Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs svētkos apģērbu saskaņo ar ģimeni

Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs svētkos apģērbu saskaņo ar ģimeni

29. Dec 2020, 17:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Svētkos katrs trešais Latvijas iedzīvotājs (38 %) saskaņo apģērbu ar ģimeni, liecina modes un izklaides centra "Rīga Plaza" veiktā aptauja*. Vairumam iedzīvotāju ģērbšanās stils saskan ar ģimenes vai dzīvesbiedra ģērbšanās stilu, taču nereti saskaņota apģērba izvēle mēdz sagādāt grūtības. Piektdaļa aptaujāto atzīst, ka pirms svētkiem apģērba izvēles procesā parasti rodas domstarpības ar ģimeni.

Lai gan 63 % vīriešu nepiekrīt, ka viņu ģērbšanās stils ir pilnīgi atšķirīgs nekā viņu ģimenes stils, tieši vīriešiem parasti rodas nesaskaņas ar ģimeni, izvēloties svētku apģērbu. Vienotam svētku apģērbam vērību visvairāk pievērš Latgales iedzīvotāji (43 %) un Pierīgas iedzīvotāji (41 %), atzīstot, ka svētkos vienmēr saskaņo apģērbu ar pārējo ģimeni. Savukārt, vismazāko uzmanību apģērbu saskaņošanai pievērš 18-29 gadus veci iedzīvotāji, visvairāk – 60-74 gadus veci seniori.

Lai gan vairāk nekā puse aptaujāto Ziemassvētkos vienmēr svinīgi saģērbjas, atzīmējot Latvijas valsts svētkus, sapošas retais. Tādās svētku dienās kā 18. novembris vai 4.maijs, kopumā 70 % respondentu nemēdz svinīgi saposties. Valsts svētkus svinīgi ģērbti sagaida 37 % Pierīgas iedzīvotāju, 35 % Zemgales un 33 % Kurzemes iedzīvotāju.

“Lai gan 68 % iedzīvotāju norāda, ka apmeklējot pasākumus, vienmēr ievēro noteikto ģērbšanās stilu jeb dress code, dodoties ikdienas gaitās vai pavadot svētkus ar ģimeni, apģērbu savā starpā saskaņot izvēlas tikai katrs trešais Latvijas iedzīvotājs. Šobrīd, kad visvairāk laika pavadām savās mājas ar ģimeni, jāizmanto visdažādākie veidi, kā radīt svētku sajūtu. Apģērbs var būt viens no tiem. Kopīga svinību tēmas un apģērba izvēlēšanās, kā arī saskaņošana, var būt interesanta un vienojoša pirmssvētku aktivitāte visai ģimenei kopā,” saka “CBRE Baltics” aktīvu pārvaldes direktore Iveta Priedīte.

Modes un izklaides centrs “Rīga Plaza” aicina apmeklētājus iepirkties atbildīgi un ievērot epidemioloģiskās drošības prasības, apmeklējot tirdzniecības centru. “Rīga Plaza” līdz 11.janvārim būs atvērts no plkst. 10:00-19:00, bet “Maxima XXX” – no plkst.8:00-23:00 (darba laiki atšķirsies svētku periodā). Daudzi veikali darbojas kā preču saņemšanas (pick-up) punkti – to piedāvātās preces iespējams pasūtīt elektroniski, bet par tām norēķināties, kā arī saņemt tās var uz vietas veikalā.  Papildu informācija par veikalu darba laikiem pieejama: https://www.rigaplaza.lv/. Apmeklētājiem ir atvērtas ieejas Roma un Ņujorka.

Par modes un izklaides centru “Rīga Plaza”:

“Rīga Plaza” (www.rigaplaza.lv) ir viens no lielākajiem tirdzniecības centriem Latvijā, kas apmeklētājiem atvērts kopš 2009. gada 31. marta. Tirdzniecības centrs ar 50 000 m2 lielu tirdzniecības un izklaides vietu platību atrodas pie Salu tilta, Mūkusalas ielā 71.