Juvelierizstrādājumi bērniem – kas jāzina pirms to iegādes?

Juvelierizstrādājumi bērniem – kas jāzina pirms to iegādes?

25. Oct 2022, 17:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Foto: Given.lv

Juvelierizstrādājumi bērniem ir jauka dāvana, ko pasniegt svētkos līdz ar kādu našķi vai rotaļlietu. Daļa bērnu uzreiz būs sajūsmā par rotu un rūpēsies par to kā par savu acuraugu, citiem vairāk prieka sagādās mantiņa vai našķis, un vēlāk, nedaudz pieaugot, vēlreiz paņemot rokās dāvināto rotaslietu, izpratne par to būs mainījusies, un bērns to valkās ar lepnumu. Bet ir dažas lietas, kas jāņem vērā pirms dāvanas iegādes, tostarp drošības aspekts. Vairāk par to, kā arī idejas, kādas rotas dāvināt bērniem, lasi turpinājumā!

Kas jāņem vērā, iegādājoties bērnu rotaslietas?

Ir daži noteikumi, kas jāņem vērā, ja vēlies bērnam uzdāvināt rotaslietu, piemēram, komforts, bērna gaume, iespējamās alerģijas pret metāliem un drošība, kas ir pats galvenais. Ar to tad arī sāksim!

Drošība

Pērkot un dāvinot bērniem rotaslietas, pirmais un galvenais noteikums, kas jāievēro, ir drošība, piemēram, bērniem, jaunākiem par 7 g.v., nekādā gadījumā nevajadzētu dāvināt kaklarotas. Maziem bērniem ir risks sevi nopietni savainot, ja rotaļu vai skriešanas laikā kakla rota kaut kur aizķersies.

Ja plāno dāvināt auskarus, izvēlies t.s. “podziņas” vai “nagliņas” – auskarus, kas nenokarājas un ir ne lielāki par pašu auss ļipiņu. Lieliska izvēle ir nagliņauskari ar kādu krāsainu dārgakmeni, piemēram, akvamarīnu vai rubīnu. Ja tomēr bērnam acis vairāk mirdz uz riņķiem, vislabāk būtu sākt ar kādiem pavisam nelieliem, ciešiem riņķīšiem, ko būtu grūti aizķert un nejauši izraut.

Gredzenu un rokassprādžu dāvināšanu ir vērts atstāt uz vēlāku – tā kā bērni spēlējoties ļoti daudz nodarbina rokas, ir risks, ka gredzens varētu deformēties, tikt saskrāpēts, pazust smilšu kastē vai, aiz kaut kā aizķeroties, satraumēt mazā pirkstiņu. Rokassprādze var tikt pārrauta vai pazust, noslīdot no rokas. Lai ne Tev, ne bērnam nebūtu liela sāpe par pazaudēto juvelierizstrādājumu, labāk šīs divas opcijas dāvināt, kad bērns jau būs paaudzies.

Potenciālās alerģijas pret metāliem

Bērna ķermenis var reaģēt ar dažiem metāliem, it sevišķi – svīstot. Lai būtu drošs, ka reakcijas risks ir minimāls, pieturies pie kvalitatīviem, pārbaudītiem metāliem. Laba ideja – bērnu zelta auskari, jo zelts ir antialerģisks metāls. Tāpat daļa juvelierizstrādājumu veikalu piedāvā hipoalerģiskas rotas, kas būs lieliski piemērotas pavisam maziem bērniem, kam ir jutīgāka āda nekā vecākiem bērniem un pieaugušajiem.

Komforts

Pirms došanās uz rotu veikalu, paturi prātā, ka bērni daudz kustās un spēlējas. Tāpēc raugies, lai juvelierizstrādājumi bērniem būtu ērti arī tad, kad jāskrien ķerenēs, jāvāra burvju mikstūras no akmeņiem, lapām un smiltīm, jāspēlē paslēpes un jāmet kūleņi. Bērnam pašam ir jāvar rotas viegli uzlikt vai noņemt. Par trauslākām, smalkākām, dārgākām rotām ir vērts vienoties ar bērnu par noteiktiem gadījumiem, kad tās varēs valkāt, piemēram, ejot vakariņās uz restorānu, un gana bieži radīt šādas iespējas, tādējādi veicinot bērna uzticēšanos Tev kā vecākam vai aizbildnim.

