Kāda ir normāla vēdera izeja mazuļiem, kas baroti ar mākslīgo piena maisījumu?

Kāda ir normāla vēdera izeja mazuļiem, kas baroti ar mākslīgo piena maisījumu?

17. Oct 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Kāda ir normāla vēdera izeja mazuļiem, kas baroti ar mākslīgo piena maisījumu?” jautā Māmiņu Kluba māmiņa. Konsultē ārste Irēna Putniņa.

Vecākus nemitīgi uztrauc jautājums, vai mazulim ir normāla un pietiekami bieža vēdera izeja. Faktiski nav tāda termina kā „normāla vēdera izeja”. Katram mazulim vēdera izeja ir visai individuāla un vecāki, iepazīstot savu mazuli tuvāk, labāk izprot arī vēdera izejas režīmu.

Pirmā vēdera izeja jaundzimušajam ir tumši zaļa substance, ko sauc par mekoniju. Kad mekonijs ir izdalījies, ar mākslīgo piena maisījumu barotiem mazuļiem vēdera izeja parasti ir tumši dzeltena, brūna vai iezaļgana. Ja vien fekālijās netiek atrastas asins stīdziņas, jebkura krāsa ir normāla.

Ar mākslīgo piena maisījumu barotiem mazuļiem vēdera izeja ir cietāka nekā ar krūts pienu barotiem mazuļiem. Ja vēdera izeja ir daudz cietāka kā zemesriekstu sviesta konsistence, var tikt runāts par aizcietējumu un vajadzētu konsultēties ar ārstu.

Ja mazulim ir mazāk kā 4 mēneši, nevajadzētu viņam dot neko citu kā mākslīgo piena maisījumu vai krūts pienu bez ārsta konsultācijas.  Mazuļiem pēc 4 mēnešu vecuma var dot ūdeni, bet , ja vecāki uzskata, ka mazulim ir aizcietējums, noteikti vajadzētu vispirms aprunāties ar pediatru, lai izlemtu, kā šo problēmu atrisināt.

Svarīgi: pirmajos dzīves mēnešos vēdera izeja ir biežāka, bet pēc 2-3 mēnešu vecuma vēdera izeja kļūst retāka. Arī tas ir pavisam normāli. Vairāk vecākiem vajadzētu uztraukties nevis tad, ja vēdera izeja ir retāka, bet tad, ja vēdera izeja ir cietāka un sagādā mazulim sāpes.

Ap 4-6 mēnešu vecumu, iepazīstinot mazuli ar piebarojumu, noteikti ir sagaidāms, ka mainīsies gan vēdera izejas krāsa, konsistence un biežums atkarībā no tā, ko mazulis ir ēdis.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv