Evai, četru bērnu mammai, ir vajadzīga palīdzība

Evai, četru bērnu mammai, ir vajadzīga palīdzība

27. Sep 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Spožās acis, maigie sejas vaibsti, mīļais smaids... Viņai piestāvētu būt kinoaktrisei vai ballīšu un svētku zvaigznei. Taču Eva ir izvēlējusies savā dzīvē citu lomu – kļūt par četru bērnu mammu. Viņai ir divas meitas un divi dēli. Šobrīd Evai ir 39 gadi. „Cik sevi atceros, kopš bērnības vienmēr biju sapņojusi par lielu ģimeni,” smaida viņa. Bet acis skumst. Pirms divarpus gadiem Evai Jaunzemei-Novickai konstatēja nopietnu slimību – krūts onkoloģiju. Kopš tā brīža viņas dzīve ir sašķēlusies divās daļās. Pašreizējā daļā ģimenes rūpes un prieki ir sajaukti ar smagām domām un cīņai par dzīvību. 

Eva ir izgājusi jau 20 ķīmijterapijas kursus. Vecākie bērni sniedz viņai ļoti lielu atbalstu. Ar mazajiem viņa savu slimību neapspriež. Taču jaunākā meitiņa pēdējā laikā pēkšņi sākusi zīmēt mammas portretus ar skaistām frizūrām un gariem matiem – kā bija pirms slimības...

Pirms Eva saslima, viņa strādāja bērnudārzā. Tas arī bija viņas bērnības sapnis – strādāt ar maziem bērniem. Tagad Eva, protams, bija spiesta atstāt darbu, un par to viņa ļoti bēdājas. Bet cer, ka šis smagais periods beigsies un viņa atgriezīsies savā sirdsdarbā. Slimība uzbrukusi viņai negaidīti. Kad jaunākajam dēliņam bija 6 mēneši, Eva pamanīja sabiezējumus savā krūtī. Mamma uzstājusi, ka Evai jādodas pie ārsta. Onkoloģijas diagnoze izraisīja īstu šoku. „Bija sajūta, ka ar dzīvi ir cauri. Viss. Vairāk nekā nebūs,” stāsta Eva. „Nejaukākais bija tas, ka nav bijis nekādas informācijas, kas jādara, uz kurieni vēl jāvēršas, kādas ir prognozes. Un galvenais – kā ar to visu tikt galā psiholoģiski. Cik labi būtu, ja onkoloģijas centros strādātu psihologi. Cilvēkiem būtu viegli tikt galā ar slimību. Ļoti daudz kas atkarīgs no cilvēka iekšējā noskaņojuma,” nopūšas Eva.

Taču sanāk, ka jābūt sev pašai par psiholoģi. Un vēl jāatbalsta ģimene, lai neviens nekristu izmisumā. Šī stiprā sieviete turas tā, it kā nekas briesmīgs nenotiek. Visvairāk viņai rūp, ka vīrs, mamma un bērni ļoti pārdzīvo viņas slimības dēļ.

Viņu operēja trīs reizes. Viņa izgājusi jau 20 „kīmijas” kursus. „Bija ļoti smagi pēc apstarošanas – nelaba dūša, depresija, apātija. Neko negribējās,” atceras Eva. Pašlaik viņa cenšas atgainīt jebkādas sliktas domas. Nemaz neskatās televizoru. Neklausās ziņas par politiku. Lasa psiholoģijas grāmatas, mācās pareizi reaģēt uz notikušo nelaimi.

„Kāda liela problēma tomēr paliek – ko man ar sevi iesākt, kur sevi likt? No domām neaizskriesi,” atzīst Eva. Kaut kur aiziet brīvajā brīdī, kamēr bērni mācās, principā nav kur. Viņa dzīvo tālu no Rīgas. Pēc tam, kad viņa saslima, draugi kaut kā pakāpeniski atkrita paši no sevis. Palikusi tikai viena draudzene kopš seniem laikiem – ar viņu Eva sazvanās katru dienu.

фото

Pagalmā pie mājas Eva ir uzstādījusi rododendrus – viņa cenšas, cik vien spēj, padarīt savu un savas ģimenes dzīvi skaistāku. Viņai ir divi dēli un divas meitas. Vecākajam jau 19 gadi. Jaunākajam – 3,5 gadiņi. Meitām – 15 un 8 gadi. „Viņi visi ir atšķirīgi, katrs ar savu raksturu, savām interesēm,” stāsta Eva. Par bērniem viņa var runāt bezgala ilgi. Vecākais dēls ir ļoti nopietns, iestājies Banku augstskolā. 15 gadus vecā Viktorija daudz sporto. Viņa ir mammas galvenā palīdze un morālais atbalsts. Jaunākajai meitenei, kurai 8 gadi, patīk modernas dejas un zirgi. Mājās viņai ir vesela poniju un vienradžu rotaļlietu kolekcija. Jaunākais dievina multenes. Šis mazulis vienīgais nenojauš, ka mamma ir slima.

Nesen Eva ir tikusi pie sunīša – maza mopsīša. „Šis ir patiess draugs, kas visu jūt. Reizēm pat vairāk nekā cilvēki,” saka viņa. Kad Eva pēc apstarošanas veselu nedēļu nevar piecelties no gultas, suņuks guļ viņai pieglaudies un neiet nekur projām no saimnieces.

Ārstu konsīlijs ieteica Evai lietot jaunas zāles – Palbociclib, amerikāņu firmas Pfizer revolucionāro izgudrojumu. Šis ir jaunās paaudzes pretvēža medikaments, kas paredzēts metastatiskā krūts vēža ārstēšanai. Mēneša kurss makša 2947,90 eiro, gadā – 35 374,40 eiro.

Tieši Evas gadījumā, ja ir tāda diagnoze kā viņai, šis preparāts spēj palīdzēt – apturēt audzēja augšanu un tās negatīvās sekas. Šo zāļu lietošana ļauj arī samazināt hormonālo un ķīmijterapijas zāļu devas. Tieši tas Evai šobrīd ļoti svarīgi.

Ar radu un paziņu palīdzību, kas ziedojuši Evas glābšanai visas savas rezerves, pirmo partiju jau izdevās apmaksāt. Eva jau sākusi lietot preparātu. Un jūtas labāk. Viņa tic, ka slimība atkāpsies. Citādi nemaz nedrīkst būt – Eva ir vajadzīga saviem četriem bērniem, vīram un mammai.

Pašlaik kuplo ģimeni nodrošina vienīgi Evas vīrs. Viņas mamma ir aizgājusi no darba un palīdz viņai mājās, daudz darbojas ar bērniem. Negaidītā slimība ir ļoti satuvinājusi Evu ar mammu un saliedējusi visu ģimeni. Taču ārstēšana prasa lielas izmaksas. Tādas naudas ģimenei, protams, nav. Eva vērsusies ar lūgumu pēc atbalsta Veselības ministrijā un Nacionālo veselības dienestu. Iespējamā valsts kompensācija ir standarta summa – 14 228 eiro. Ar to, protams, arī nepietiktu preparāta apmaksai. Kamēr raksts tika gatavots publicēšanai, Evai pienāca atbilde, ka valsts kompensāciju viņa nesaņems, jo šis preparāts neietilpst kompensējamo zāļu sarakstā.

Eva zina, ka nedrīkst padoties un nolaist rokas. Viņa cenšas iet dievnamā, kamēr ir šāda iespēja. Kristījusies viņa pati 25 gadu vecumā. „Kad man uznāk skumjas, es vienkārši eju ārā no mājas. Šis ir uzticams līdzeklis, jo nedrīkst iegrimt skumjās domās – tajās var noslīkt. Es klīstu, kamēr domas atkāpjas. Agrāk visu laiku biju gaidījusi – kādreiz visādas sadzīves problēmas beigsies, kļūs vieglāk, un es sākšu dzīvot. Dzīvot vajag tieši tagad. Cita laika dzīvošanai mums nebūs.”

Fondā ziedot.lv ir atvērts speciāls palīdzības konts Evai Jaunzemei-Novickai.

Visa nauda no šī konta, bez jebkādiem atvilkumiem, tiks izmantota tieši zāļu apmaksai.

Programmas “Zaļa lampa” (Baltkom radio) labdarības tālrunis 90006383 (1,42 eiro) strādās Evai līdz 3. oktobrim.

Palīdzēt var arī ar bankas pārskaitījumu.

Fonds "Ziedot.lv" Reģistrācijas numurs: 40008078226 SWEDBANK Bankas kods HABALV22 Konta numurs LV95HABA0551006150241 Mērķis Palīdzība Evai Jaunzemei-Novickai

Zaļā lampa – labdarības raidījums, kas veidots sadarbībā ar ziedot.lv ar Borisa un Ināras Teterevu fondu atbalstu un iznāk radio Baltkom ēterā katru otrdienu.

Maaminja Diaana Maaminja Diaana 27. Sep 2017, 15:39

Ziedojums veikts! 😀 Izturību un veselību! 😉