māmiņu Klubs