Pateicoties maigajai garšai, vitamīniem un mikroelementiem, ķirbis lieliski iekļaujas mazuļa uzturā.
Ķirbis ir lielisks vērtīgu vielu avots mazajam ķiparam, kura organisma vajadzības aug ar katru dienu. Kādi ir bērna ieguvumi no ķirbja iekļaušanas uzturā?
- Vitamīni un minerālvielas. Ķirbī ir daudz A vitamīna, kas ir svarīgs redzes attīstībai un arī ādas veselībai. Tas satur arī B vitamīnus, E un C vitamīnu, kas atbalsta mazuļa imūnsistēmu.
- Beta karotīns: Ķirbis ir spēcīgs antioksidants, kas palīdz aizsargāt šūnas no bojājumiem un atbalsta veselīgas imūnsistēmas attīstību.
- Ķirbis palīdz normalizēt bērna zarnu darbību, kas ir īpaši svarīgi uzsākot piebarojumu.
- Ķirbis reti izraisa alerģiskas reakcijas, tāpēc to uzskata par gana drošu izvēli mazuļa pirmajam piebarojumam.
Idejas piebarojumam ar ķirbi
Ķirbju biezenis
Sastāvdaļas: 100 g ķirbja, ūdens vai māmiņas piens.
Pagatavošana: Nomizo ķirbi un sagriez gabaliņos. Sagriezto ķirbi tvaicē vai vāra ūdenī, līdz tas mīksts. Gatavo ķirbi sablendē vai sasmalcina līdz viendabīgai masai. Lai iegūtu šķidrāku konsistenci, pievieno nedaudz ūdens vai mātes piena.
Ķirbju un burkānu biezenis
Sastāvdaļas: 50 g ķirbja, 50 g burkānu, ūdens vai mātes piens.
Pagatavošana: Dārzeņus nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Dārzeņus tvaicē vai vāra uz lēnas uguns, līdz gatavs. Sasmalcina dārzeņus ar dakšiņu vai sablendē līdz viendabīgai masai. Ja nepieciešams, pievieno šķidrumu.
Ķirbis ar rīsu putru
Sastāvdaļas: 50 g ķirbja, 1 ēdamkarote rīsu pārslu, ūdens vai mātes piens.
Pagatavošana: Izvāra rīsu pārslas. Paralēli novāra ķirbi, kuru pēc tam saspaida ar dakšiņu vai sablendē. Ķirbju biezenim pievieno novārītās rīsu pārslas, visu rūpīgi samaisa. Ja vēlas, var pievienot šķidrumu.
Ķirbis ar ābolu mērci
Sastāvdaļas: 100 g ķirbja, 50 g ābolu.
Pagatavošana: ķirbi un ābolus nomizo un sagriež kubiņos. Sagrieztos kubiņus liek katliņā un tvaicē, līdz tie mīksti. Gatavo ķirbi un ābolu sasmalcina ar dakšiņu vai sablendē.
Ķirbis ar kartupeļu biezeni
Sastāvdaļas: 50 g ķirbja, 50 g kartupeļu, ūdens vai mammas piens.
Pagatavošana: dārzeņus sagriež kubiņos, pievieno nedaudz ūdens un vāra uz lēnas uguns, līdz tie kļūst mīksti. Sasmalcina līdz biezeņa konsistencei un pievieno ūdeni vai mātes pienu, lai iegūtu vēlamo konsistenci.
Ķirbju zupa
Sastāvdaļas: 100 g ķirbja, 1 ēdamkarote griķu vai auzu pārslu, ūdens, nedaudz olīveļļas.
Pagatavošana: ķirbi sagriež gabaliņos un vāra kopā ar graudaugiem. Pievieno nedaudz olīveļļas un sablendē līdz viendabīgai masai.