Kad mamma kļūst par grāmatvedi, finansistu un revidentu

Kad mamma kļūst par grāmatvedi, finansistu un revidentu

22. Oct 2013, 12:11 nosiguldas nosiguldas

Kad ģimenē ir vairāki bērni , bez matemātikas un cipariem neiztikt. Kura mamma gan mani nesapratīs, tuvojas mēneša beigas un saplīst kurpes, vai uz rudeni ir skaidrs, ka vienam zābaki par mazu, bet otram saplīsuši.

20131022114308-25046.jpg

Iespējams, ka citas mammas spēj tik labi samenidžēt finanses, ka visam pietiek, manā gadījumā, es sapratu, ka vajadzību ir vairāk kā iespēju tapēc lielie pirkumi tika veikti rindas kārtībā.

20131022114709-61933.jpg

1. Vajadzību saraksts


Pirmajā sarakstā es divos stabiņos sarakstīju visus maksājumus un visas naudiņas, kas paredzamas mēnesī ( alga, avanss, pabalsts u.c.), pie katras naudiņas es piestiprināju konkrētus maksājumsu, tā, lai paliek nauda iztikšanai līdz nākošajiem ienākumiem.

Iztikas minimums

Atlikumu, naudu, kas paredzēta ikdienai es saskaitīju kopā un izdalīju uz četrām nedēļām.

No vienas nedēļas summas tiek atņemta naudas summa, kas nepieciešama ceļa izdevumiem un bērniem skolas ēšanai, pārējais, līdzekļi ar ko jāiztiek visu nedēļu. 

Te nu pēc iespējām, sadalījums veicams uz precēm, kas nepieciešamas reizi mēnesī un bez kā nevar iztikt ikdienā. Dārzeņi, ogas, sēnes, augļi izaug dārzā un mežā, ar tiem ir pielikta pilna saldētava un pagrabs. Kartupeļus sapērkam pa lēto, vai satalkojam.

Gaļa, piena produkti, olas.

piena produktus labus pērku pie saimniekiem par mazākām naudiņām, krējumu var no puslitra sajaukcot ar pienu iegūt litru, jo lauku krējums ir daudz biezāks.

Gaļa, (karbonādes pa svētkiem), bet zupām, žāvētas vai svaigas ribiņas. Auksto gaļu vāra no vistas skeletiņiem, un 2. vistu šķinķīšiem, burciņa zirņu, viens burkāns, paciņa želantīna un brokastis vairākiem rītiem gatavas. Vai pastēti no vistu akniņām un speķīša, nedaudz ķiplociņš , saputo un te arī brokastu maizītes. 0.5 l krējuma sajaucu ar sāli un ķiplokiem, sanāk jauks vitamīnu kokteilis un margarīna aizvietotājs. Tā radās arī mūsu mājas firmas kartupeļu salāti.

Vārīti kartupeļi (ar mizu), nomizoti un sagriezti kubiciņos

3. skābēti gurķi sagriezti kubiciņos

1.liels burkāns( sarīvēts)  , 2.sīpoli (sagriezti), tiek apcepti uz pannas ar sāli un pipariem, To visu sajaucot kopā sanāk ļoti garšīgi salāti, ja ir nedaudz pa sausu, pielej eļļu.

Pieaugušajiem cepām sīpolus un pievienojām vienu olu, ļoti garšīgs ēdiens, ja garšo sīpoli.

Kad tagad atceros, ko tikai neizdomāju.

Matemātika nav grūta, atliek tikai ļoti stingri ievērot sastādīto plānu. Runāt protams ir viegli, ievērot nebūt nebija tik viegli. Bet gads nomainīja gadu, meitenes pabeidza skolu un tagad jau ir savādāk, lieliem savas finanses, mums savas, liekam kopā, dalam maksājumus, tad ir vieglāk. 

Galvenais ir ievērot divus zelta likumus, nekad nestrīdēties par bērniem un naudu, risinājuma nebūs, tāpat katrs paliks pie sava.

Lai kā, tā ir ļoti laba dzīves skola, jo mani nebiedē dzīves grūtības, es problēmas esmu pieradusi risināt uzreiz un tagad. Es ļoti labi zinu tās sajūtas, kad ir grūti un kad vajadzīga palīdzība, bet lepnums neļauj palūgt. Es zinu cik grūti reizēm ir, bet ir jāsmaida, jo no tā, ka grūtību smagumu uzvelšu citiem, vieglāk nebūs nevienam.  Neskatoties uz to visu, es esmu laimīga sieviete, jo tās sajūtas ko dod bērnu mīlestība nav aprakstāmas. 

20131024113955-56964.jpg