Grāmata mazajiem lasītājiem - "Kur tu esi, mazais kaķēn?"

Grāmata mazajiem lasītājiem - "Kur tu esi, mazais kaķēn?"

28. Jan 2019, 21:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Abi ar dēlu (2,5) esam lieli grāmatmīļi. Lasām, kad vien ir brīvs brīdis un luste uz mierīgākām nodarbēm. Tāpēc ideja par grāmatu testēšanu likās mums kā radīta.

No piedāvātajām grāmatām izvēlējos "Kur tu esi, mazais kaķēn?" (izdevniecība Zvaigzne ABC). Izvēli noteica tas, ka grāmatā nav daudz teksta (bet tomēr ir, jo šajā vecumā tas ir svarīgi) un to papildina atverami lodziņi, kas lasīšanas procesā aktīvāk iesaista arī bērnu. 

Līdzīgas grāmatas mums jau ir bijušas, tāpēc bērns uzreiz zināja, kas jādara. Grāmatu "pieņēma" uzreiz un, kā ierasts, prasīja pārlasīt vairākas reizes pēc kārtas. Tomēr jāsaka, ka interese nākamajā dienā jau bija zudusi. Un no grāmatu kaudzītes tika nestas vecās labās (101 reizi izlasītās). Meklēju atbildi, kāpēc tā? Laikam to arī atradu. Jaunā grāmata tika pāršķirstīta ātrā tempā. Un, kad kaķēns atrasts, noslēpums atklāts. Acīmredzot, pietrūka vēl kāds mazajam cilvēkam interesējošs stāsts vai detaļas. 


Savukārt mani, kā mammu, mulsināja tas, ka vienam lodziņam nav atbilstoša teksta. Lasu pa teikumam, piemēram, "Varbūt paslēpies aiz trauku dvieļa?" Dēls atver lodziņu, kur uzzīmēts trauku dvielis, un secina, ka kaķēna tur nav. Līdzīgi ar visiem citiem lodziņiem. Un tad vienā lapā atverams katls, kur vārās makaroni. Tekstā tas pieminēts nav, bet bērns secina: "Katlā kaķis nevārās." Un, paldies Dievam, ka tā!

Kopumā secināju, ka grāmata derēs jaunākiem lasītājiem (uz grāmatas norādīts 18+ mēneši) vai vecākiem bērniem, kas ar grāmatām vēl tikai mēģina "sadraudzēties". Taču no manas puses milzīgs "Jūhū!" par ilustrācijās parādīto mājīgo bardaku. Te cukurgrauds nokritis, te pilna izlietne traukiem un zemē nokritusi glāze. Jo kuram gan tā negadās! Tas viss pieder pie lietas! :)

 

Mamma Ieva