Kā rīkoties, ja bērnam ir vēdera vīruss?

10. Dec 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens, ziema un agrs pavasaris mainīgo laikapstākļu dēļ ir īsta vīrusu sezona, kad temperatūru maiņas dēļ, rudenī vēl nepieslēgtās apkures ietekmē aktivizējas vīrusi. Visaktīvākie tie kļūst tieši brīdī, kad valda auksts, lietains laiks un samazinās mūsu imunitāte.

Kā skaidro ģimenes ārste Inese Kuģe, mums visapkārt dzīvo ļoti daudzi vīrusi – iesnu vīrusi, vīrusi, kuri izsauc saaukstēšanās slimības, arī vēdera vīrusi.

Runājot par to, kāpēc bērni saslimst ar vēdera vīrusu, daktere atgādina, ka nedzīvojam sterilā vidē, lai arī cik ļoti mēs censtos savu mājvietu uzkopt un visu sterilizēt. Tieši rāpošanas laikā ar tiem iespējamība saskarties ir lielāka, jo šajā periodā bērns bāž visu mutītē, cenšas nogaršot, savukārt mēs, pieaugušie, nereti aizmirstam nomazgāt savas rokas.

Inese Kuģe saka, ka vīrusa sākuma stadijā bērns sāk raudāt vairāk nekā parasti, velk pie vēderiņa kājiņas, kā arī var būt paaugstināta temperatūra. Tajā pat laikā der atcerēties, ka katrs bērns ir atšķirīgs – vienam vēdera vīrusa saslimšanas gadījumā temperatūra var būt ļoti paaugstināta, savukārt citam – nemaz. Novērojams, ka saslimšanas gadījumā mainās arī bērna ēšanas paradumi un viņš atsakās no ēdiena.

Jau vairākus gadus obligātajā vakcinācijas kalendārā iekļauta rotavīrusa  vakcīna, tāpēc bērni, kas vakcinēti, slimo daudz mazāk vai arī saslimšana ir ievērojami vieglāka nekā tiem, kuri nav vakcinēti.

Gadījumā, ja radušās aizdomas par vēdera vīrusu, Inese Kuģe iesaka sazināties ar savu ģimenes ārstu, un, pirmkārt, censties bērnam dot pēc iespējas biežāk padzerties, un tad, ja bērnam ir šķidra vēdera izeja, dot arī labās baktērijas jeb probiotikas, kas palīdzēs saslimšanas sākuma stadijā.

“Ja saslimšana nepāriet bakteriālā infekcijas saslimšanā, tad nav vajadzības lietot smagas zāles, un pietiek ar probiotikām,” teic ģimenes ārste, kura norāda, ka būtu lieliski, ja ikvienam bērnam līdz divu gadu vecumam tiktu dotas probiotikas, kas vienlaikus arī palīdzētu sašķelt pienu, cīnīties ar kolikām un attālināt saslimšanas ar vēdera vīrusu.