Kāpēc bērniem nav piemērots tāds pats uzturs kā pieaugušajiem?

20. Dec 2018, 22:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikdienā bieži aizmirstam, ka bērns nav mazs pieaugušais, kļūdaini uzskatot, ka bērnam, kurš sasniedzis gada vecumu, ir piemērots tāds pats uzturs kā viņa vecākiem. To apliecina arī kampaņas “Mazais nav lielais” ietvaros veiktā aptauja, kas uzrāda, ka 42% vecāku Latvijā kļūdaini uzskata, ka bērni 1 - 3 gadu vecumā var ēst to pašu, ko pieaugušie.

Tāpēc kopā ar veselīga uztura entuziasti un divu bērnu māmiņu Lauru Grēviņu pagatavojām kokteili, kura garšā uzvirmos Ziemassvētki, taču kurš piemērots arī maza bērna uzturam.

Bieži vien tiek runāts par to, ka bērniem (gluži tāpat kā pieaugušajiem) ikdienā nepieciešams veselīgs uzturs, taču, kā zināms, ne vienmēr bērni ir pierunājami ēst dārzeņus un citus produktus, kas mums, lielajiem, šķiet pareizi un veselīgi. Laura Grēviņa stāsta, ka viņa šādās reizēs ar bērniem runā, jo ēdiena uzspiešana ar varu nav pareizākais risinājums.

Viņa atzīst, ka bērna organisms no pieaugušā cilvēka organisma atšķiras ar to, ka bērna kuņģis ir aptuveni 5 reizes mazāks, savukārt bērnam nepieciešamo uzturvielu apjoms ir daudzkārt lielāks nekā pieaugušajam. Piemēram, uz ķermeņa vienu kilogramu nepieciešams 5,5 reizes vairāk dzelzs, 4 reizes vairāk kalcija, 3 reizes vairāk neaizvietojamo taukskābju, bet vajadzība pēc D vitamīna ir pat 7 reizes lielāka.

Kokteiļa pagatavošanai nepieciešams 1 banāns, 2 āboli, 4 dateles un 3 ēdamkarotes auzu pārslas, 2 ēdamkarotes grieķu jogurta, piena dzēriens, mandeles un garšvielas. Visas sastāvdaļas sablenderē.

Kāpēc izmantot piena dzērienu nevis govs pienu? Piena dzērienā ir daudz vairāk vitamīnu nekā govs pienā, tāpēc tas ir piemērots pēc tam, kad mazulis sasniedzis gada vecumu un uzturā vairs nesaņem māmiņas pienu, savukārt ar ikdienas ēdienreižu palīdzību nav iespējams uzņemt visus organismam nepieciešamos vitamīnus.

lauvinja lauvinja 21. Dec 2018, 09:08

Šitā jaunā mode man nav saprotama - kāpēc visu vajag blenderēt? Žokļus bērniem vairs nav jāattīsta un pēc tam brīnās, ka skaidri nerunā?

Tāpat nesaprotu modi spiest uz banāniem - ja tie augtu mūsu zemē - lūdzu, bet to audzēšanai izmanto kaudzēm ķīmijas, transportēšanai vēl čupiņu - tiešām veselīgi? Tas ir līdzīgi kā zemenēm, kuras normāli nogatavojušās nav īsti nekur transportējamas un glabājamas ilgtermiņā.

Piena dzēriens veselīgāks par pienu..... tiešām? varbūt uzreiz pāriet uz tārpiņiem - tur daudz derīga proteīna un esot pat ļoti veselīgi!

Runāt, protams, ar bērniem vajag, bet diez vai 1-3 gadniekiem derēs lekcija par veselīgu uzturu. Un vispār - ja jau mājās it viss ir veselīgs un bērns pie tā pieradis, tad uztraukumam nav pamata, nebūs vajadzīgas lekcijas, ieradumi darīs savu. Tiesa mēdz būt gadījumi, kad bērns no kaut kā atsakās konceptuāli, un tad nelīdz runāšana, un tādos gadījumos bērns ir gatavs gaidīt nākamo ēdienreizi, argumenti nestrādā.