Kā rotaļājas bērni Latvijā?

Kā rotaļājas bērni Latvijā?

27. May 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Spēlēšanās nav tikai jautrs un aizraujošs laika pavadīšanas veids. Rotaļas ir labākais  veids, kā bērnam mācīties. Rotaļājoties bērns apgūst un pilnveido visas prasmes un iemaņas, kas viņam būs nepieciešamas nākotnē. Bērns pēta un iepazīst gan sevi pašu, gan pasauli sev apkārt, pārbauda savas spējas un ik mirkli iemācās ko jaunu.

Mēs aptaujājām Māmiņu Kluba vecākus, lai noskaidrotu, kādi ir rotaļāšanās paradumi viņu ģimenēs. Un, lūk, ko mēs uzzinājām!

Radošie darbiņi

Neatkarīgi no vecuma, bērni ir lieli zīmētāji, labprāt zīmējumos atdzīvinot savu fantāziju pasauli un atainojot tajos ne tikai reālus notikumus, bet arī sapņu tēlus. Tas pats attiecas arī uz dažādu aplikāciju veidošanu - attīsta gan iztēli, gan sīko motoriku.

Skaitāmpantiņi un dziesmiņas

Gan viens, gan otrs lieliski trenē bērna atmiņu un arī veicina ritmu izjūtu, tāpēc ir mīļš rotaļāšanās veids gan starp jaunākajiem bērniņiem, kuru valodiņa vēl tikai attīstās, gan arī starp vecākiem bērniem. Kopā ar vecākiem bērni izdzied un skaita gan labi zināmus pantiņus un dziesmiņas, gan arī pašu izdomātas.

Lego

Gadi iet, bērni aug lielāki, bet Lego savu aktualitāti nav zaudējis, jo tas aug līdzi bērnu vecumam un interesēm. Kā atzīst Māmiņu Kluba aptaujātās ģimenes, tieši Lego konstruktori bērnus aizrauj visvairāk un tieši šī starp visām rotaļlietām atzīta kā visforšākā dāvana, par kuras saņemšanu priecājas visi bērni. No Lego klučiem tiek būvēti torņi, mājas un pat veselas pilsētas! Pašiem mazākajiem interesanti šķiet Lego zvēriņi, jo rotaļu laikā var atdarināt dažādas skaņas, bet cilvēciņus var sēdināt auto, un - aiziet ceļā! Mammas stāsta, ka Lego kluči lieliski palīdz iepazīt krāsas, kā arī mācīties saskaitīt.

Lomu spēles

Izcils veids, kā iejusties dažādos tēlos un atraisīt savu fantāziju. Beidzot bērns var kļūt par mammu, bet mamma - iejusties bērna lomā. Populārākās lomu spēles ir spēlēšanās mājās, kafejnīcās, veikalos, skolās un dakteros. 

Lelles un mašīnas

Katram savs. Un nekur nav teikts, ka meitenēm vienmēr obligāti jāspēlējas ar lellēm, bet puišiem ar mašīnām. Kā rāda vecāku atbildes, nereti notiek arī pretēji, taču galvenais, ka viss notiek pa īstam. Ir īstas autosacīkstes, īstas avārijas, īstas leļļu modes skates un leļļu vizināšana ratiņos.

Rotaļāšanās laukā

Jā, ir sācies īstais laiks rotaļām laukā - var doties uz laukumiņu, parku vai mežu no rīta, pusdienās un vakarā. Lai dzīvo rotaļas ar bumbām, paslēpes, arī veco, labo "klasīšu" lēkāšana. Kur nu vēl rotaļas smilšu kastē, kur var uzbūvēt visfantastiskākās un gardākās tortes! Te rotaļās lieti noder arī dažādi dabas materiāli - akmentiņi, kociņi, lapiņas, ziediņi. No tiem var būvēt un veidot visneiedomājamākās kompozīcijas.

Rotaļas vismazākajiem

Arī pašiem mazākajiem patīk rotaļāties, un rotaļāšanās ne vienmēr nozīmē spēlēšanos ar mantiņām. Tā var būt gan pēdiņu kutināšana, gan pirkstiņu skaitīšana un "ku-kū" spēlēšana. Lai arī kādas rotaļas izvēlētos vecāki saviem vismazākajiem, tās lielākoties garantē mazuļu dzirkstošos smieklus un smaidu sejā.

Galda spēles

Vai atceries no savas bērnības Riču-raču vai Cirku? Izrādās, ne viens, ne otrs savu aktualitāti nav zaudējis arī pēc 20 un vairāk gadiem. Atšķirība vien tāda, ka tagad galda spēļu klāsts ir daudz, daudz plašāks un ko sev interesantu starp daudzajām spēlēm sev var atrast ikviens, neatkarīgi no vecuma un spēlētāju skaita. Vislabāk, protams, spēlēt spēles visai ģimenei kopā, jo tas ir superīgs kopīgā laika pavadīšanas veids. Aizrautība, pacietības trenēšana, mācīšanās uzvarēt un arī zaudēt. Gluži kā dzīvē.