Bērna gaume

Pat agrā bērna vecumā ir iespējams novērot, ka viņam kaut kas patīk vairāk, kaut kas cits – ne visai. Šīs preferences un gaume ir jāņem vērā, ja vēlies, lai Tavs bērns izaug par pašpietiekamu, veselu personību. Tas attiecas gan uz bērna izvēlēto apģērbu, gan uz rotām, kas viņam patīk. Ir sācies multeņu laiks? Iegādājies kaklarotu vai auskarus ar bērna mīļāko multfilmas tēlu! Princešu laiks? Mirdzoši kubiskā cirkonija vai maigi pērļu nagliņauskari būs izcila opcija! Neesi pārliecināts, ko izvēlēties? Ņem bērnu līdzi uz veikalu un ļauj viņam pašam apskatīties un izvēlēties to, kas viņam patīk – šādi Tu ne tikai iemācīsi topošajam pieaugušajam, ka viņa viedoklim un vēlmēm ir svars, bet arī radīsi kādu īpašu, siltu bērnības atmiņu.

Tagad, kad svarīgākie noteikumi ir apgūti, laiks ķerties pie rotaslietu izvēles! Nevari izdomāt, ko izvēlēties? Iepazīsties ar turpinājumā esošo populārāko bērnu rotaslietu aprakstiem!

Foto: Given.lv

Zelta ķēdītes bērniem

Iztēlojies situāciju – ir Tavas atvases pirmais 1. septembris, bērns nupat pamodies, uzēdis brokastis, saģērbies svētku tērpā, un Tu pasniedz glītu samta kārbiņu, kuru, bērnam atverot, iemirdzas actiņas – viņa pirmā “pieaugušo rotaslieta” – zelta ķēdīte. Un bērns jautā: “Vai drīkst uzlikt?”, un Tu ar smaidu un mīļumu atbildi, ka “Drīkst, šodien tev ir svētki, un svētkos parasti sapucējas un liek greznas rotaslietas.” Iedomājies, cik skaistu, jauku atmiņu Tu mazajam skolēnam būsi radījis?

Vai, piemēram, zelta krustiņi bērniem – tas ir lielisks veids, kā iedot bērnam tādu kā atbalsta vai drošības amuletu, sakot, ka tad, kad skolā uznākušas skumjas, kaut kas neizdodas vai ir bail, piemēram, pirms dzejoļa skaitīšanas klases priekšā, vajag pieskarties krustiņam, kas karājas ķēdītē ap kaklu, dziļi ieelpot un izelpot, un atcerēties un sajust, ka mamma vai tētis vienmēr ir kopā ar viņu, mīl, atbalsta un tic, ka bērnam viss izdosies. Jo reizēm viss, kas vajadzīgs, ir iedrošinājums un atgādinājums, ka viņš var un viņam izdosies, un visvieglākais veids, kā sevi pie tā atgriezt, ir – paņemot rokā ko taustāmu, kas cilvēkam simbolizē šo atbalstu.

Zelta auskari bērniem

Lieliska opcija ir arī auskari. Turklāt, tos iespējams valkāt (līdz ar to – dāvināt) jau no ļoti agras bērnības, kas ļauj laika gaitā izveidot veselu auskaru kolekciju no dažādiem dizainiem un stiliem. Multeņu tēli, košas krāsas, interesantas formas vai varbūt dārgakmeņi vai dzimšanas akmeņi – izvēle ir tik plaša!

Foto: Given.lv

Rokassprādzes bērniem

Aproces bērniem ir jauks veids, kā atzīmēt īpašus bērna dzīves notikumus, piemēram, uz 7 gadu dzimšanas dienu uzdāvini vienkāršu rokassprādzi, un tad, laikam ejot, papildini to ar amuletiem, kuri katrs simbolizē kādu īpašu bērna dzīves notikumu vai sasniegumu.

Bērnu gredzeni

Vecākiem bērniem piemērots rotaslietu variants. Dizaina opciju ir tik daudz! Gravējumi, iestrādāti dārgakmeņi, piemēram, dzimšanas akmens, monogrammas, ziedu, ķeltu, mezgliņu dizaina kalumi, spēj tik izvēlēties!

Foto: Given.lv

Kur iegādāties bērnu rotas?

Rotu dāvināšana atvasēm ir jauks žests, ar kura palīdzību un kripatiņu izdomas ir iespējams bērna dzīvei un tās notikumiem piešķirt īpašu garšu, ierakstot tos siltā un mīļā atmiņā. Lai rotaslietas bērniem kalpotu ilgi un kvalitatīvi, tos nepieciešams iegādāties sertificētos veikalos. Viens no tiem – juvelierizstrādājumu veikals Given. Dodies uz kādu no vairāk nekā 40 Given filiālēm vai interneta veikalu, kopā ar bērnu izvēlieties viņam piemērotāko un tīkamāko rotu un padariet šo dienu par sirsnīgas kopā būšanas svētkiem!