Kam pievērst uzmanību, ja vēlies, lai bērns ēstu veģetāru uzturu?

17. Apr 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzi vecāki, kuri izvēlējušies lietot veģetāru uzturu, jau pirms mazuļa piedzimšanas sāk plānot un interesēties, kā vispareizāk veidot bērna uzturu, lai nodrošinātu tajā visas nepieciešamās uzturvielas, tajā pašā laikā saglabājot veģetārā uztura pamatideju. Kam šāda lēmuma gadījumā pievērst uzmanību, skaidro uztura speciāliste Liene Sondore.

Pirmais dzīves gads bērniņām ir ārkārtīgi svarīgs, jo viņš aug un attīstās: attīstās viņa iekšējie orgāni, nervu sistēma un smadzenes. Tieši tāpēc nevaram kaut ko izslēgt no bērna uztura, riskējot ar viņa veselību.

Liene Sondore uzsver, ka gadījumos, kad vecāki ir veģetārieši, sākotnēji viņiem pašiem būtu jāpārliecinās, ka tiek ēsts patiesi sabalansēts un pareizi saplānots uzturs, un brīdī, kad bērniņu sāk piebarot, noteikti jāpiesaka savam ģimenes ārstam vai pediatram, kādu ēšanas virzienu esat iecerējuši piedāvāt savam bērnam.

Uztura speciāliste dalās novērojumos, ka ne tikai veģetāro bērnu, bet arī visēdāju ēdienkarte ir ļoti vienveidīga. “Ir arī tendence, ka bērniņš ar krūti tiek barots ļoti ilgi, mazulim papildu ēdiens tiek piedāvāts tikai retu reizi, kas var novest pie B vitamīnu, jo sevišķi B12, trūkuma” teic speciāliste. Viņa norāda, ka šī vitamīna trūkumu neredzam, taču to pierāda Latvijas dati, jo šādi bērni dažkārt nonāk arī slimnīcā.

Uztura speciāliste aicina savu lēmumu par uztura izvēli neslēpt no ģimenes ārsta, un noteikti pārdomāt, kādā vecumā uzturā tiks iekļauti pākšaugi, rieksti, sēklas. 

Bieži vien vecāki, kuri piekopj veģetāru dzīvesveidu, pret bērnu uzturu nav tik kategoriski. “Zinu veģetāras un pat vegāniskas ģimenes, kuras saviem bērniem tomēr izvēlas piedāvāt gaļu - ļoti labu, bioloģisku gaļu mazos daudzumos dzelzs satura dēļ,” ar savu pieredzi dalās uztura speciāliste. Viņa stāsta, ka pie šādas izvēles bērna organisms tiek nodrošināts ar vajadzīgajām aminoskābēm, jo tieši ar gaļu uzņemtās aminoskābes organismā pārstrādājas vislabāk un uzsūcas 97% no gaļā esošajām aminoskābēm.