Padomi bērna ēdienkartei pēc 1 gada vecuma

23. Oct 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens un ziema ir īstais laiks siltām, sātīgām un vienkārši pagatavojamām zupām, kas garšo gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Šoreiz gatavosim vistas buljona zupu ar dārzeņiem un makaroniem, kas lieliski piemērota ģimenes kopīgām maltītēm.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • Vistas buljons;

  • Vārīta, atkaulota vistas gaļa;

  • Zaļie zirnīši;

  • Kapāti spināti;

  • Makaroni;

  • "Rūdolfs BIO" dārzeņu biezenis (piemēram, ķirbis ar burkāniem, ziedkāpostu);

  • Šķipsniņa sāls.

Pagatavošana soli pa solim:

  1. Uzsildi buljonu katliņā.

  2. Pievieno vistas gaļu, kapātus spinātus, zaļos zirnīšus un dārzeņu biezeni.

  3. Kad zupa sāk vārīties, pievieno makaronus un vāri līdz tie kļūst mīksti.

Zupu var pasniegt kopā ar grauzdētu maizi un humosu, kas piešķirs maltītei papildu sātīgumu un dažādību.

Ko ņemt vērā bērna ēdienkartē pēc 1 gada vecuma?

Pēc gada vecuma bērna ēdienkarte pakāpeniski kļūst līdzīga pieaugušo uzturam, tomēr vecākiem joprojām ir ļoti svarīga loma tajā, ko un kā bērns ēd.

“Manuprāt, aplams ir vecāku apgalvojums ‘viņš jau neko neēd’. Ja vecāks nepiedāvās, bērns arī neizvēlēsies!” uzsver ģimenes ārste Zanda Mundeciema. Vecāku piemērs ir viens no spēcīgākajiem paradumu veidotājiem. Ja bērns redz, ka pieaugušie ar interesi ēd dažādus dārzeņus, viņš to pamazām apgūst arī pats.

Dārzeņus vērts piedāvāt dažādos veidos:

  • Svaigus – sagrieztus salmiņos vai plānās šķēlītēs;

  • Tvaicētus, sutinātus vai vārītus;

  • Pievienotus kotletēm, plācenīšiem, kēksiņiem u.tml.

Pēc gada vecuma bērna ēdienkartē vēl arvien jāizvairās no pārmērīgas produktu apstrādes. Vēlamas metodes ir tvaicēšana, vārīšana vai sutināšana, kas palīdz saglabāt vitamīnus, minerālvielas un šķiedrvielas.

Šķīvja princips – vienkārši un līdzsvaroti

“Gan bērniem, gan pieaugušajiem lielisks orientieris ir šķīvja princips,” skaidro ģimenes ārste Zanda Mundeciema:

  •  ½ šķīvja – dārzeņi;

  • ¼ šķīvja – olbaltumvielas (gaļa, pākšaugi, olas u.c.);

  • ¼ šķīvja – graudaugi (makaroni, putras, maize u.c.).

Regulāri piedāvājot produktus no visām pārtikas grupām, bērnam tiek nodrošināta enerģija, spēks un sabalansēta attīstība.

Siltas, mājās gatavotas zupas ir brīnišķīgs veids, kā bērnam ieviest uzturā daudzveidīgus dārzeņus, olbaltumvielas un graudaugus. Svarīgākais ir nepārtraukt piedāvāt, ļaut bērnam iepazīt jaunas garšas un būt pacietīgiem.