Kā ūdens palīdz bērnam attīstīties?

Kā ūdens palīdz bērnam attīstīties?

13. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļiem nav lielāka prieka kā plunčāšanās ūdenī. Nekā apbrīnojama šinī faktā nav. Galu galā – ūdens ir pirmā vide, kurā bērns nokļūst. Kā ūdens palīdz bērnam attīstīties?

Spēles ūdenī palīdz bērnam attīstīties un sniedz jaunas izjūtas. Bērns sāk spēlēties ūdenī jau tad, kad ir pavisam mazs. Viņš jautri kustina kājiņas un rociņas. Viņš seko līdzi mammas emocijām un cenšas tās kopēt. Viņš cītīgi cenšas valdīt par savām kustībām.

Kad bērns paaugas un sāk sēdēt, viņa vannošanas procesu var dažādot ar dažādu ūdenī liekamu rotaļlietu vai priekšmetu palīdzību. Parādiet mazulim, kā var pārliet ūdeni no viena trauciņa citā. Viņš aizrautīgi sāks atkārtot, un tas būs vēl viens paņēmiens, ko viņš izmantos kā ūdens rotaļu elementu. Tādā spēles procesā uzlabojas jūtami kustību koordinācija. Tāpat mazulis iepazīst arī ūdens īpašības.

Ar laiku mazo noteikti pieradiniet pie tīrības. Sagatavojiet bļodiņā ziepjūdeni un paņemiet bērnu rotaļu traukus, mazgājiet tos kopā ar savu bērnu. Bērns iepazīs arī ziepju īpašības. Redzēs, ka trauki kļūst tīri. Vēl svarīgāk – viņam attīstīsies sīkā roku motorika. Viss šis process sagādās bērnam prieku un gandarījumu.

Tāpat var bērnam piedāvāt izmazgāt kādu mazu auduma gabaliņu, lelles drēbīti vai ko tamlīdzīgu. Tādā veidā bērns iemācīsies atšķirt dažādus audumus, faktūras. Un, ja ļausit viņam izmazgāt kādu mīksto rotaļlietu, bērns vēros procesu, kurā mīkstā rotaļlieta piesūcas ar ūdeni un kļūst smagāka.

Lai Jums interesanti ūdens prieki!

Māmiņu Klubs