Kā bērnu pasargāt no vēdera vīrusiem?

Kā bērnu pasargāt no vēdera vīrusiem?

16. Aug 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Mēnesi atpakaļ rītu pārtrauca zvans. Zvanīja no bērnu dārza. Vai Katrīne vesela? Izbrīnīta atbildēju - vesela. Mēs apzvanām vecākus, dārziņā sākās vēdera vīruss. Pēc pieredzes pirmajā reizē, atceros, ka pirmajiem bērniem tas sākās no rīta, ik pēc neilga laika pievienojās jauni un pret vakaru grupiņa bija tukša. Mēs beidzot pie šī vīrusa tikām šonedēļ un tas ir skāris ne tikai mazos, bet arī lielos, pie tam pieaugušie slimo daudz smagāk.

Man ir šāds jautājums - mēs zinām, ka imunitāti labi varam nostiprināt gadījumos, kad slimojam ar saaukstēšanās slimībām, bet kā ir ar vēdera vīrusiem? Ko darīt, lai nesaslimtu? Ja runājam par sīpoliem un ķiplokiem, tad tas nepalīdz, jo mūsu mājā sīpoli ir katras maltītes sastāvdaļas.”

Uz jautājumu atbild pediatre Anna Birka.

Vienīgais vēdera vīruss, no kura iespējams pasargāt, ir rotavīruss. Un pasargāšana ir iespējama tikai ar vakcinācijas (divas pilītes aiz vaidziņa) palīdzību, viss pārējais ir tikai un vienīgi profilakse.Jā, ir iespējams, ka vakcinēts mazulis saslims, tomēr rotavīrusa saslimšana noritēs daudz vieglākā formā. Pirmo vakcīnas devu  bērnam var dot jau 6 nedēļu vecumā. Starp pirmo un otro vakcīnas devu ir nepieciešams vismaz 4 nedēļu starplaiks. Vakcīnas kurss ir jāpabeidz, pirms bērns ir sasniedzis 6 mēnešu vecumu.

Ja runā par profilakses pasākumiem, tad ir iespējams ievērot arī tos.

„Iespējams, šis ieteikums būs samērā muļķīgs, taču - iz dzīves. Tātad bērnu nevajag audzināt sterilos apstākļos, jo tad, ja organisms uzņem pa drusciņai no visa, kas ir ap mums, bērniņam izstrādājas imunitāte.

Vēl, īpaši vasaras laikā, rūpīgi jāseko līdzi pārtikas produktu derīguma termiņam, bet siltā laikā dodoties pusdienot brīvā dabā, nav ieteicams ēst salātus ar krējumu un majonēzi, vārītās desas un cīsiņus, vai jebkurus citus produktus, kas karstumā ātri bojājas.

Tomēr kopumā no vīrusiem un baktērijām bērnu varam pasargāt, vienīgi mazgājot rociņas gan pēc tualetes apmeklējuma un uzturēšanās sabiedriskās vietās, gan pirms ēšanas,” saka Anna Birka. 

Pediatre atklāj, ka vīrusu un baktēriju attīstību organismā ietekmē tas, cik daudz bērns tos uzņem, un kāds ir viņa kuņģa skābums, fermenta īpašības!

„Tie bērniņi, kuriem kuņģa skābums un fermentatīvā aktivitāte ir lielāka, slimo retāk. Un tā kā skābā vidē mikrobi un vīrusi iet bojā, bērnam ieteicams dot kefīru un jogurtu ar bifidobaktērijām.

Tomēr jāsaka, nekādu citu profilaktisku pasākumu, lai atvairītu vēdera vīrusus nav. Turklāt, šo vīrusu ir ļoti daudz un dažādi. Pat dizentērijai ir dažādas apakšgrupas, un nav tā, ka tad, ja šī slimība reiz izslimota, tā nevar piemeklēt atkal!

Arī no saslimšanas dārziņā bērnu nevarēs pasargāt, jo tas ir tāpat kā ģimenē saslimstot vienam bērnam, pēc trim dienām saslimst arī otrs. Un tur nav vainojams bērnudārzs! Šajā gadījumā tas, ka vecākiem tiek zvanīts un jautāts par bērniņa veselību, ir ļoti labs rādītājs, bet diemžēl no saslimšanas ar vēdera vīrusu grupiņā savu mazo nav iespējams nosargāt,” tā Anna Birka.

Māmiņu Klubs