Kā ģērbt bērniņu rudenī?

01. Nov 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā ģērbt bērnu vēsajā rudenī, lai mazajam nebūtu ne par aukstu, ne par karstu? To vaicājām Rimi Bērniem bērnu veselības ekspertei, pediatrei Sanitai Mitenbergai.

Pediatre atgādina, ka, ģērbjot bērnu, jāatceras, ka mazā cilvēka termoregulācija vēl nav nostabilizējusies, kā arī bērni ir daudz kustīgāki un dzīvīgāki nekā mēs, pieaugušie, tāpēc arī ātrāk sasvīst. “Izvēloties apģērbu gan lielākiem, gan mazākiem bērniem, ir svarīgi, lai tas būtu nevis cieši apspīlēts, bet gan brīvs, sastāvošs no vairākām kārtām, lai bērniņam būtu vieglāk kustēties,” stāsta Sanita Mitenberga. Viņa iesaka mazākiem bērniem, kuri daļu laika pavada sēžot ratos, bet daļu – staigājot, izvēlēties apģērbu no materiāla, kas nelaiž cauri mitrumu, ja bērnam staigājot gadās nokrist.

Ģērbjot bērnu pastaigai ārā, kā pirmo mugurā velc bodiju, jo tas labāk piekļausies ķermenim, pasargājot mazuļa muguru gan no caurvēja, gan sasvīšanas. Virs bodija pediatre rekomendē vilkt zeķbikses vai legingus neaizmirstot arī par zeķītēm. “Ar zeķītēm nepārspīlējiet, jo šobrīd daudzi apavi ražoti tieši aukstiem laika apstākļiem,” teic Sanita Mitenberga.

Vadoties no laika apstakļiem, zem rudens kombinezona bērnam var vilkt papildu bikses, taču, ja gaiss iesilis līdz +10 - +12 grādiem, pietiek ar jau uzvilktajām zeķbiksēm/ legingiem, savukārt virs jau iepriekš uzvilktā bodija ieteicams vilkt džemperīti, raugoties, lai tas nebūtu pārāk ciešs un ļautu bērnam ārpus ratiem viegli kustēties.

Liela nozīme ir cepures izvēlei. Lai bērna austiņas vienmēr būtu nosegtas, ieteicams izvēlēties cepuri, kas ir sasienama zem zoda. Savukārt šalli rudens periodam jāizvēlas nevis biezo villnas, kas piemērotāka aukstajam ziemas periodam, bet gan plānāku un elpojošu. Tāpat arī rudenī ieteicams nevilkt biezos ziemas cimdus, bet gan plānākus, neaizmirstot pastaigas laikā ņemt līdzi rezerves cimdu pāri, lai nepieciešamības gadījumā varētu uzvilkt sausus.