Kā pareizi mazgāt mazulim matus?

21. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā rūpēties par bērniņa matu rotu, lai vannošanās mazulim sagādātu prieku? Vaicājam pēc padoma Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeitei Kristīnei Asonovai.

Vannojot mazuli, lai mazinātu bērnam stresu, sākotnēji ūdenī papeldina mazuļa rociņas un kājiņas un tikai tad bērnu pagriež uz muguriņas, vienlaikus saglabājot ar viņu acu kontaktu. Lai izmazgātu bērnam matus, atsevišķi savās rokās saziepē šampūnu un tikai tad to maigi iemasē bērna matos. “Lai bērnam nebūtu bail, procesam jābūt īsam,” uzsver fizioterapeite Kristīne Asonova, atgādinot, ka, pieskaroties bērna galvai, ir jāparāda, ka pieskarsities, uzliksiet putiņas. 

Mazuļa matiņus var skalot gan ar ūdens krūzi, gan mitru lupatiņu, taču obligāti visi palīglīdzekļi bērnam pirms tam jāparāda, lai viņš sagatavotos un nebaidītos. 

Fizioterapeite atgādina, ka svarīgi arī matu mazgāšanas laikā respektēt bērna vēlmes un pozu, kādā viņš vēlas to darīt. “Man patīk ideja, ka galvu var mazgāt ne tikai sēdus, bet arī četrāpus, jo bērniņš tad turēs galvu uz leju. Šādā gadījumā gan vannā jābūt mazāk ūdenim,” stāsta Kristīne Asonova. 

Vannojot mazuli ieteicams matus mazgāt pēdējos, par visām darbībām stāstot mazulim.