Gatavojot bērnam piebarojumu, ievēro luksofora principu!

14. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katram mazulim reiz pienāk brīdis, kad viņš ir gatavs pagaršot jaunas garšas. Ko bērniņam piedāvāt pirmajam piebarojumam, un vai nepieciešamības gadījumā var izlīdzēties arī ar burciņēdienu, stāsta sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga.

Kad sākt?

Runājot par pirmo piebarojumu, viņa norāda, ka starptautiskajās vadlīnijās minēts, ka piebarojums mazulim jāuzsāk 4 – 6 mēnešu vecumā neatkarīgi no tā, vai bērns tiek barots ar krūti vai arī ar mākslīgo piena maisījumu.

“Piebarot mazuli jāuzsāk laicīgi, lai bērns papildinātu savas minerālvielu un vitamīnu rezerves,” uzsver speciāliste, piebilstot, ka tas nepieciešams arī, lai bērns vieglāk izgaršotu dažādus ēdienus, un tālāk nākotnē nebaidītos no jaunām garšām.

Kas ir vispiemērotākais pirmajam piebarojumam?

Lizete Puga mudina, izvēloties piebarojumu, vadīties pēc luksofora principa. Tas nozīmē – jo neitrālākas krāsas dārzenis, jo ieteicamāks tas ir pirmajam piebarojumam. Savukārt  intensīvāku krāsu dārzeņi jāatliek uz vēlāku laiku. Vadoties pēc šī principa, kā ieteicamākie dārzeņi, ar kuriem uzsākt piebarojumu, ir ķirbis, kabacis un fenhelis, kā arī kāposts un puķkāposts.

Dārzeņi vai augļi?

Lai gan bērniņam pirmā iepazītā garša ir saldā garša un viņš vienmēr ar lielu sajūsmu uztver jebkuru produktu, kas ir salds, uzsākot piebarojumu, iesākumā dārzeņiem nevajag pievienot ne sāli, ne cukuru, jo bērnam ir jāiemācās iepazīt īstās produktu garšas. Tikai pēc laika ēdienam var pievienot sviestu vai eļļu, lai šis produktus būtu enerģētiski bagātāks.

Uztura speciāliste uzsver, ka dārzeņus nevajadzētu aizvietot ar augļiem, lai arī cik ļoti tiek bērnam garšotu, jo no dārzeņiem tiek saņemta liela pievienotā vērtība, kas tik nepieciešama bērna organisma pilnvērtīgai attīstībai.

Nevajag vairīties no burciņēdiena

Mūsdienās vecāki ir ļoti mobili un ne vienmēr visas ēdienreizes izdosies ieturēt mājās, tāpēc, pēc L. Pugas teiktā, ir tikai normāli, ja bērna uzturā tiek izmantoti arī industriāli sagatavoti biezeņi. “Ja gatavojam mājās, tad ne vienmēr varam nodrošināt, lai produktā būtu pēc iespējas vairāk uzturvielu,” norāda speciāliste, skaidrojot, ka dažkārt var gadīties, ka dārzeņi tiek pārvārīti, tie pēc tam tiek saldēti, atkārtoti uzsildīti, ar katru apstrādes posmu zaudējot aizvien vairāk sākotnējo uzturvielu. “Industriāli sagatavotiem produktiem ir stingras drošības prasības, tāpat arī tiek liela uzmanība pievērsta uzturvērtību zudumam. Tā kā produkts ir iepakots vakuumā, uzturvielu zudumi ir minimāli,” norāda speciāliste.