68,5% bērnu pirmais zobiņš izaug vecumā no 4 līdz 7 mēnešiem

68,5% bērnu pirmais zobiņš izaug vecumā no 4 līdz 7 mēnešiem

23. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrs bērniņš ir atšķirīgs. Tāpēc arī atšķiras laiks, kad mazulītis sāk velties, rāpot, staigāt, un arī laiks, kad iznāk pirmais zobiņš. Taču, neatkarīgi no tā, ka to apzināmies, mēs, vecāki, parasti mēdzam salīdzināt, kādā vecumā katrs no mūsu bērniņiem ir sagaidījis savu pirmo zobiņu.

Lai noskaidrotu, cik mēnešu vecumā mazuļiem visbiežāk izaug pirmais zobiņš, uzdevām šo jautājumu Māmiņu Kluba mammām.

Apkopojot informāciju par 764 bērniņiem, redzams, ka visbiežāk pirmais zobiņš izšķiļas vecumā no 4 mēnešiem līdz 7 mēnešiem. No aptaujā minētajiem bērniem 20,2% gadījumu pirmais zobiņš izšķīlies laikā, kad mazulis bija sasniedzis 6 mēnešu vecumu, bet vēl 20,0% - 4 mēnešu vecumā.

Tiesa, par bērnu individualitāti vislabāk liecina fakts, ka 1,4% bērniņu pirmais zobiņš izšķīlies jau 2 mēnešu vecumā, bet bijuši arī gadījumi, kad pirmā baltā pērlīte mutē parādījusies vien pēc pusgada vecuma. Jāteic gan, ka šādas situācijas bijušas gana reti.

 

Par mutes higiēnu jādomā vēl pirms pirmā zobiņa!

Runājot par pirmajiem zobiņiem, der atgādināt, ka par mazuļa mutes dobuma kopšanu jādomā vēl pirms pirmā zobiņa izšķilšanās.

Mutes dobumā katru dienu sakrājas baktērijas, tāpēc smaganas vajadzētu (īpaši pirms miega, kad siekalu izdalīšanās samazinās un vide kļūst labvēlīgāka baktērijām) tīrīt ar speciālu salvetīti. Zīdainis apradīs ar jauno sajūtu mutē, tāpēc vēlāk pāriešana pie tīrīšanas ar birstīti būs dabīga. Jūs pamasēsiet smaganiņas un radīsiet veselīgu, tīru vidi, kurā šķilties pirmajiem zobiņiem.

Pareizi izvēlēti kopšanas līdzekļi veselīga smaida pamats

Bērnu zobu emalja ir divas reizes plānāka par pieaugušā, tāpēc nenotīrīts aplikums un tajā sakrājušās baktērijas kariesu izraisa daudz ātrāk. Svarīgi jau pirmo zobiņu tīrīt katru dienu – no rīta un vakarā. Tā ne tikai rūpēsieties par pienācīgu mutes higiēnu, bet arī ieaudzināsiet labus zobu kopšanas ieradumus.

Noteikti izvēlieties mīkstu zobu birstīti. Cietas zobu birstītes nav piemērotas bērnu zobu emaljai, jo var to sabojāt. Bērnu zobu birstītēm bieži ir kožamas daļas, kas palīdz mazināt zobiņu šķilšanās sāpes un “sadraudzēties” ar birstīti.

Bērniem nepatīk pieaugušo lietotā zobu pasta, tāpēc jāizvēlas tāda, kas radīta speciāli bērniem un zobu emalju notīra maigi. Zobārsti iesaka izvēlēties pastu, kuras sastāvā ir fluorīds, kas stiprina zobu emalju, veicina zobu remineralizāciju un pasargā no kariesa. Izvēlieties gela konsistences pastas, jo tās plānajai bērnu zobu emaljai ir maigākas.

Kad izšķiļas visi zobiņi, ir vērts sāk bērnu radināt arī pie zobu diega, kas palīdz iztīrīt zobstarpās sakrājušos netīrumus. Lai būtu ērtāk, varat izvēlēties diegus ar turētāju – tā būs vieglāk sasniegt dziļāk esošās zobstarpas.

Svarīgākais ir ieaudzināt ikdienas kopšanas ieradumus

Pareiza mutes dobuma kopšana ļaus priecāties par veselīgu smaidu. ja bērnu no mazām dienām sāksiet radināt pie mutes kopšanas rutīnas, izvairīsieties ne tikai no kariesa, bet arī ieaudzināsiet pareizus zobu kopšanas ieradumus.

20170922073256-37868.jpg