Gaļu mazuļa uzturā var iekļaut no 6 mēnešu vecuma

16. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tavs mazulis jau ir iepazinis, kā garšo dārzeņi, un tagad ir gatavs nogaršot arī gaļu? Ieklausies ģimenes ārstes Dārtas Geižānes ieteikumos par gaļas ieviešanu bērna uzturā.

Aptuveni 6 mēnešu vecumā sāk izsīkt dzelzs rezerves, ar kurām bērniņš piedzimis, tāpēc arī no šī vecuma iesaka bērniem, kuri ekskluzīvi baroti ar māmiņas pienu, ieviest uzturā gaļu. Tiesa, dažkārt speciālisti rekomendē ekskluzīvi barotiem mazuļiem gaļu ieviest uzturā nedaudz vēlāk, t.i., no 7-8 mēnešu vecuma. Savukārt mazuļiem, kuri ēduši piena maisījumu, konsultējoties ar ārstu, gaļu var piedāvāt arī no 4 mēnešu vecuma.

Gaļas iekļaušana bērna uzturā palīdz uzturēt organismā nepieciešamo dzelzs līmeni.

Pirms bērna uzturā tiek ieviesta gaļa, viņam ir jāiepazīst dārzeņi. Kad dārzeņi iepazīti, bērnam zināmiem dārzeņiem tvaicētā vai arī vārītā un sasmalcinātā veidā pievieno gaļu. Kā norāda ārste, sākotnēji bērna uzturā nedrīkst iekļaut gaļu gabaliņos. Tāpat arī jāatceras, ka ēdiens jāgatavo bez papildu sāls, taukvielām un garšvielām, lai tas būtu pēc iespējas vienkāršāks.

Sākotnēji ieteicams bērnam piedāvāt pēc iespējas liesāku gaļu - truša, tītara gaļu. Te gan ģimenes ārste Dārta Geižāne vērš uzmanību, ka svarīgi ņemt vērā, ja bērnam ir alerģijas. Piemēram, ja bērnam ir alerģija pret piena produktiem, tad nevajadzētu izvēlēties liellopa un teļa gaļu, savukārt, ja ir alerģija pret olām, jābūt uzmanīgiem, izvēloties vistas gaļu. Treknāku gaļu, piemēram, jēra, pīles ieviešana uzturā ieteicama no aptuveni 2 gadu vecuma, savukārt sasmalcinātu cūkgaļas fileju var piedāvāt jau no aptuveni 10 - 12 mēnešu vecuma.

Izvēloties gaļu, priekšroku dod zināmas izcelsmes gaļai, kas nākusi no zināmiem audzētājiem. Jo tīrākā vidē ir audzēta gaļa, jo tā ir vērtīgāka. Tas attiecināms arī uz gatavo mazuļa pārtiku, kur izvēloties svarīgi pievērst uzmanību tam, vai tā ir ekoloģiska, kā tas ir, piemēram, Põnn bērna pārtikas gadījumā, kas tiek ražota, balstoties uz augstākajiem standartiem nozarē.

Põnn kontakti

www.facebook.com/ponnlatvia

 www.salvest.ee/en/ponn/