Kā cīnīties ar smēķētājiem?

Kā cīnīties ar smēķētājiem?

01. Aug 2013, 10:00 Banija Banija

Gādājot sev jaunu mājvietu, mēs vienmēr izsveram visus plusus un mīnusus. Komunālos maksājumus, rajona infrastruktūru, mājas kvalitāti un arī kaimiņus. Tomēr, domājams, daudzi man piekritīs, mums pret kamiņiem nav augstu prasību – galvenais, lai tie nebūtu narkomāni vai nodzērušās nelaimes, kuras regulāri nāk meklēt kašķi.

Mūsu ģimene jau gadu kā dzīvo savā pirmajā personīgajā dzīvoklī, iepriekš īrējām. Kādreizējā dzīvoklī viss bija labi, ja vien neskaita faktu, ka pēdējos mēnešos pirms mūsu izvākšanās stāvu zemāk sāka dzīvot jauns pāris, kuri regulāri uz balkona smēķēja. Lai arī jau tolaik gaidīju mazuli, pacietīgi piecietu, jo apakšējie kaimiņi paši strādāja policijā. Un, protams, kam gan par tādu lietu kā smēķēšanos sūdzēties? Policijai taču ir daudz svarīgākas nodarbes, piemēram, ātruma pārkāpēju sodīšana un slepkavu ķeršana.

Tagad, kad dzīvojam jaunajā dzīvoklī un arī dēlēns jau ir kā paaudzies, ar kaimiņu smēķēšanas paradumiem nākas saskarties daudz, daudz biežāk. Tā teikt, pēc viņu smēķēšanas intervēla varētu pat regulēt pulksteni. Tad nu katru reizi, kad saožu dzīvoklī kodīgos dūmus, kas paceļās no apakšējā stāva balkona vai logiem, steidzu aizvērt savu balkonu un logus. Tad kopā ar dēliņu pacietīgi sēžam un gaidām, kad kaimiņi beigs smēķēt, lai varētu atkal dzīvoklī ielaist svaigu gaisu. Tiesa gan, ir bijuši momentu, kad dzīvesbiedra nervi vairs neiztur un viņš aizrāda kaimiņiem, taču viņiem viss ir... pie kājas. Jo nav taču neviena likuma, kas aizliegtu smēķēt uz balkona, tādejādi indējot citus. Atceros, ka pirms kāda laika sabiedrībā izcēlās diskusija par aizliegšanu smēķēt uz balkoniem, taču tolai tā arī viss noklusa.

Saprotams, ka katram savs dzīvoklis ir privātā teritorija un, tā teikt, tajā var katrs darīt ko sirds kāro, kaut vai rīkot dziesmu svētkus un deju festivālus, ja vien tas netraucē pārējos. Likuma normas nosaka, ka mēs savā miteklī pēc 22.00 (ja nemaldos) vairs nedrīkstam rīkot lielus tračus, lai netraucētu kaimiņu mieru, bet kā ir ar smēķēšanu? Tas ne tikai traucē mieru, bet arī pamazām indē apkārtējos. Jautāsiet, kā gan rīkoties šajā situācijā, jo vienīgais veids, ja likums paredzētu sodu, būtu kaimiņu “stučīšana” policijā, un tad arī sāktos lielie kaimiņu naidi. Protams. Taču, ja tas būtu aizliegts, vismaz varētu apelēt pie kaimiņu sirdsapziņas, jo patlaban ir tā – ko gribu, to daru.

Jūtu, ka jau atkal dzīvokli pamazām piepilda cigarešu kodīgā smaka, došos aizvērt bērnistabas logu...

nosiguldas nosiguldas 02. Aug 2013, 11:25 smaidiga24

man gan jāatvainojas, ja nemaldos ar Jums tuvbrālības neesmu dzērusi, tapēc nebūtu slikti, ja Jūs kaut nedaudz prastu izturēties. Es nestrādāju policijas nodaļā, kas nodarbojas ar visādiem sīkumiem, pie tam man ir prieks, ka viena pilsēta mums Latvijā ir tāda, ja atradīsiet vēl, jo saprotu, ka Jums ir pietiekami daudz brīva laika, lai nodarbotos ar tādām muļķībām, būšu Jums ļoti pateicīga, ja atsūtīsiet linkus, man būs interesanti palasīt.

01. Aug 2013, 19:21

Uzskatu, ka smēķēšana, kas traucē man un manam pašam dārgākajam- bērnam- ir noziegums.
Par laimi man ir vienreizējs vīrs, kas visus smirduļus izdzenā gan no pieturām, gan citām vietām, kur smēķēt nav atļauts, un kur tas mums traucē.
Diemžēl ar kaimiņieni vēl cīnamies- pēc atstātās vēstules viņa gan to dara ļoti, ļoti reti un lielākoties naktīs. Riebjās, ka cilvēkiem jācieš no atkarībniekiem. Ir taču visas iespējas iet kaut kur ārā.

01. Aug 2013, 11:33

Diemžēl ir cilvēki kuri domā tikai par savu labumu. Arī mūsu jaukie apakšējā stāva kaimiņi ir tik "jauki" ka teju ik pēc 30 min man atkal jāsajūt pretīgā smaka. MANS VĪRS ARĪ PĪPĒ, bet iet lejā pie mājas, mašīnām un netraucā citiem. UZ balkona nav pīpējis un nepīpē jo pats uzskata, ka tas kaitē man, bērnam un arī kaimiņiem traucē.

Trakākais ir tas, ka kaimiņam ir mierīgi teikts, lūgts un pat draudēts ar policiju, bet tas viņam vienalga. Visparastākā atruna ir - aiztaisi logus, ja tev kas traucē.

Ja jau mums visiem ir vienlīdzīgas tiesības, tad kur paliek manējās uyn daudzu citu kuri vēlas elpot savigu, pēc dūmeiem nesmirdošu gaisu!

lauvinja lauvinja 01. Aug 2013, 11:17

Pat ja pielems, ka uz balkoniem pīpēt nevarēs, ko darīs pēc tam, kad pīpēs virtuvē pie ieslēgta nosūcēja - aizliegs pīpēt savā īpašumā vispār?

Nu nez, man kaut kā šķiet, ka cilvēcīgas attiecības un vienošanās ir labāks risinājums, citādi viens apelēs pie pīpēšananas aizlieguma likuma, otrs sauks policiju, ka kaimiņi par skaļu ar sex nodarbojas, bet trešais sūdzēsies par ķiploku smaku virtuvē caur ventilācijas šahtu.

Ak jā, man riebjas cigarešu smaka, es pati nesmēķēju un izvairos no vietām, kur to dara.

Banija Banija 01. Aug 2013, 10:53

Nav jau runa par to, ka katru reizi, kā kāds smēķē, rīdīt viņam virsū policiju. Tādēļ jau arī minēju, ka viņiem ir svarīgāki darbi veicami. Vien būtu labi, ja būtu kādas normas, uz kurām atsaukties, kaimiņiem aizrādot. Jo patlaban ir - ko gribu, to daru.

nosiguldas nosiguldas 01. Aug 2013, 10:40

Klausieties, jo tālāk, jo trakāk, te nu noteikti nostāšos policijas puse, viņiem noteikti nav ko darīt, kā strostēt pīpētājus. Visa pasaule smēķē un to ierobežot vēl tā īsti nevienam nav izdevies. Ja tik ļoti traucē smēķēšana, liekat telpās gaisa attīrītājus, to tagad ir pār pārēm.

nosiguldas nosiguldas 01. Aug 2013, 10:37 smaidiga24

patiesi, parādi man to pilsētu, kur saistošajos noteikumos ir smēķēšanas ierobežojumi.

lauvinja lauvinja 01. Aug 2013, 10:33

Man šķiet vienīgais risinājums ir rast labas attiecības ar kaimiņiem un vienoties mierīgā ceļā.

Ja pīpēs kaimiņi savā virtuvē, visticamāk tāpat būs mamāma cigarešu smaķele kaimiņu dzīvokļos.