Ir normāli, ja bērns periodiski ēd tikai vienu produktu!

Ir normāli, ja bērns periodiski ēd tikai vienu produktu!

23. Apr 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tavs bērniņš jau ilgāku laiku ēd tikai vienu noteiktu pārtikas produktu un atsakās no citiem? Tad uzzini, kādēļ tā mēdz notikt!

Vairāk par to Māmiņu Klubam stāsta uztura speciāliste Inese Siksna.

Kā novērojusi speciāliste, apmēram, trīs gadu vecumā bērns pārtikas ziņā var kļūt izvēlīgs un pilnīgi iespējams, ka periodiski viņš izvēlas ēst tikai vienu noteiktu pārtikas produktu.

Šajā vecumā mēdz būt tādi periodi, kad bērns, piemēram, izvēlas tikai gaļu, tikai kartupeļus vai griķus.

Nereti vecāki šajā brīdī sāk par to bažīties, tomēr tad, ja viens šāds posms pāriet un tā vietā nāk cits, tad nekāda pamata uztraukumam nav, jo parasti bērni ļoti precīzi jūt to, kas viņu organismam pietrūkst un prasa tieši tos produktus, kas viņiem konkrētajā brīdī ir nepieciešami!  

Samērā bieži bērni uzturā periodiski izvēlas lietot tikai gaļu. „Tad, ja bērniņam ir liela slodze un viņš piedzīvo strauju augšanas periodu, pastiprināta nepieciešamība pēc gaļas rodas tādēļ, lai nodrošinātu vajadzīgo dzelzs līmeni organismā.

Arī tad, ja bērnam zem acīm parādās tumši loki vai izteikta noguruma pazīmes, ļoti iespējams, ka dzelzs līmenis viņa organismā ir zems, un līdz ar to bērniņa prasība pēc gaļas produktiem ir pilnīgi saprotama,” skaidro Inese Siksna.

Jebkurā gadījumā tad, ja mazais periodiski izvēlas ēst tikai vienu konkrētu pārtikas produktu, vecākiem nevajadzētu censties to papildināt ar kādiem citiem produktiem, kurus viņš nevēlas! Bērns tik un tā tos atpazīs un sapratīs, ka vecāki viņu māna.

Šajā gadījumā, savukārt, pastāv risks, ka attiecības starp vecākiem un bērnu, un bērnu un ēdienu tiks sabojātas, un bērniņš kļūs aizdomīgs pret itin visu, ko vecāki viņam pasniegs.

Līdz ar to uztura speciāliste uzskata, ka vienīgais ieteikums šādā situācijā ir ļaut, lai bērns ēd tos produktus, no kuriem viņš neatsakās!

Māmiņu Klubs

Kāda ir tava pieredze - kādi pārtikas produkti bijuši vienīgie, kurus periodiski pieprasījis tavs mazais? 

Eksperts