Kad bērniņam būtu jāiemācās noslaucīties pašam? Un ar ko to darīt vislabāk?

Kad bērniņam būtu jāiemācās noslaucīties pašam? Un ar ko to darīt vislabāk?

09. Aug 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad bērniņam būtu jāiemācās pašam noslaucīt savu dibentiņu, un ar ko to vislabāk darīt? Pajautājām mūsu Māmiņu Kluba speciālistiem.

Kā iemācīt bērnam pašam noslaucīt dibenu un kādā vecumā tas viņam būtu jādara pašam?

Fizioterapeite Līga Barone - Tamoviča

Bērniem nav īpaši jāmāca dupša slaucīšana, jo bērni mācās no pieaugušo darbiem, nevis no vārdiem. Ja vecāki bērna dupsi slauka pēc poda lietošanas, tad to noteikti arī darīs bērns. Tad, kad bērns fiziski pats spēs to izdarīt (ap 3 gadiem), piedāvājiet un arī atļaujiet (!) to izdarīt pašam bērnam. Ja kāds vēlas vēlas izmantot papīru vai salveti jau agrāk, tad droši varat atbalstīt viņa centienus uzņemties atbildību.

Fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne

Tas viss ir ļoti individuāli, bet slaucīt dibentiņu pašam jāiemācās līdz 5 gadu vecumam. Vecākiem jāatceras, ka 5-6 gadus veciem bērniem arī var gadīties avārijas, bet šajā vecumā viņi jau sāk apzināties tīrības un higiēnas nozīmi.

Svarīgi, lai mamma nebūtu pārāk aktīva šajā procesā. Mammai vairāk jāseko līdzi tam, lai būtu papīrs, ko padot bērnam, jāpagaida, lai bērns pats noslauka dibenu un, ja vajadzīgs, jāpalīdz viņam.

Pati lielākā māmiņu kļūda ir tajā, ka viņas ir pārāk aktīvas šajā jautājumā un neļauj bērniem kļūdīties, liekot uzsvaru uz to, ka bērnam viss jāizdara perfekti.

Atbild eksperte Sandra Lase

Ir jābūt situācijām, kurās bērns ir spiests to darīt pats. Piemēram, dārziņā. Bet esiet gatavas tam, ka tīrs tur viss bērnam nebūs uzreiz, un iespējams tie labākie rezultāti arī neparādīsies tik drīz.

Nekā slikta tur nav, ja dibens tiek vienkārši nomazgāts pēc lielajām darīšanām mājās. Paaugsies bērns, un viņš iemācīsies. Daži bērni pat skolā ne vienmēr tiek ar šo uzdevumu galā perfekti.

Ar ko slaucīties?

"Ja dupsis kļuvis netīrs, slaucīt to var dažādi. Izvēle ir Jūsu ziņā - tualetes papīrs, mitras salvetes vai vienkārši koka lapa :)", stāsta un joko fizioterapeite Līga Barone Tamoviča.

Mūsu laikos ir pieejams speciāls bērnu tualetes papīrs. Droši vien tas būtu lielisks solis, kas stimulētu bērnu sākt pašam noslaucīt dibenu. Ja reiz papīrs ir viņam, tad arī pašam kā lielajam viss jāizdara.

Plusi:

- Bērns ir ieinteresēts papīru lietot, jo tas ir interesants, izskatīgs, un paredzēts TIKAI bērniem

- Tas ir maigāks kā pieaugušajiem paredzētais papīrs

"Ja bērnam būs savs īpašais papīrs, tas cels viņa pašapziņu un motivēs to lietot. Bet tas nav obligāts. Bērnam var ļaut veikalā izvēlēties parasto papīru, tas būs apmēram tas pats." pieredzē dalās fizioterapeite Līga Barone Tamoviča.
 

Kā variants der arī mitrais tualetes papīrs vai mitrās salvetes, kas pieaugušajiem var patikt pat labāk. Vai, piemēram, sākumā var noslaucīties ar mitro salvetīti, pēc tam ar tualetes papīru. Daži tualetes papīra ražotāji piedāvā arī mitro tualetes papīru, bet bērnu preču ražotāji  - bērnu mitrās salvetes uz ūdens bāzes.

"Mitrās salvetes netīrumu noņemšanai ir efektīvākas, tomēr ne mitruma savākšanai. Dažiem mazuļiem mitrās salvetes var nepatikt, jo tās ir vēsas." mitro salvešu izmantošanu tualetē komentē fizioterapeite Līga Barone Tamoviča.

20140604140047-96037.jpg

Un pats galvenais - atcerēties pēc tualetes nomazgāt rokas!

Veiksmi podiņmācībā!

Māmiņu Klubs

Huggies® Pull-Ups® uzsūcošas podiņmācības biksītes ir ideāls palīgs podiņmācības apgūšanai!

20130712113509-10223.jpg

- pieguļ kā apakšveļa. Pateicoties elastīgajām sānu maliņām, tās ir viegli novilkt un uzvilkt;

- izdziestošais zīmējums, kas parāda, ka autiņbiksītes ir slapjas;

- rotaļas ar jautrajiem Disney© multfilmu varoņiem.