Grāmatas bērniem ar īpašām vajadzībām un viņu vecākiem

29. Jul 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās tiek izdotas grāmatas, kas pielāgotas lasīšanai bērniem ar īpašām vajadzībām, kā arī tādas grāmatas, kur atbildes uz saviem jautājumiem var rast šādu bērnu vecāki. Par šīm grāmatām mūs konsultēja apgāda “Jumava” mārketinga nodaļas vadītāja Sanda Freimane un apgāda “Zvaigzne ABC” Reklāmas un mārketinga daļas redaktore Laima Nagliņa.

Ārzemju klasiķu darbi viegli uztveramā valodā

Apgāds “Jumava” izdevis grāmatas, kas ir piemērotas bērniem ar īpašām vajadzībām - ārzemju klasiķu darbi V. Igo “Nožēlojamie”, Homēra “Odiseja un Iliāda” Šekspīra “Hamlets” ir īsāki nekā oriģināldarbi, turklāt pārveidoti viegli uztveramā valodā. Šādā veidā ir iecerēts izdot arī vairākus latviešu klasikas darbus.

Runas un rakstības attīstīšana

Savukārt “Zvaigzne ABC” izdevusi tādas grāmatas kā “Runā ar mani, māmiņ! Vingrinājumi un rotaļas bērna runas attīstības veicināšanai”, “Tabulas un attēli skaņu izrunai un diferencēšanai”, “Vingrinājumi un diktāti pareizas runas un rakstības veidošanai”.

Šīs grāmatas noder arī vecākiem, kuriem ir bērni ar īpašām vajadzībām, jo palīdz gan attīstīt, gan koriģēt runu un rakstību. Pēdējā no nosauktajām grāmatām var atrast praktiskus ieteikumus vingrinājumiem, spēlēm un masāžām, ar kuru palīdzību tiks veicināta mazuļa runas prasme un arī viņa vispusīga attīstība.

20160727111814-25315.jpg

Grāmata vecākiem, kuriem ir bērni ar autiskā spektra traucējumiem

“Zvaigzne ABC” izdevusi grāmatu “Dzirksts. Mātes stāsts par audzināšanu, ģenialitāti un autismu”. Līga Bērziņa, Latvijas autisma apvienības vadītāja, par šo grāmatu saka: “Arī Latvijā ir daudz bērnu ar autiskā spektra traucējumiem un vienlaikus ar neparastām spējām mākslā, mūzikā, fizikā, matemātikā un citur. Un arī mēs esam pieredzējuši brīnumu, kad, saņēmis piemērotu atbalstu, bērns sasniedz apbrīnojami daudz.

Brīdī, kad ģimenē ienāk īpašais bērns, vecākiem nākas šķetināt grūtas situācijas – no orientieru atrašanas un diagnostikas līdz savstarpējo attiecību krīzēm, cīņai ar nogurumu un vainas apziņu. Ikviens bērns ir īpašs, un vienam sasniegums ir atklājums astrofizikā, bet citam - izrunāts vārds un paša uzvilkta līnija. Katram ir savs ceļš.”