Kas tev būtu jāzina par jaukto barošanu?

18. Dec 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par zīdīšanu un mazuļa barošanu sieviete visbiežāk sāk domāt vēl laikā, kad mazulis ir tikai māmiņas puncī. Šie jautājumi šķiet pilni nezināmā un tieši tādēļ arī dažkārt raisa uztraukumu.

Katra māmiņa pati ir atbildīga par sava mazuļa barošanu, taču, lai arī kā gribētos, ne vienmēr izdodas bērnu ekskluzīvi zīdīt tikai ar krūti. Šādās reizēs talkā nāk jautās barošanas metode, kad mazulis saņem gan māmiņas pienu, gan piena maisījumu, lai saņemtu visu nepieciešamo.

Būsim atklāti, nereti sabiedrībā nākas saskarties ar aizspriedumiem par piena maisījmiem, taču uztura speciāliste Eva Kataja atgādina, ka maisījums nav nekas kaitīgs: “Tas ir normāls, mazuļa vajadzībām atbilstošs ēdiens.” Tieši tādēļ māmiņām, kuras vēlas savam bērniņam sniegt visu labāko, lai viņš izaugtu vesels un laimīgs, nebūtu sev jāpārmet un jāsatraucas par to, ka viņas ir sliktas mammas.

Speciālisti nebeidz atkārtot, ka māmiņas piens mazulim ir vislabākais, un tā arī ir, apstiprina Eva Kataja, taču ir izņēmuma gadījumi. “Krūts piens ir labākais, bet ne tajos gadījumos, kad mammai ir milzīgs stress vai trauma un viņa izjūt nepatiku pret bērna barošanu,” skaidro uztura speciāliste. 

Atceries, ka, barojot mazuli ar piena maisījumu, bērnam var iedot vairāk nekā zīdot ar krūti un pastāvīgi satraucoties par to, ka piena ir par maz.

www.hipp.lv