Kad iedzeršana bērna klātbūtnē ir pieļaujama?

Kad iedzeršana bērna klātbūtnē ir pieļaujama?

28. Jul 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iedzeršana, dodoties atpūsties ārpus mājām, alkohola lietošana vakarā pēc darba un stipro dzērienu baudīšana kā piedeva ēdienam. Kādos gadījumos alkoholisko dzērienu lietošana bērna klātbūtnē ir pieļaujama, bet kuros tā uzskatāma par negatīvu? To Māmiņu Klubam stāsta psiholoģe Diāna Zande.

Kad iedzeršana pieļaujama, kad - nē?

Pastāv pieņēmums, ka ģimenēs, kurās alkohols paretam, nelielās devās tiek lietots kā piedeva ēdienam, piemēram, baltvīna glāze kopā ar lasi vai sarkanvīns ar gaļu, bērni iemācās, ka alkoholiskie dzērieni lietojami tikai īpašos gadījumos.

Šajā situācijā tā tiek uzskatīta par samērā veselīgu pieeju, kā bērnam pastāstīt par alkohola lietošanu.

Savukārt par negatīvu uzskatāma alkohola lietošana svētkos un iedzeršana, lai mazinātu stresu, piemēram, vakarā, pārnākot mājās no darba!

„Atslābināšanās ar iedzeršanu nav veselīga ne pieaugušajam, ne bērnam, kurš to mācās, redzot, ka tētis prot atslābināties tikai iedzerot aliņu!

Šobrīd vispār diezgan izteikta ir tendence no saviem bērniem sagaidīt agru attīstību: to, lai viņi agrāk sāktu staigāt, runāt, rēķināt un iet skolā. Tādēļ ikdienā un svētkos, bērna klātbūtnē lietojot alkoholu, vecāki var sagaidīt arī to, ka viņš pāragri vēlēsies sākt lietot alkoholu, jo gluži vienkārši to savā ģimenē būs iemācījušies.

Pusaudža gados bērns vēlēsies būt liels un to gribēs izrādīt iedzerot, uzpīpējot, rupji lamājoties vai spļaujot uz ielas – tātad pārņemot pieaugušo negatīvos ieradumus! Šajā gadījumā bērns jau nepārņems to, ka tētis arī strādā, palīdz mammai uzkopt māju vai remontē mašīnu, jo parasti „pielīp” sliktie ieradumi,” novērojusi Diāna Zande.

Dzeram ar mēru!

Tātad nekādā gadījumā vecākiem nevajadzētu parādīt to, ka iedzert var stresa situācijās. Tāpat ļoti svarīgi ir kontrolēt arī to, cik daudz iedzeram. Psiholoģe atgādina, ka bērnam nudien ir kaitīgi redzēt savus vecākus iedzērušus pār mēru!

„Tad, ja vecāki paretam izbaudīs glāzi vīna kā piedevu ēdienam, tas nekaitēs, bet, ja viņi iedzers par daudz un sāks dīvaini uzvesties, bērniņš no vecākiem var nobīties un nesaprast, kas notiek, bet ar laiku jau iemācīties šo situāciju izmantot, piemēram, lai palūgtu vecākiem naudiņu,” stāsta Diāna Zande.

Patiesībā robeža starp alkohola lietošanu reti un nelielā daudzumā kā piedevu ēdienam, un iedzeršanu iedzeršanas dēļ jeb tā saucamo sadzīves dzeršanu, ir trausla.

„Dažkārt došanās ārpus mājām brīvdienu vakaros saistās ar alkohola lietošanu. Piemēram, dodoties uz teātri, pieauguši bieži vien mēdz iemalkot glāzi vīna, kas gan nav nekas nosodāms.

Tomēr apmeklējot teātri kopā ar bērnu, vīna vietā labāk tomēr būtu izvēlēties sulu, kafiju vai tēju! Īpaši svarīgi tas ir tajās ģimenēs, kurās senčos bijušas alkoholisma problēmas,” tā psiholoģe.

Kādos gadījumos tavā ģimenē tiek lietots alkohols?