Kā pasargāt bērnus no saules apdegumiem

21. Jul 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni paši nespēj pasargāt sevi no saules apdegumiem, tāpēc par to ir jārūpējas pieaugušajiem. Atcerieties:

  • Bērni līdz 12 mēnešu vecumam drīkst atrasties tikai ēnā.
  • Nekad nelieciet mazus bērnus gulēt saulē.
  • Pirmo reizi atklātā saulē neapģērbtam bērnam vēlams atrasties ne vairāk par 5-7 minūtēm, pakāpeniski šo laiku var palielināt.
  • Nodrošiniet, lai bērni rotaļātos ēnā.
  • Karstā laikā pastaigājoties un rotaļājoties, bērniem nepieciešams piemērots (elpojošs, gaišs) apģērbs un galvassega aizsardzībai no saules.
  • Bērniem līdz 18 gadiem nav ieteicams apmeklēt solāriju, taču saulainā vasarā tas pat nav pieļaujams.
  • Ierobežojat bērna rotaļas ārā laikā no 10:00 līdz 16:00, kad saules intensitāte ir visizteiktākā.

Saules aizsardzības līdzekļu izmantošana

Bērni paši nespēj pasargāt sevi no saules apdegumiem, par to jārūpējas pieaugušajiem.

Nodrošiniet bērnu acu aizsardzību ar saulesbrillēm. Pareizai saulesbriļļu izvēlei pārliecinieties, kas UV starojuma aizsardzība ir 100%. Saules aizsardzībai nav nozīmes saulesbriļļu stiklu tumšumam (jo tumšāki stikli, jo labāka aizsardzība), nozīme ir tikai ultravioletā starojuma aizsardzības filtram. Nelietojat bērnam rotaļu saulesbrilles bez ultravioletās aizsardzības filtra.

Lai pasargātu bērnu no saules apdeguma vienmēr lietojiet saules aizsardzības līdzekli, kad bērns uzturas ārā saulainā laikā (pavasarī un vasarā). Nereti vecāki nenovērtē saules intensitāti vai bērna uzturēšanās laiku ārā, tādēļ bērns ir pakļauts ultravioletā starojuma radītajam riskam. Atcerieties, ka neviens no saules aizsargājošiem līdzekļiem nepasargā pilnībā no UV starojuma ietekmes.

Bērniem un pusaudžiem sauļošanās laikā obligāti jālieto saules aizsarglīdzekļi, jo viņiem āda ir daudz jūtīgāka nekā pieaugušajiem. Bērniem jāizmanto pretsaules aizsarglīdzeklis ar SPF koeficientu vismaz 25-35. Tomēr atceraties, ka neviens sauļošanās aizsarglīdzeklis nenodrošina pilnīgu Ultravioletā starojuma filtru. Neskatoties uz sauļošanās līdzekļa lietošanu zīdaiņi un mazi bērni nedrīkst ilgstoši atrasties tiešā saules staru ietekmē.

Svarīgi ir sauļošanās līdzekli izmantot pareizi:

  • Saules aizsardzības līdzekli ir jāuzklāj 30 minūtes pirms došanās ārā. Ja Jūs bērnam saules aizsardzības līdzekli uzklāsiet tikai tad, kad esat ārā, viņš 30 minūtes būs bez aizsardzības.
  • Saules aizsardzības līdzeklis ir jāuzklāj atkārtoti pēc dažām stundām, īpaši ja bērns peldas.
  • Pārliecinieties, lai ar saules aizsarglīdzekli ir noklātas visas bērna ķermeņa daļas.
  • Saules aizsardzības līdzekli lietojat pietiekamā daudzumā saskaņā ar tā lietošanas instrukcijā norādīto.
  • Bērnu aktivitātēm karstā laikā nevajadzētu pārsniegt 15 minūtes atklātā saulē.

Bērnu nekad vienu neatstājiet automašīnā

Karstā vasaras dienā automašīna sakarst ļoti īsā laikā. Vienmēr turat automašīnu noslēgtu, lai bērns patvaļīgi nevar tajā iekļūt. Pārrunājat ar bērnu un aizliedzat viņam rotaļāties automašīnā. Nodrošinieties pret risku, ka automašīnas durvis automātiski noslēdzas un bērns paliek viens tajā un Jums nav iespēju atslēgt durvis. Rūpējaties, lai bērns saņemtu pietiekamā daudzumā šķidrumu. Ik pēc 20 minūtēm piedāvājat uzņemt šķidrumu. Nodrošiniet, lai dzēriens bērnam ir brīvi pieejams.

Avots: Veselības Ministrija

Skaties Māmiņu Kluba veidotu īsfilmu par bērnu drošību skrituļojot un braucot ar riteni,uzzini, kā pareizi lietot velosipēdu ķiveri, aizsargus un kā sniegt pirmo palīdzību traumu gadījumā.

Īsfilmā padomos dalās:

Andris Pāže – Valsts policijas Prevencijas pārvaldes Metodiskās vadības nodaļas priekšnieks

Aigars Pētersons – Bērnu slimnīcas Ķirurģijas klīnikas vadītājs

Evita Krievāne – Sportland slidošanas trenere

Haralds Lučkovskis – galvenais speciālists – eksperts pirmās palīdzības jautājumos, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests 

Filmu atbalsta Labklājības ministrija, Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests