Jauns risinājums pret kakla sāpēm

Jauns risinājums pret kakla sāpēm

19. Nov 2015, 12:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kakla sāpes mūsu klimatā ir gandrīz vai nepārejoša aktualitāte. Bieži vien tās uzglūn arī tad, kad klasiskā saaukstēšanās sezona šķiet laimīgi aizvadīta, arī pavasarī un vasarā šī problēma nav retums. Tāpēc allaž ir pieprasīti dažādi produkti kakla sāpju remdēšanai.

Latvijas ražotājs – SIA Lotos pharma kakla sāpju gadījumiem piedāvā jaunu produktu faringo Chups, kas izceļas ar savu inovatīvo formu – tās ir sūkājamās pastilas uz kociņa. „faringo Chups sastāvā ir plaši pazīstami ārstniecības augu ekstrakti, kuriem ir oficiāli apstiprinātas veselīguma norādes, un esam izvēlējušies savam produktam jaunu formu, kādas līdz šim Latvijā nebija,” stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ārsts Kaspars Ivanovs. „Pārdošanā faringo Chups parādījās pagājušā gada novembrī, bez īpašām reklāmas kampaņām, taču tas tūlīt piesaistīja patērētāju uzmanību, ieguva atsaucību un kļuva pieprasīts.”

Dabisks sastāvs, ērta forma 

„Sūkājamo pastilu sastāvā ir timiāna, salvijas un atlejas šķidrais ekstrakts, kā arī C vitamīns,” stāsta ārsts. „Timiāns pazīstams ar savu dezinficējošo, atkrēpošanu veicinošo, spazmolītisko un pretiekaisuma iedarbību. Šajā produktā timiāna ekstrakts palīdz novērst sausu klepu un atvieglo atkrēpošanu. Salvijas ekstrakts mazina rīkles un mutes dobuma kairinājumu, kā arī veicina dabiskās organisma aizsargspējas, savukārt C vitamīns sekmē normālu imūnsistēmas darbību. Patērētāji ir atzinīgi novērtējuši jaunā produkta formu. Kā zināms, sūkājamās tabletes un ledenes veidotas tā, ka aktīvās vielas pieskaras gļotādai, norijot siekalas. Tās tiek turētas mutē ilgāku laiku un nereti pielīp pie aukslējām, radot tur zināmu kairinājumu un pat noberzumu, un vēlāk tur var veidoties iekaisums. Toties pastilu uz kociņa ir iespējams ērti pārvietot pa mutes dobumu un tā pie aukslējām nepielīp. Esam parūpējušies arī par to, lai produktam būtu patīkama garša, taču tas nav pašmērķis.

Mēs turpināsim strādāt, lai izveidotu vēl citus jaunos produktus, ko lietot kakla sāpju gadījumā. Formas ir daudzveidīgas – sīrupi, aerosoli, kas dezinficē un pārklāj rīkles gļotādu, tabletes utt. Mēs cenšamies radīt līdzekļus, kas ir pārāki par iepriekšējiem efektivitātes, uzsūkšanās, ērtas lietošanas un nekaitīguma ziņā, gribam panākt, lai tie būtu droši pat tad, ja cilvēks neizlasa, kas rakstīts instrukcijā, un pārsniedz ieteicamo lietošanas biežumu. Mūsu uzdevums ir izveidot tādas produktu formas, kam nav agresīvas ietekmes uz rīkles gļotādu, lai tā netiktu ne mazākajā mērā bojāta un kairināta.”

Der zināt

Kakla sāpju stadijas

  • 1. stadija: baktērijas, vīrusi vai sēnītes nosēžas uz gļotādas. Mobilizējas organisma aizsargspēki. Ieskatoties kaklā, redzams rīkles gala apsārtums – tas liecina, ka mazie asinsvadiņi, kas atrodas gļotādā, ir paplašinājušies, jo tikai tad organisma aizsargšūnas var atnākt gļotādai palīgā un uzvarēt slimību izraisītājus, kas tur nosēdušies. Sāpes vēl nav sākušās, bet kaklā jūtama kņudēšana jeb skrāpēšanās vai kasīšanās, kā to dēvē sarunu valodā. Tur ir izveidojusies tāda kā vietēja tūska, jo, asinsvadiņiem paplašinoties, daļa no asins plazmas nonāk tieši apkārtējos audos. Ja organisma aizsargspējas ir pietiekamas un mēs lietojam produktus, kas palīdz uzvarēt slimību izraisītājus, tad process tālāk nevirzās.
  • 2. stadija: ja organisma aizsargspējas nav pietiekami lielas, sākas otrais posms, kad slimību izraisītāji ar saviem toksīniem nodara gļotādai tiešu bojājumu. Kad toksīni ir nonākuši līdz nervu galiem, parādās sāpes – organisma signāls, ka kaut kas nav kārtībā un ir jāreaģē. Slimības izraisītāju jau ir izteikti daudz. Ja organisma aizsargspējas ir pietiekamas, mēs uzveicam baktērijas, vīrusus un sēnītes un sākam izveseļoties, bet ja neesam tik spēcīgi, seko nākamā kakla sāpju stadija.
  • 3. stadija: paskatoties rīkles galā, redzams aplikums – tas nozīmē, ka organisms jau ir attiecīgi reaģējis; parādās strutas – sabrukuši audi. Ja šie sabrukušie audi nonāk asinsvados, tad izteikti var paaugstināties ķermeņa temperatūra.
  • 4. stadija: Ja slimība tiek pareizi ārstēta, seko atveseļošanās, bet gļotāda vēl nav pilnīgi vesela, tai var būt nedaudz izmainīta krāsa, gļotāda ir ļoti viegli ievainojama un vēl neveic visas savas funkcijas, tādēļ tā prasa īpašu aprūpi. Kakla sāpju atvieglošanai jāizvēlas līdzekļi, kas ir maksimāli saudzējoši rīkles gļotādai. 

Nevajadzētu kavēties 

„Jo ātrāk mēs apturēsim iekaisumu, jo mazāk laika būs vajadzīgs, lai izārstētos,” norāda K. Ivanovs. „Mēs, pieaugušie, reizēm nemaz nepievēršam uzmanību pirmajām slimības pazīmēm un kaut ko sākam lietas labā darīt tikai tad, kad jau jūtamas izteiktas kakla sāpes. Tas nav pareizi. Laikus uzsākta ārstēšana ļauj ātrāk atveseļoties, atgūt darbaspējas un arī prasa mazāk līdzekļu. Sevišķi svarīgi ir pamanīt, kad pirmās sūdzības par diskomfortu kaklā parādās bērniem. Reizēm tas nav viegli, jo mazuļi ne vienmēr prot pastāstīt, kas viņiem kaiš, bet dažs lielāks bērns tīšām cenšas diskomfortu slēpt, jo zina, ka mamma liks dzert zāles, skalot kaklu vai izgudros vēl kādas, viņaprāt, apgrūtinošas procedūras. Daži bērni sāk sliktāk ēst, citi ir saguruši un apātiski, bet mēdz būt arī ļoti aktīvi bērni, kuri pat ar paaugstinātu temperatūru ir gatavi skriet laukā, rotaļāties un darīt visu to pašu, ko parasti. Mums jābūt ļoti vērīgiem pret bērniem, ja viņiem pasliktinās ēstgriba, bez acīmredzama iemesla mainās garastāvoklis, kļūst sārtāki vaigi, aizsmakusi balss, acis izskatās kā pēc raudāšanas (vecmāmiņas mēdz teikt – garas acis). Tad ir vērts ieskatīties, kas notiek rīklē. Bērna elpceļi vēl tikai aug un attīstās, tāpēc tie ir 2 – 3 reizes īsāki nekā pieaugušiem, līdz ar to vīrusi un baktērijas tur izplatās ātrāk, tāpēc kakla sāpes norit daudz straujāk un nereti tūlīt parādās klepus. Maksimāli ātri jāaptur gan iesnas, gan kakla sāpes. Tas palīdzēs izvairīties no antibiotiku lietošanas un ilgas slimošanas. Ārstējot kakla sāpes, tāpat kā allaž jāseko, lai cilvēks saņemtu pilnvērtīgu uzturu un svaigu gaisu. Nav liegts izmantot arī dažādas tautas medicīnas metodes, taču nekritiski aizrauties ar tām nedrīkst. Vienam, iespējams, palīdz karsts piens ar medu, kamēr citam tas par labu nenāk. Arī ļoti karsta tēja var nodarīt ļaunumu, jo tā noplaucē gļotādu, radot jaunu iekaisumu.”

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Lotos pharma 

Avots: Žurnāls „Māja”# 11(703) 2015.gada 20.-26.marts, teksts: Ilze Zonne.

20151119080837-46577.jpg

Papildus informācija: www.lotos-pharma.com